Närmare

Danskars och svenskars sexliv kartläggs

Artikel Närmare 200 000 danskar har fått en inbjudan att vara med i en undersökning där forskare ska kartlägga befolkningens sexuella erfarenheter. Det sker bara några dagar innan Folkhälsomyndigheten erbjuder 50 000 svenskar att svara på en webbaserad enkät om sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter.
PREMIUM

Den danska undersökningen ingår som en del i Projekt Sexus som leds av Statens Serum Institutet och Aalborgs universitet. Det uppger Ritzau.

Projektledaren och överläkaren Morten Frisch hoppas att resultaten från undersökningen kan hjälpa till att förebygga sexuella problem i framtiden.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Fyra skadade i misstänkt mordbrand i Lindome

Fyra personer skadades i en brand under lördagsnatten. Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Inrikes
Inrikes Fyra personer skadades, varav två allvarligt, i en brand i ett flerfamiljshus i Lindome under natten till lördagen.

Branden i flerfamiljshuset i Lindome startade vid 01.30-tiden och spred sig snabbt i fastigheten.

– När vi kom till platsen var det en fullt utvecklad brand och vi fick evakuera flera av trappuppgångarna. Två personer skadades allvarligt, en är rökskadad och en är fallskadad, och ytterligare två personer är lindrigt skadade, säger Jens Christensen, vakthavande befäl vid polisen.

De fyra skadade fördes till sjukhus men vid 05-tiden.

Enligt Sahlgrenska Universitetssjukhusets presstjänst ska de allvarligt skadade vara två kvinnor i 60-årsåldern. Vid halv tio-tiden var skadeläget allvarligt men stabilt respektive stabilt.

Branden beräknas inte vara släckt förrän långt in på förmiddagen på lördagen.

– Det brinner fortfarande, men vi har den nu under kontroll. Men den spred sig ordentligt ett tag via vinden. Spridningsrisken är nu stoppad, säger Jens Christensen.

De boende i flerfamiljshuset evakuerades till ett närliggande församlingshem.

Polisen har inlett en förundersökning om mordbrand. Platsen är avspärrad och en teknisk undersökning ska genomföras.

Petra Weiss/TT

Hanna Schück/TT

Utrikes

Spionanklagad Ukrainakonsul gripen i Ryssland

Utrikes
Utrikes

Ryska säkerhetstjänsten (FSB) har gripit en ukrainsk diplomat som anklagas för att ha tagit del av hemliga uppgifter som han ska ha fått av en rysk medborgare. Gripandet skedde i fredags.

"En ukrainsk diplomat, konsuln på Ukrainas generalkonsulat i Sankt Petersburg Alexander Sosonyuk, har gripits av ryska säkerhetstjänsten", skriver FSB i ett uttalande.

Detaljerna kring gripandet är inte kända, inte heller bakgrunden.

Sosonyuk kommer nu att utvisas, enligt Dmitrij Novikov, förste vice ordförande i statsdumans utrikesutskott.

Den redan bottenfrusna relationen mellan regeringarna i Moskva och Kiev har försämrats ytterligare de senaste veckorna, då Ryssland mobiliserat vid gränsen mot Ukraina.

Inrikes

Kvinna gripen för mordförsök

En kvinna har gripits för mordförsök i Norsjö kommun i Västerbotten. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En kvinna i 35-årsåldern har gripits misstänkt för ett mordförsök i Norsjö kommun i Västerbotten, skriver polisen på sin hemsida.

Kvinnan greps i samband med ett larm om bostadsbråk under morgonen. En skadad man i lägenheten fördes till sjukhus.

Polis håller nu förhör med de inblandade och ska genomföra en teknisk undersökning. Skadeläget för mannen är oklart.

Inrikes

Rekordlångt godståg testkörs

Det 835 meter långa och 2300 ton tunga rekordtåget passerar Svågertorp utanför Malmö på lördagsmorgonen.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Längre tåg och ökad last ska bidra till en hållbar godstrafik. I dag provkörs ett 835 meter långt godståg från tyska Maschen till Malmö.

Trafikverkets mål är att utöka järnvägens kapacitet och göra den till ett kostnadseffektivt och klimatsmart alternativ till vägtransporter. Ett sätt – med jämförelsevis låga investeringskostnader – är att köra längre tåg.

– Syftet är att uppnå klimatmålen och en viktig anledning till att vi tittar just på sträckan Malmö–Maschen är att det är en korridor ut i Europa. Där har vi stora flöden och att styra över trafiken till godståg har stor effekt på klimatet, säger Trafikverkets projektledare Michel Gabrielsson.

Lördagens testkörning är en del i ett europeiskt forskningsprogram där syftet är att på sikt kunna öka kapaciteten med hjälp av längre, tyngre och snabbare godståg inom ramen för vad som är möjligt med ett lok.

– Det blir möjligt att transportera mer utan att bygga nya spår eller köpa nya lok. Loket med förare är tågoperatörens största kostnad. Det är en fast kostnad per tåg, medan varje extra vagn som kopplas på ger extra intäkter, säger Michel Gabrielsson.

Små investeringar

I dag tillåter Trafikverket 630 meter långa tåg på de flesta godssträckor med undantag av Malmbanan mellan Luleå och Narvik där tågen får vara 750 meter långa. Med en tåglängd på 835 meter kan 55 stycken 45-fots containrar dras, jämfört med 41 stycken vid dagens maxlängd.

Men längre tåg kräver också investeringar i form av förlängning av mötesspår, utbyggnad av bangårdar och förstärkning av vissa bandelar. Även signalsystem behöver ses över och nya säkerhetsavstånd beräknas genom bromsprov.

– Även om det kommer att ta tid att göra anpassningar så är det förhållandevis små investeringar det handlar om i relation till att bygga ett helt nytt spår. Det är väl investerade pengar för att uppnå Sveriges mål om att minska utsläppen från inrikes transporter med 70 procent senast 2030 jämfört med 2010, säger Michel Gabrielsson.

Långtidsplanering

Prognoserna för när de rekordlånga godstågen kan börja gå i reguljär trafik ligger dock långt fram i tiden.

– Den här testkörningen är viktig för oss för att i praktiken uppleva vad det innebär att köra ett så här långt tåg, men ledtiderna för att ändra i järnvägssystemet är dessvärre väldigt långa, säger Michel Gabrielsson.

Kristina Erkenborn/TT

Inrikes

Dödsfall i centrala Stockholm utreds som mord

En person har hittats död i centrala Stockholm. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En person har hittats död i centrala Stockholm, skriver polisen på sin hemsida.

Eftersom ingen naturlig orsak till dödsfallet har kunnat konstateras så har polisen inlett en förundersökning om mord.

– Man har arbetat för att se om man kan se en förklaring till dödsfallet och när man inte har gjort det så har man inlett en förundersökning om mord för att fortsätta arbetet med att ta reda på varför personen är död, säger Towe Hägg på Stockholmspolisen till Aftonbladet.

– Vi fick in samtalet 06.27 och vi har spärrat av för en teknisk undersökning, säger Towe Hägg.

Larmet kom strax före halv 7 under morgonen och platsen är avspärrad tills vidare.

Personen har ännu inte identifierats.

Marianne Ahlenius/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Bostadslistan

Priset per kvadratmeter för hyresrätter varierar stort på olika platser i Sverige

BOSTADSLISTAN Bostadslistan har tillsammans med Bostadshub gjort en stor undersökning av Sveriges dyraste och billigaste kvadratmeter under 2019. Skillnaderna var naturligtvis stora beroende på storleken på staden i fråga, men ett intressant fynd är att det var över 300% dyrare att bo i hyresrätt i Stockholm än i Åmål.

Kvadratmeterpriset för en hyresrätt kan variera från endast 85 kronor upp till hela 629 kronor på olika platser i Sverige. Det visar en ny undersökning utförd av Bostadslistan och Bostadshub, två sökmotorer för hyresrätter på den Svenska marknaden. Efter att ha granskat över 10 000 annonser från både privatpersoner och företag som publicerats på plattformarna under 2019, har företagen kunnat skapa en intressant överblick av den svenska hyresrättsmarknaden.

Här var det dyrast och billigast

Som nämnt ovan så var det stora variationer på kvadratmeterpriset för en hyresrätt i vårt land. Som förväntat så kan vi återfinna Sveriges dyraste kvadratmeter i Stockholm, mer bestämt Nacka, där du kan betala upp till 629 kronor per kvadratmeter i genomsnitt. Å andra sidan så kan man i genomsnitt bo i en hyresrätt i Åmål för endast 85 kronor per kvadratmeter.

Bostadsort spelar stor roll på kvadratmeterpriset

Utöver att endast titta på det genomsnittliga kvadratmeterpriset kunde undersökningen också peka på vad den genomsnittliga lägenheten kostar på olika orter i landet. Efter en grundlig genomgång av de annonser vi undersökt så kostar det i genomsnitt 17 571 kronor att bo i en hyresrätt i Stockholm, samtidigt som det bara kostar 5113 i Åmål. Detta är förstås en väsentlig skillnad, men det är ingen hemlighet att det är billigare att bo utanför huvudstadsområdet, oavsett vilket land som undersöks.

Dyrare än man tror att bo i Lund och Uppsala

Utöver att endast titta på var det var dyrast och billigast i Sverige kunde undersökningen också avslöja att några av landets dyraste kvadratmeter kan hittas bland lediga lägenheter på Sveriges studentorter. Lund och Uppsala hamnade på plats tre och fyra i undersökningen, med ett genomsnittligt kvadratmeterpris på 217 samt 200 kronor.

Top 10: Sveriges dyraste städer att bo i hyresrätt i 2019

Pris per kvadratmeter

Top 10: Sveriges billigaste städer att bo i hyresrätt i 2019

Pris per kvadratmeter

Sport

Pettersson kan missa resten av säsongen

Elias Pettersson riskerar att missa resten av säsongen. Arkivbild.
Foto: DARRYL DYCK/AP/TT
Sport
Sport Vancouvers stjärnforward Elias Pettersson är allvarligare skadad än vad som tidigare varit känt. Resten av säsongen är i fara, enligt klubbchefen.

I början av mars klev Vancouvers Elias Pettersson av isen under uppvärmningen på grund av en skada. Sedan dess har inte mycket information släppts om skadeläget, förutom att det ska handla om en överkroppsskada.

Nu står det klart att han kanske missar resten av säsongen, skriver Sportbladet.

– Efter ett besök hos en specialist i onsdags kom beskedet att han behöver mer tid för läkningen, berättade klubbchefen Jim Benning under en presskonferens.

Enligt Benning riskerar 22-årige Pettersson att missa resten av säsongen.

– Han åker skridskor nu och fortsätter sin rehabilitering, men jag vet inte när han kommer tillbaka eller om han alls kommer tillbaka, säger Benning.

Senast Elias Pettersson spelade en hel match för sitt Vancouver var den 2 mars mot Winnipeg. Två dagar senare klev han av på matchvärmningen inför mötet med Toronto.

Under grundserien gjorde Elias Pettersson 21 poäng på 26 matcher, och avslutade med att göra 14 poäng på lika många matcher före skadan.

Under de senaste veckorna har Vancouver dessutom varit mycket hårt drabbat av corona – sammanlagt har man haft 22 spelare utanför lagträning.

Kultur och nöje

"Familjen Addams"-skådespelare död

Kultur och nöje
Kultur och nöje

Skådespelaren Felix Silla är död. Han gick bort i cancer, 84 år gammal, i Las Vegas. Det rapporterar Deadline.

Silla är mest känd som kusin Itt från komediserien "Familjen Addams" från 1964–1966. Rollfiguren är täckt av hår, bär solglasögon och en hatt och mumlar på ett sätt som bara familjen Addams förstår. Rollen var en av flera där Felix Silla arbetade som skådespelare utan att visa sitt ansikte: han spelade även roboten Twiki i "Buck Rogers" och Ewok i "Star wars VI – Jedins återkomst".

Felix Silla föddes i Italien och flyttade till USA för att arbeta som cirkusartist. När han kom till Hollywood 1962 började han som stuntman, och kom senare att utföra stunts i bland andra "E.T. the Extra-Terrestrial" från 1982 och "Batman – återkomsten" från 1992.

Felix Silla har även medverkat i filmer som "Indiana Jones och de fördömdas tempel" från 1984 och "Apornas planet" från 1968.

Utrikes

Rekordbeslag av jättemusslor i Filippinerna

Beslaget av jättesmusslor är ett av de största som gjorts i Filippinerna. Arkivbild.
Foto: Yiannis Issaris
Utrikes
Utrikes

Myndigheter i Filippinerna har beslagtagit omkring 200 ton illegalt införskaffade skal från jättemusslor efter ett tillslag på en ö i Sulusjön i den sydvästra delen av önationen.

Skalen är värda motsvarande drygt 200 miljoner kronor, och tillslaget är ett av de största som gjorts i Filippinerna, det land där merparten av världens tropiska jättemusslor finns.

Naturvårdare har uttryckt oro över den ökade illegala handeln med de utrotningshotade djuren, som nu används som substitut för elfenben efter att hårda åtgärder vidtagits för att stoppa handeln med elefantbetar.

– Det kommer att påverka det marina ekosystemet permanent, säger Jovic Fabello, talesperson för det lokala rådet för hållbar utveckling.

Med en storlek på upp till 1,3 meter och en vikt på 250 kilo fungerar musslorna som värdar för alger som utgör grundläggande föda för många av de fiskar som människor äter.

Att döda utrotningshotade djur är belagt med upp till 12 års fängelse i Filippinerna.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL