Sport

Slarvigt FC Rosengård tappade två poäng

FC Rosengårds lagkapten Caroline Seger var otroligt upprörd på domaren efter att hennes mål som kunde inneburit 3–2 totalt missades av domaren. Det skånska derbyt slutade 2–2. Foto: Björn Lindgren/TT
Sport
Sport malmö FC Rosengård slarvade bort segern mot Vittsjö och matchen slutade 2–2. Efter matchen var hemmalagets tränare Jack Majgaard Jensen förbannad på domarna. Anledningen? Dansken menade att Caroline Segers nick i den 83:e minuten var inne.

– Som jag ser det tog domaren tre poäng ifrån oss. Alla andra såg att det var mål, sa Jack Majgaard Jensen.

Situationen Jensen pratade om inträffade i den 83:e minuten då Caroline Seger efter en tilltrasslad situation nickade in bollen i mål. Så trodde åtminstone alla hemmaspelare.

– Det är tråkigt att domarna avgör ännu en match. Det är inte bara denna matchen utan det händer gång på gång, därför måste man kommentera det, sa Majgaard Jensen.

– Vi måste ha bättre domare i Allsvenskan om vi ska tas på allvar.

FC Rosengård började annars matchen riktigt bra och dominerade den första halvleken totalt. Ledningsmålet kom i den 26:e minuten då Hanna Folkesson kastade sig fram på ett inlägg och tryckte in bollen. Tre minuter senare drog Ali Riley till med ett riktigt drömmål. Högerbacken skickade iväg vad som såg ut att vara ett inlägg, som seglade in i bortre krysset. I det läget var allt frid och fröjd för hemmalaget. Det skulle förändras i den andra halvleken.

Då började hemmalaget slappna av och tillät Vittsjö att komma in i matchen. Reduceringen till 2–1 fick bortalaget in i den 57:e minuten och i den 75:e var det kvitterat, på straff, efter att Caroline Seger dragit ner en Vittsjöspelare.

FC Rosengård tryckte sedan på för en kvittering och bästa läget var Caroline Segers, men domaren bedömde att bollen inte var inne och därmed slutade matchen 2–2.

– Samma domare som missade målet missade även när bollen var ute en meter i den första halvleken. Det blir fel på fel på fel, sa Majgaard Jensen.

Även FC Rosengårds mittback Anita Asante var besviken över resultatet.

– Jag håller med Jack. Vi gjorde en jättebra match, spelade tillsammans och skapade mycket målchanser, framförallt i första halvlek. Vi är besvikna över resultatet.

Resultatet innebär att FC Rosengård är fyra poäng bakom serieledande Linköping. Ska guldhoppet leva krävs det seger för FC Rosengård i seriefinalen nästa söndag.

Sport

Fem frågor om världens största flytt

OS-klockan i Tokyo tickar ner – men många problem återstår att lösa.
OS-klockan i Tokyo tickar ner – men många problem återstår att lösa.
Fotograf: Kyodo News/AP/TT
Sport
Sport De nya OS-datumen är spikade.

+ Vad kostar flytten till nästa sommar och vem betalar?

Enligt experter, som nyhetsbyrån Reuters hänvisar till, kan flytten kosta arrangören motsvarande runt 60 miljarder kronor. Det är ungefär halva den totala kostnaden hittills för OS. Katsuhiro Miyamoto, professor i ekonomi vid Kansai-universitet i Osaka, menar att större delen av summan, runt 39 miljarder kronor, kommer från faktiska kostnader, som underhåll av arenor, omtryckning av marknadsföringsmaterial och inhyrning av funktionärer. Resten kommer från ett bredare slag mot ekonomin i stort.

Internationella olympiska kommitténs ordförande Thomas Bach har sagt att fördröjningen kommer innebära merkostnader för alla.

Vem som ska betala för flytten verkar bli ett senare problem, även om kanadensiska CBC är inne på att det mest troligen blir japanska skattebetalare.

+ Vad säger sponsorerna?

Japanska sponsorer, som har betalat rekordhöga 30 miljarder kronor för att förknippas med spelen, har klagat på osäkerheten kring uppskjutandet av mästerskapet. Till skillnad från globala OS-sponsorer, har de flesta japanska företagen bara tecknat avtal för ett år.

– Vi måste förhandla om huruvida vårt nuvarande kontrakt kan förlängas eller om det måste göras om med ytterligare kostnader, säger en representant för en sponsor.

– Det är inte ens säkert att vi får behålla rättigheterna.

+ Vad händer med arenorna?

Avtalen med arenor och andra platser som är tänkta att användas under OS måste också omförhandlas. Tokyo Big Sight, en enorm utställningshall i östra delen av staden, bokades till exempel som mediecenter för tusentals journalister.

Det är oklart om Big Sight, som ägs av regeringen, är tillgänglig nästa år. Mötesplatsen har redan 50 bokningar med start i april och det förs samtal om ytterligare 200, enligt talespersonen Mayumi Inoue.

Hon menar att det inte går att göra rum för OS om andra evenemang pågår.

– Det måste bli det ena eller det andra.

Meiji Jingu Stadium, hemmaarena för basebollaget Tokyo Yakult Swallows, var tänkt för att lagra utrustning under spelen. Laget hade planerat att spela sina matcher på Tokyo Dome, hemmaplan för rivalen Yomiuri Giants, mellan juli och början av september, men undersöker nu om så fortfarande är fallet.

Ett annat lag från området, Yokohama Baystars, hade ordnat med att spela sina hemmamatcher på annat håll – bland annat i Niigata, 35 mil bort – eftersom lagets arena skulle användas för OS-baseboll. Baystars talesman säger att laget pratar med förbundet om spelschemat.

+ Vad händer med OS-byn?

Den olympiska byn, som är byggd för att husera över 10 000 idrottare, lär troligen framkalla mycket huvudvärk. Efter spelen skulle nämligen OS-byn göras om till bland annat lägenheter, som redan är sålda.

– Jag vet fortfarande inte vad som ska hända. Det skulle vara oroande om OS-byn användes under en längre tidsperiod utan vårt samtycke, säger en kvinna som köpt en lägenhet tillsammans med sin man.

Försäljning och visning av lägenheterna har ställts in tills vidare.

+ Gäller köpta biljetter även nästa år?

Runt 4,5 miljoner biljetter har sålts till OS, och ytterligare 970 000 till Paralympics. Arrangören har ännu inte bestämt vad som ska hända med biljetterna, även om japanska medier har rapporterat att de gäller även nästa år.

Arrangören i Tokyo har cirka 3 500 funktionärer, många av dem från regeringen eller olika sponsringsföretag.

– Många i den tillfälliga personalen vill tillbaka till sina egna organisationer, så det här kommer påverka deras motivation, säger en källa.

Uppskjutandet av OS slår hårt också mot hotellen, som redan drabbats av coronaviruset.

– Försäljningstappet är brutalt, säger hotellägaren Shigeki Kitahara.

Eftersom bokningar ofta görs i väldigt god tid är det svårt för ägarna att snabbt ändra sina planer, menar han.

– Det är ett riktigt slag i magen.

Simon Sjöstrand/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Wästgötafinans.se

Vilka kriterier måste jag uppfylla för att få ta ett privatlån?

Wästgötafinans

För att du ska kunna få igenom ett privatlån så behöver du uppfylla ett antal kriterier. Dessa kan komma att ändras beroende på vem du ansöker om lånet hos men de följer oftast ett antal generella punkter (mer om det senare) vilka du måste uppfylla för att överhuvudtaget kvalificera dig för privatlånet.

Vad är ett privatlån egentligen för något?

Innan vi går in på dessa kriterier, så vill vi kortfattat förklara vad ett privatlån egentligen är för något. Ett privatlån är helt enkelt en form av lån utan säkerhet, vilket innebär att det inte krävs någon form av säkerhet för att lånet ska beviljas.

Det är viktigt att understryka det faktum att själva lånet i sig egentligen kan använda till vad du än önskar. Oavsett om du planerar att renovera huset, boka din drömsemester eller finansiera den senaste elektroniken, är helt upp till dig själv.

Du behöver också vara medveten om att privatlån har flera olika benämningar där termer såsom blanco lån, smslån, snabblån och andra liknande termer som kreditgivare använder sig av för att marknadsföra det till sina konsumenter.

Vilka är grundkriterierna för att få låna?

Privatlån kräver alltid att du uppfyller flera grundkrav för att överhuvudtaget kunna ha möjligheten att ansöka om lånet i först taget. VI kan inte lista alla de kriterier eftersom alla långivare har olika krav, dock så finns det ett antal av dessas som alla kreditgivare tillämpar när det kommer till låneprocessen såsom www.wastgotafinans.se, nämligen följande:

● Du måste vara minst 18 år gammal, vissa aktörer kan kräva att du är äldre än så.

● En deklarerad inkomst krävs, dock så kan summan variera beroende vem du ansöker hos.

● De flesta långivare kräver att deras sökande har ett fläckfritt förflutet utan några betalningsanmärkningar men det finns också långivare som erbjuder lån till personer med betalningsanmärkningar (mer om det senare).

● Du får inte ha ett skuldsaldo hos Kronofogden oavsett hur stor beloppet är.

● Du får inte ha en skyddad identitet

● Du måste även vara folkbokförd i Sverige med en fysisk adress

Förutom ovanstående så kan du även få igenom privatlånet genom att använda dig av en medsökande, som självfallet måste uppfylla grunder kriterierna ovan, samtidigt som hen behöver en stabil och fläckfri privatekonomi.

Kan jag få igenom lånet även om jag har en eller flera betalningsanmärkningar?

Förr i tiden så var det i princip omöjligt att få igenom ett privatlån om man hade en eller flera betalningsanmärkningar. Dock så har det på senare år dykt upp flera aktörer vilka specialiserat sig på att erbjuda privatlån till konsumenter vilka har betalningsanmärkningar i bagaget.

Dessa kreditgivare bedömer varje sökande individuellt vilket innebär att även om du har en eller flera betalningsanmärkningar sen tidigare men har en ordnad ekonomi vid tillfället som du ansöker, så kan du komma att få igenom privatlån.

Du kan även få erbjudanden om en mindre lånesumma än den du ansökt om, men detta är något som återigen sker per individuell basis. Med andra ord så kan du aldrig veta vad som gäller i ditt fall innan du ansöker om privatlånet.

Hur gör jag för att hitta det bästa privatlånet?

Man ska aldrig hoppa på de första erbjudanden som erbjuds utan beakta sina alternativt genom att jämföra ett antal erbjudanden och ställa de helt enkelt mot varandra. Även om det låter som sunt förnuft så skulle du bli förvånad gällande hur många sökanden som hoppar på den första bästa erbjudande som då får syn på. Vi har genom att anamma ovanstående lyckats spara flera tusen kronor per månad genom att helt enkelt jämföra olika erbjudanden.

Sport

Uefa kallar till möte i krisen

Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand ska delta i Uefas möte på onsdag. Arkivbild.
Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand ska delta i Uefas möte på onsdag. Arkivbild.
Fotograf: Pontus Lundahl/TT
Sport
Sport

Det europeiska fotbollsförbundet (Uefa) har kallat till en videokonferens på onsdag för att försöka räta ut frågetecknen kring den här säsongens Champions League och andra stora turneringar som har skjutits upp på grund av coronakrisen.

Generalsekreterare från alla 55 medlemsländer har bjudits in, däribland Sveriges Håkan Sjöstrand.

– Vi ska få information och ha en dialog om hur planen framåt ska se ut, säger han till TV4:s Fotbollskanalen.

Alla Uefa-turneringar har pausats på grund av viruset som har dödat över 34 000 människor, och herrarnas fotbolls-EM har skjutits upp till nästa år.

Även spelarövergångar och kontrakt ska diskuteras på mötet.

Sport

Eddie Läck avslutar ishockeykarriären

Eddie Läcks sista anhalt i NHL blev för New Jersey. Arkivbild.
Eddie Läcks sista anhalt i NHL blev för New Jersey. Arkivbild.
Fotograf: Björn Larsson Rosvall/TT
Sport
Sport Eddie Läck avslutar karriären.

På senare år har matcherna blivit allt färre för Eddie Läck borta i Nordamerika. De senaste säsongerna har Norrtäljesonen gjort vad han kunnat för att hålla liv i karriären i lag som Carolina, Calgary och New Jersey – men en envis höftskada gör nu att han väljer att lägga av.

– Mina problem med höften har kommit till ett skede där jag kan leva ett normalt liv, vilket jag är väldigt tacksam för, men tyvärr så är det inte tillräckligt för att jag ska kunna spela professionell ishockey, säger han i en videohälsning på Twitter och fortsätter:

– Jag är trygg med mitt beslut för jag vet att jag har gjort allt i min makt för att komma tillbaka, men det går inte.

Eddie Läck, vars främsta merit är ett VM-guld med Sverige 2017, lyfter fram sin tvåårsperiod i Vancouver 2013–2015 som hans främsta tid som målvakt.

– Jag tror alla vet om att jag hade min bästa tid i karriären när jag spelade i Vancouver. Det var där jag kände mig som hemma och spelade min bästa hockey, säger Läck.

Sport

PL-stjärna avbröt sin karantän – bötfälls

Aston Villa har bötfällt sin stjärnspelare Jack Grealish. Arkivbild.
Aston Villa har bötfällt sin stjärnspelare Jack Grealish. Arkivbild.
Fotograf: Rui Vieira/AP/TT
Sport
Sport Aston Villa bötfäller sin fotbollstjärna Jack Grealish efter att engelsmannen valt att trotsa den brittiska regeringens riktlinjer om att stanna hemma under coronapandemin.

Brittiska medier har rapporterat om hur den 24-årige Premier League-spelaren blivit föremål för en polisutredning efter en trafikolycka på söndagsmorgonen – och nu väljer Grealish att gå ut med en offentlig ursäkt i en video på Twitter.

– Jag vill bara gå ut med ett snabbt videomeddelande för att berätta hur mycket jag skäms över vad som hänt den här veckan, säger spelaren som förklarar att han "dumt nog" lät sig övertalas att lämna sitt hem för att besöka en vän och därmed bryta sin tid i karantän.

– Jag vill inte att någon ska göra samma misstag som jag gjorde så jag uppmanar alla att stanna hemma och följa regler och riktlinjerna som vi ombetts att följa, fortsätter han.

På sin webbsida skriver Aston VIlla att Jack Grealish kommer att "disciplineras" och bötfällas. Pengarna kommer gå till The University Hospitals Charity i Birmingham.

Storbritannien har mer än 19 000 bekräftade fall av insjuknade i covid-19 med mer än 1 200 döda.

Premier League är preliminärt uppskjutet till den 30 april.

Sport

"Beskrivs som större kaos än vad det är"

Svenska skidförbundets ordförande Karin Mattsson. Arkivbild.
Svenska skidförbundets ordförande Karin Mattsson. Arkivbild.
Fotograf: Claudio Bresciani/TT
Sport
Sport Bilden av turbulens i Sveriges skidlandslag är överdriven.

Det senaste året har kantats av mängder med negativa rubriker runt det svenska skidlandslaget. Och bilden av turbulens försvagades inte direkt efter att Stina Nilsson förra helgen valt att byta sport till skidskytte och att tränarduon Fredrik Uusitalo och Mattias Nilsson nyligen slutat för att får mer tid för sina respektive familjer.

Men Karin Mattsson, Svenska skidförbundets ordförande, anser att bilden av fullständig disharmoni och obalans är överdriven.

– Börjar man slå ihop bilden av allt som hänt så beskrivs det som ett större kaos än vad vi tycker det är, säger hon till Expressen.

Mattsson, som har ett förflutet som ordförande för Riksidrottsförbundet, medger dock att den senaste tidens förändringar "påverkar vardagen" och att en utvärdering av säsongen därför är aktuell.

– Just nu kontaktas alla åkare, ledare och andra berörda personer för att utvärdera förra säsongen. Det är väldigt viktigt att vi får kartlägga hela bilden.

Hon säger sig inte vara orolig för att situationen ska bli än mer uppblåst, men påpekar:

– Jag har väldigt stor tilltro till det jobb som görs. Men det är klart att det är en väldigt tuff situation så länge man inte har facit.

Sport

Idrottsåret 2021 börjar klarna

En ny nedräkning har inletts till Tokyo-OS som är uppskjutet till den 23 juli 2021.
En ny nedräkning har inletts till Tokyo-OS som är uppskjutet till den 23 juli 2021.
Fotograf: Jae C. Hong/AP/TT
Sport
Sport Uppskjutandet av OS och herr-EM i fotboll har fått dominobrickorna att falla i idrottsvärlden.

+ Sommar-OS

In i det sista hoppades Internationella olympiska kommittén (IOK) och den japanska arrangören på att kunna genomföra OS som planerat mellan den 24 juli och 9 augusti i år – men till sist, efter stor press från stora delar av idrottsvärlden, togs beslutet att skjuta på spelen i Tokyo till följd av coronavirusets globala spridning. Nya datumen som gäller är 23 juli–8 augusti 2021.

+ Fotbolls-EM för herrar

Nej, det blir ingen europeisk fotbollsfest i sommar på grund av coronaviruset. Den 17 mars togs beslutet att skjuta på herrarnas EM till nästa år, detta till stor del för att de nationella ligorna ska hinna avsluta säsongen under sommaren. Mästerskapet, som arrangeras i tolv olika länder, kommer i stället att genomföras mellan den 11 juni och 11 juli 2021 – något som får konsekvenser för ett annat mästerskap...

+ Fotbolls-EM för damer

... nämligen damernas EM som har varit inplanerat i England mellan den 7 juli och 1 augusti nästa år. Exakt när mästerskapet ska äga rum är än så länge inte bestämt, men flyttas ska det. Bland annat eftersom herrarnas EM inte ska stjäla för mycket uppmärksamhet från damfotbollen som fick ett starkt genomslag i och med VM i Frankrike 2019. Eftersom damerna numera har ett OS inbokat i kalendern 2021 tyder mycket på att EM-slutspelet flyttas till nästkommande år, då man inte riskerar en krock med herrarnas VM som ska arrangeras i Qatar först i november-december.

+ Friidrotts-VM

Beskedet om att OS ska hållas 2021 innebär trängsel i friidrottskalendern och gör att VM, som skulle ha arrangerats i amerikanska Oregon 6–15 augusti samma år, senareläggs till 2022. Exakta datum för mästerskapet har ännu inte meddelats – och inte heller vad som händer med friidrotts-EM i tyska München som är inplanerat samma sommar.

+ Sim-VM

Precis som för friidrotts-VM så lär uppskjutandet av OS i Tokyo innebära konsekvenser för sim-VM, även det i Japan. Det internationella simförbundet (Fina) kommer tillsammans med arrangören i staden Fukuoka, Japans simförbund och myndigheter verka för att agera "flexibelt" och att, i samförstånd med IOK, hitta en lämplig tidpunkt för mästerskapet som var tänkt att genomföras 16 juli–1 augusti 2021.

Cristiano Ronaldo får chansen att försvara EM-titeln från 2016 med sitt Portugal först sommaren 2021. Arkivbild.
Cristiano Ronaldo får chansen att försvara EM-titeln från 2016 med sitt Portugal först sommaren 2021. Arkivbild. Fotograf: Martin Meissner/AP/TT
Kosovare Asllani och resten i det svenska damlandslaget får rikta in sig på ett OS, i stället för fotbolls-EM, sommaren 2021. Arkivbild.
Kosovare Asllani och resten i det svenska damlandslaget får rikta in sig på ett OS, i stället för fotbolls-EM, sommaren 2021. Arkivbild. Fotograf: Jonas Ekströmer/TT
Inget friidrotts-VM för världsmästaren Daniel Ståhl 2021 – men väl ett OS. Arkivbild.
Inget friidrotts-VM för världsmästaren Daniel Ståhl 2021 – men väl ett OS. Arkivbild. Fotograf: Jessica Gow/TT
Det blir sannolikt inget VM i Fukuoka för Sarah Sjöström 2021. Däremot har simstjärnan ett OS att se fram emot samma år. Arkivbild.
Det blir sannolikt inget VM i Fukuoka för Sarah Sjöström 2021. Däremot har simstjärnan ett OS att se fram emot samma år. Arkivbild. Fotograf: Jessica Gow/TT

Sport

Dardan Mustafa till Torns IF

Fotbollsspelare i kamp om bollen
Dardan Mustafa när han spelade allsvenskt för Gefle, här mot Anders Svenssons Elfsborg.
Fotograf: Björn Larsson Rosvall/TT
Sport
fotboll Dardan Mustafa, 28, vänder hem till Lund. Eller rättare sagt till Stångby. Anfallaren har skrivit på för Torns IF

På måndagkvällen blev det officiellt. Torns IF har värvat Dardan Mustafa, fostrad i Lunds BK men som de senaste säsongerna spelat i Åtvidaberg i division 1.

- Dardan och hans flickvän väntar barn och ville flytta hem och han känner några spelare här. Dessutom gillar han vårt sätt att spela fotboll, så det föll sig naturligt att han hamnade hos oss, berättar Torntränaren Richard "Kalle" Ringhov.

2018 gjorde Dardan Mustafa 13 mål på 28 matcher för ÅFF, men säsongen efter blev det bara fyra mål på 19 matcher.

- Det var en strulig säsong för hela laget, med tre olika tränare och så trillade de ur serien. Inte så lätt att prestera under sådana förhållanden, resonerar Ringhov.

Spelat i Allsvenskan

Dardan Mustafa var uppe och kände på Allsvenskan två säsonger, 2014 och 2015, i Gefle IF men lyckades inte slå igenom som startspelare och hamnade därefter i Örgryte och sedemera Åtvidaberg.

- Det är värdefullt för oss att få hit en spelare med erfarenhet och rutin från både Allsvenskan och Superettan. Det handlar om en bra fotbollsspelare som har sin spetskvalitet som felvänd uppspelspunkt, en target-player. Som sådan var han kanske bäst i ettan förra säsongen, berättar Richard Ringhov.

- Dessutom är det en spelare som bryr sig mycket om klubben och medspelarna och vill hjälpa till att göra andra bra. Det ska bli kul att jobba med honom.

Ringhov berättar att det från första kontakten var ömsesidigt intresse vilket underlättade övergången.

- Vi högg direkt när vi hörde att han var ledig och det visade sig att han gärna ville komma till oss. Det är alltid en bra start på ett samarbete.

Sport

Trio erbjuds plats i elitserien i volleyboll

Sport
Sport

Volleybollen valde att avsluta säsongen i förtid. Nu står det klart hur det blir med upp- och nedflyttning mellan serierna. Två lag på herrsidan – division 1-lagen Floby och Uppsala – och ett lag på damsidan – Iksu – erbjuds platser i elitserien nästa säsong, skriver Svenska volleybollförbundet i ett pressmeddelande.

Samtliga tre hade anmält sig för vårens elitseriekval. Nu är det upp till lagen att formellt tacka ja till sina erbjudna platser.

Samtidigt står det klart att Säters volleybollherrar drar sig ur elitserien inför nästa säsong. Nykomlingen vann bara två matcher i grundserien och åkte sedan ut direkt i slutspelet mot Lund.

Säsongen avslutades utan att några mästarlag korades på dam- eller herrsidan på grund av coronaviruset.

NÄSTA ARTIKEL