Åklagare Jakob Buch-Jepsen utanför rätten i Köpenhamn under måndagen. Foto: Jens Dresling / TT

Madsen häktas för mord

Köpenhamn Under måndagen omhäktades ubåtsägaren Peter Madsen, misstänkt för att ha mördat eller dräpt Kim Wall. Han erkände under häktningsförhandlingarna att han kastat kroppen överbord, men nekade till att ha styckat den.
– Hon var i ett stycke när jag begravde henne.

Peter Madsen vidhåller att Kim Wall dog i en olycka när hon den tionde augusti följde med honom ut på en tur i ubåten Nautilus för att skriva ett reportage.
Han hävdar att Kim Wall var på väg upp till honom i tornet där man styr båten, när han plötsligt halkade på plattformen och den 70 kilo tunga luckan slog igen i Kim Walls huvud.
Han hörde bara ett dunk, och när han kom ner såg han att det blödde våldsamt från hennes huvud. Han konstaterade att hon måste vara död.

Madsen menar att han fick en chock, att han befann sig i en situation som var ”djupt förfärlig”, och att det var därför han inte kontaktade någon.
Istället lät han kroppen ligga kvar på golvet, dök återigen ner med ubåten och lade sig ett par timmar för att sova – något åklagaren finner märkligt.
– Jag hade självmordstankar och var i fullständigt upplösningstillstånd, hävdar Madsen.

Han förklarar vidare hur han ”begravde Kim Wall till sjöss”.
Madsen säger att han gråtandes hissade upp kroppen ur ubåtens nedre del, och att skor och strumpbyxor åkte av på vägen. På fråga från åklagaren bekräftar han att trosorna åkte av i samma veva. Åklagaren undrar hur det kunde ske.
– Det får du fråga några kvinnor om, svarar Madsen.

Att ”begrava” henne till sjöss var, menar han, det rätta att göra i den situation och sinnesstämning han befann sig i.
– Jag var i ett tillstånd då jag beslutat att jag inte kan fortsätta leva mitt liv. Ett passande slut på Peter Madsens liv är på Nautilus. Men det tyckte jag inte var ett passande slut för Kim, säger han.

Han fortsätter hävda att kroppen var hel då han kastade den överbord.
– Vem har styckat henne om inte du, undrar åklagare Jakob Buch-Jepsen.
– Låt oss lägga fakta på bordet. Jag släpper en intakt Kim överbord, svarar Madsen.

Obduktionsrapporten redovisas under häktningsförhandlingarna, men vad som framkommer i den får inte refereras i medier, med hänsyn till Kim Walls familj.

De rör som satt fästa i Kim Walls upphittade torso visar sig under häktesförhandlingarna stämma överens med rör som hittats i Madsens verkstad. Men Madsen nekar till att han fäst dem i kroppen.
– När du kom i land och sa att Kim Wall redan var i land, varför ljög då, frågar åklagaren.
– Jag var inte vid mina sinnes fulla bruk, svarar Madsen och förklarar att han visste att sanningen om vad som hänt skulle komma ut, men att han ville få tid att träffa sin fru och sina tre katter först.

Ubåten hävdar han att han redan från början berättat för polisen att han sänkte med flit.
– Jag var i en självmordspsykos och hade inga andra planer än att segla iväg och sänka Nautilus.
– Jag tänkte att ingen kommer ha lust att segla i Nautilus när det här har hänt. Jag betraktade den som värdelös.

Vidare hävdar Madsen att han kastade sin egen telefon i vattnet eftersom ”han inte hade användning för den längre”. Var Kim Walls saknade telefon är vet han inte.

Domaren beslutar att Peter Madsen ska häktas i ytterligare fyra veckor, misstänkt för ”manddrab”, vilket i en svensk kontext motsvarar mord eller dråp.

Madsen protesterar mot att åklagaren vill att hans dator ska undersökas, då det finns känslig information i den. Domaren tar dock föga notis om Madsens protester.
Madsen vägrar också att frivilligt underkasta sig en sinnesundersökning, vilket får domaren att besluta om tvångsinläggning.

En längre version av häktningsförhandlingen mot Peter Madsen läser du här.

Läs mer:

www.skd.se

Dagens fråga

Tror du Sverige får en ny regering före årsskiftet?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×