Höör

Nu får Höör en Walk of fame

Höör
Höör Tänk stjärnorna i trottoaren på Hollywood Boulevard fast i något mindre skala. Så kan den Walk of fame som är på gång på Nya Torg beskrivas. En av personerna som får sitt namn inristat i första skedet är bluesartisten Peps Persson.

– Det här är enligt amerikansk förebild. Det känns spännande att även Höör har det. Det finns en rad medborgare som gjort och som gör insatser för kommunen varje dag, säger ordföranden i Höörs försköningsförening Pehr-Ove Pehrson som är glad över att projektet kommer igång.

– Syftet är att lyfta fram och hylla viktiga personer för kommunens utveckling. Visa att vi är stolta över dem som bott och verkat här, säger han.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris, för närvarande 99 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Reservation för framtida prisjustering av ordinarie pris.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Höör

250 omfattas av fiberutbyggnad

Tidigare digitaliseringsministern Anders Ygeman och Post- och telestyrelsen (PTS) generaldirektör Dan Sjöblom presenterade förra året en utredning om stöd till bredband. Under hösten har PTS pytsat ut 1,6 miljarder till fiber på landsbygden.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Höör
Hallaröd/Långstorp Operatören Open Infra har erbjudit fiber till 250 hushåll på landsbygden som hittills blivit utan. Intresset ser ut att vara tillräckligt för att affären ska gå i lås.
– Går allt som det ska hoppas vi att kunderna kan få fiber redan under sommaren, säger Axel Haglund på Open Infra.

När Telia häromåret plötsligt drog sig ur fiberutbyggnaden i Mellanskåne uppstod vrede och förvåning över den statliga operatörens sätt att agera.

1,6 miljarder

På landsbygden i Höör stod 639 hushåll utan fiber och har sedan dess väntat på besked. Statliga myndigheten Post- och telestyrelsen (PTS) har insett problematiken när många på Sveriges landsbygd står utan fiber. Nu tillförs medel till landsbygden.

Med hjälp av EU-pengar höll PTS en första beslutsomgång den 27 oktober för tilldelning av bredbandsstöd under 2021. Totalt fördelades 730 miljoner kronor på 257 projekt i landet. Den 4 november beviljades ytterligare 800 miljoner fördelat på 168 områden.

Krav på 50 procent

I Höör fanns Hallaröd, Frostavallen och Långstorp med bland projekten och det är operatören Open Infra (tidigare Stadsnätsbolaget) som vunnit PTS upphandling för dessa områden. För Frostavallen och Långstorp som ingår i samma projekt betalar PTS ett bidrag på 2,6 miljoner kronor till Open Infra under vissa förutsättningar.

– Villkoret som Post- och telestyrelsen ställt är att Open Infra måste bygga om 50 procent i ett område anmäler sig. Jag har beställt och vet att andra gjort detsamma, säger Lars Nordberg, fritidsboende i Långstorp som engagerat sig i fiberfrågan och fått rätt mot Telia i Allmänna reklamationsnämnden.

Klagomål

Open Infra har en historia med många klagomål mot sig. Främst eftersom utbyggnad på många ställen tagit betydligt längre tid än utlovat. Men både Lars Nordberg och Anette Nilsson på Ekastiga gård som också engagerat sig i frågan tror att läget är annorlunda när statliga bidrag finns att tillgå.

– Där jag bor i Svedala blev Open Infras installation rejält försenad. Men när den väl kom har det fungerat perfekt från första dagen, säger Lars Nordberg.

– Jag tror det är annorlunda nu med bidragen. Här ska vara tillräckligt med intresse för att det ska bli av, säger Anette Nilsson som tror att detta är sista chansen för boende i de berörda områdena att få fiber.

– Får vi inte tillräckligt många som vill teckna sig nu lär ingen operatör gå på det här igen. Det kommer sprida sig att intresset är för lågt, säger Anette Nilsson som på måndagen hade besök av Open Infra:s projektör.

Lars Nordberg har tagit strid för fiber på landsbygden. Nu hoppas han på Open Infra.
Foto: Tobias Lagerholm

Säljaren Axel Haglund på Open Infra säger att anslutningsgraden ser ut att vara tillräcklig i både Hallaröd och Långstorp.

– Det märks att här finns många eldsjälar i området som kämpat länge för fiber och det har hjälpt oss. Vi hoppas kunna stänga försäljningen den här veckan och fortsätta det påbörjade arbetet med att skriva markavtal. Jag skulle säga att vi ligger väldigt långt framme, säger han.

Ska inte lämna

Open Infra är tillsammans med IP-Only ett av få stora bolag i Sverige som fortfarande gräver ner fiber. IP Only har tidigare försökt att få ihop en affär i Hallaröd men ser nu ut att bli omsprungna av Open Infra eftersom den senare har statliga bidrag i ryggen.

– IP Only har inte fått bidrag och vi är skyldiga att installera fiber till alla som vill ha, säger Axel Haglund och lägger till att de inte kommer lämna skeppet som Telia gjorde häromåret.

– Vår tidplan är att alla som vill ska ha fiber till nästa sommar, säger han.

29 000 kronor

Vad händer då med de kvarvarande 400 abonnenter på Höörs landsbygd som fortsatt saknar fiber? Frågan hänger i luften.

– Just nu är vi fokuserade på att göra ett bra jobb för de kunder som tecknar avtal i Långstorp och Hallaröd. De vann på bidragslotteriet, säger Axel Haglund.

De hushåll som tecknar avtal med Open Infra får betala knappt 29 000 kronor för anslutningen. Då ingår 24 månaders internet. Först efter två år har kunden rätt att fritt välja internetoperatör.

– Bidraget från PTS täcker en tredjedel. En tredjedel täcks av hushållen medan vi går in med resterande tredjedel, säger Axel Haglund.

FAKTA

Post- och telestyrelsens bredbandsstöd.

Efter att beslut om utbetalning har fattats kommer utbetalningarna för de beviljade utbyggnadsprojekten att administreras och inom ett par veckors tid kommer aktörerna att tilldelats stödmedel för de utbyggnadsprojekt som har beviljats stöd. Utbetalningarna sker kopplat till utbyggnadsprojekten, inte aktören. Det innebär att en aktör kan få utbetalningar vid flera olika tillfällen, om ansökan innehåller flera projekt som blir beviljade stödmedel.

En del av det bredbandsstöd som fördelas under 2021 kommer EU-finansieras. I bifallsbeslutet framgår det om det stöd som ett projekt tilldelats har EU-finansierats. De stödmottagare som får EU-finansierat bredbandsstöd har en skyldighet att framhålla och synliggöra att finansieringen kommer från EU.

Källa: Post- och telestyrelsen.

Höör

Kostnad för fiber: 46 miljoner

Olle Krabbes (V) motion har fått ett svar.
Foto: Tobias Lagerholm/Arkiv
Höör
Höör Cirka 46 miljoner kronor. Så mycket tros en kommunal utbyggnad av fiber på landsbygden kosta enligt en färsk utredning. Detta efter ett initiativ från Vänsterpartiet. Siffran är dock på väg att bli inaktuell i och med Open Infras intåg på marknaden i Höör.

Utredningen presenterades på senaste kommunstyrelsen och beloppet som presenterats tar inte hänsyn till Open Infras intåg i Höör.

Investeringsplan

Vänsterpartiet har skrivit en motion med rubriken att ”även de olönsamma har rätt till bredband”. För ett år sedan antogs motionen som innebar att Höörs kommun skulle ta fram en investeringsplan för alla hushåll i kommunen som nekats fiberanslutning. En plan som sedan skulle behandlas i budgetarbetet.

Motionsskrivarna menade att kommunen efter eventuellt färdigställande antingen skulle äga nätet eller sälja det vidare.

46 miljoner

Nu har kommunens tjänstemän beräknat kostnaderna som bygger på underlag från Post- och telestyrelsen och privata operatörer. Kartor har använts för att mäta sträckorna för grävning.

För de 639 byggnader på landsbygden som inte har erbjudits fiber beräknas kostnaden bli 46 miljoner kronor. Då har man räknat med en kostnad på 250 kronor för varje grävd meter. Totalt är det 182 783 meter som behöver grävas.

Utredaren Gunilla Dencker Skog skriver i sin utredning att de statliga bidragen från Post- och telestyrelsen (PTS) PTS kommer ha stor inverkan på kalkylen.

Detta eftersom 250 hushåll i dagsläget har möjlighet att teckna sig för fiber i områden som Hallaröd och Frostavallen vilka räknas som de mest tätbebyggda områdena utanför tätorten.

Budgeten 2023

Olle Krabbe (V) välkomnar det privata initiativet och de statliga bidragen.

– Det tar ju nästan en tredjedel av de som inte fått fiber tidigare. Vad gäller de som blir över behöver det göras en mer exakt projektering av vad det skulle kosta.

– Därefter kan vi ta höjd för kostnaden i budgeten 2023. Det känns som att pendeln svängt något när det gäller om kommuner ska gå in och finansiera. Eslöv har ju bestämt att gå in med ett visst belopp varje år exempelvis, säger Olle Krabbe (V).

Höör

Försökte fånga tjuv på kontor

Höörs Gästis drabbades av inbrott på måndagsmorgonen.
Foto: Tobias Lagerholm/Arkiv
Höör
Höör En i personalen på Höörs Gästis hörde klockan 05.10 på måndagsmorgonen ljud från kontoret han inte kände igen. När den anställde gick in på kontoret såg han en okänd man som försökte klättra ut från fönstret.

Den anställde frågade vad mannen gjorde där och tog samtidigt tag i tjuvens ben medan han försökte klättra ut. Tjuven kunde dock sparka sig loss och sprang sedan från platsen tillsammans med en annan person. Den anställde kunde efter en stund konstatera att en bärbar dator som stod på skrivbordet var borta. Händelsen rubriceras som stöld.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris, för närvarande 99 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Reservation för framtida prisjustering av ordinarie pris.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Höör

Femton ton bärlager stals

Höör
Frostavallen Höörs kommun har blivit av med femton ton bärlager som skulle användas uppe vid Frostavallen.

Tjuvarna måste haft med sig arbetsmaskiner för att hantera den stora mängden gods meddelar polisen. Bärlagret hade ett totalt värde på 3 500 kronor.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris, för närvarande 99 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Reservation för framtida prisjustering av ordinarie pris.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Höör

Hotade att döda sitt ex

En 25-årig man från Höör misstänks för att ha hotat sitt ex via sms-meddelanden.
Foto: Mark Lennihan
Höör
Höör Kvinnan har tidigare haft en relation med den 25-årige mannen. Vid olika tillfällen på kvällen den 26 november fick hon cirka fem sms från 25-åringen där han hotade att döda henne.
PREMIUM

Även kvinnans mamma fick ta emot ett antal sms med liknande innehåll. Sms:en skickades mellan klockan 19 och 23 på kvällen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris, för närvarande 99 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Reservation för framtida prisjustering av ordinarie pris.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Lånapengar

Fyra dyra misstag många gör när de lånar pengar

Lånapengar Att låna pengar kan ofta upplevas som svårt och krångligt. Att hitta det rätta lånet med den lägsta räntan och de mest förmånliga villkoren går inte fort. Det kan kännas som att kliva in i en snårig djungel där erbjudanden finns från banker och långivare både till höger och vänster. Hur ska man veta vilka som faktiskt är bra?

Det är lätt att begå misstag, speciellt om det är första gången som man tar ett lån. Det finns vissa misstag som är vanligare än andra – och det kan stå en dyrt. När du ska låna pengar – jämför alla typer av lån, på så sätt hittar du det bästa alternativet för just dig.

Du missar uppläggningsavgiften

Ett mycket vanligt misstag är att man inte undersöker vilka extra kostnader som tillkommer till lånet. Man kikar på den slutgiltiga kostnaden som informerar om vad man ska återbetala men man missar vad den faktiskt består av.

Förutom ränta så tillkommer det ofta extra avgifter för bland annat avier och uppläggning. En uppläggningsavgift är en engångsavgift som ofta kan vara mycket hög. Det är inte ovanligt att den ligger på 795 – 895 kr. Tänk därför på att alltid undersöka vilka extra avgifter som måste betalas och välj hellre ett lån med en avgift på mellan 0 – 395 kr för att sänka den totala kostnaden.

Du jämför inte räntorna

Att inte jämföra räntor tillräckligt kan vara ett av de största misstagen som görs. Det är också ett av de vanligaste. Att jämföra olika låns räntor är mycket viktigt, det är det här som du ska lägga mest tid på när du letar efter ett lån.

Det är räntan som bestämmer hur dyrt ditt lån blir. Ofta har snabblån en mycket hög ränta medan ett längre privatlån har låga räntor om du har rätt förutsättningar. Räntan du betalar på ett bolån över tid är vanligtvis en väldigt stor summa. Tänk därför noggrant över vilken typ av lån du behöver.

Jämför inte bara den nominella årsräntan utan även den den effektiva räntan. Se om räntorna är fasta eller rörliga och hur de ändras beroende på vilket belopp och vilken löptid du vill ha.

Du struntar i att ha en medsökande

Att ansöka om ett lån tillsammans med en medsökande är väldigt förmånligt. Med en medsökande som har en god ekonomi kan du få en betydligt bättre ränta. Det innebär helt enkelt att lånet blir mycket billigare.

Om man har dålig hälsa på sin ekonomi, dvs. en låg kreditvärdighet, så är det även enklare att få ett lån godkänt om man ansöker med en medsökande. Det gäller speciellt om man vill ansöka om ett stort privatlån för en större utgift eller investering.

Du amorterar inte tillräckligt

Något som många missar är att inte amortera tillräckligt mycket på sitt lån. Många långivare kan locka med långa löptider vilket ger en lägre månadskostnad. Men det här är inte ett alternativ att föredra, då det i slutänden kommer att ge ett dyrare lån.

Ju längre löptid du har desto mer ränta kommer du att totalt betala för ditt lån. Det allra bästa för låntagare är därför att välja en så kort löptid som möjligt samtidigt som man håller sig inom gränsen för vad ens månadsbudget klarar av att återbetala. Budgetera därför alltid för att amortera på ditt lån varje månad.

Om du får in en extra pengar en månad så kan det vara värt att göra en extra amortering på ditt lån. I längden sparar det dig ofta ganska mycket pengar. Om du känner att du kan betala mer än vad du gör – kontakta din långivare för att öka din månadsbetalning.

Det finns många tips att ta vara på när det kommer till att låna pengar som privatperson, här samlade vi några utav de viktigaste. Om du följer de ovanstående tipsen och jämför alla lånealternativ väl innan du lånar så kommer du att få en mycket bättre upplevelse av att låna pengar.

Det är lätt att begå misstag, speciellt om det är första gången som man tar ett lån. Det finns vissa misstag som är vanligare än andra – och det kan stå en dyrt. När du ska låna pengar – jämför alla typer av lån, på så sätt hittar du det bästa alternativet för just dig.

Höör

Rattfulla körde av vägen

Polis fick rycka ut på en trafikolycka i fredags.
Foto: Johan Nilsson/TT
Höör
Norra Rörum/Hallaröd Föraren tappade kontrollen över sitt fordon och körde ner i diket. Flera vittnen observerade två till synes påverkade personer som tog sig ut ur fordonet.

En polispatrull anlände senare till platsen och omhändertog de båda männen som är 41 år gamla. De är misstänkta för drograttfylleri, grovt rattfylleri och grov olovlig körning. Avkörningen skedde i fredags eftermiddags klockan 15.33 på länsväg 1325 mellan Hallaröd och Norra Rörum.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris, för närvarande 99 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Reservation för framtida prisjustering av ordinarie pris.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Höör

Historisk taxa togs för elbilsladdning

En av laddstationerna på Järnvägsgatan.
Foto: Tobias Lagerholm
Höör
Höör De nya laddstationerna har monterats till en kostnad av en knapp halv miljon. Nu har kommunfullmäktige beslutat om en taxa för elbilsladdning. Viss osäkerhet råder om kommunen kommer kunna räkna hem investeringen.

Som Skånska Dagbladet tidigare rapporterat byggs Höörs kommuns nuvarande två laddplatser på Järnvägsgatan ut med ytterligare två platser samtidigt som fyra nya laddplatser anläggs på Nya Torgs parkering. Investeringskostnaden uppgår till 430 000 kronor.

Laddarna som installeras kommer att vara så kallade destinationsladdare. Elva kilowatt innebär cirka sex mil i timmen för bilar som klarar 3-fasladdning. Oftast handlar det om rena elbilar.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris, för närvarande 99 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Reservation för framtida prisjustering av ordinarie pris.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Eslöv

Julen kom till Mellanskåne

Tilda Andersson, tomte för dagen på Bosjöklosters julmarknad.
Foto: Noah O'Rourke Drevfjäll
Eslöv
Höör
Mellanskåne Julen kom i helgen till Mellanskåne. Skånska dagbladet besökte flera julmarknader under adventshelgen.

Ett tunt lager snö lade sig under en stund på marken. Temperaturen svajade runt nollan och under lördagen hade Bosjökloster julmarknad.

– Det är första gången som jag jobbar här, jag har precis börjat, säger Tilda Andersson, tomte för dagen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris, för närvarande 99 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Reservation för framtida prisjustering av ordinarie pris.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL