Karin Alfredsson är aktuell med romanen Skrik tyst så inte grannarna hör. Foto: Gunilla Wedding
Karin Alfredsson, journalist och författare

Skriver med ilska som drivkraft

Ellinor är medföljande hustru till ambassadrådet Roger i Lusaka i Zambia. Loveness är ensamstående mamma i Lusakas slumområde. De två kvinnorna lever i skilda världar men i Karin Alfredssons roman Skrik tyst så inte grannarna hör går våld mot kvinnor som en röd tråd genom handlingen och binder ihop Ellinor och Loveness liv.
– Jag hoppas kunna skapa förståelse för deras situation, för hur svårt det kan vara att resa sig och gå, säger Karin Alfredsson.

Karin Alfredsson
Född: 1953
Bakgrund: Journalist och författare som inledde journalistbanan som praktikant på Aftonbladet när hon var 19 år. Har bland annat arbetat som redaktör på SVT:s Aktuellt, programledare för Kalla Fakta, programchef på SVT Nord, och har varit chefredaktör på Journalisten och gästprofessor i journalistik vid Umeå universitet. Debuterade som författare med reportageboken Den man älskar agar man? 1979 och har skrivit flera faktaböcker efter det. Debuterade som skönlitterär författare med deckaren 80 grader från Varmvattnet 2006 och fick Svenska Deckarakademins debutantpris det året. Den boken blev första delen i en deckarserie om fem böcker om läkaren Ellen Elg. Den senaste, Pojken i hiss 54 kom 2011, och nominerades till det årets bästa svenska kriminalroman av Svenska Deckarakademin.
2012-2015 var hon regionchef för den internationella biståndsorganisationen We Effect i Zambia. Karin Alfredsson har också arbetet med projektet Cause of Death: Woman (www.causeofdeathwoman.com) som är en journalistisk granskning av våld mot kvinnor i tio länder. 2016 blev Karin Alfredsson invald i Svenska Deckarakademin.
Aktuell: Med romanen Skrik tyst så inte grannarna hör som kom ut på Malmöförlaget Bokfabriken i slutet av augusti.
Karin Alfredsson om …
… Ellen Elg kommer tillbaka: ”Jag tror inte det. Ellen är färdig, hon har gjort sitt nu. Men vad som var roligt med henne och som jag kanske försöker hitta något annat sätt att göra igen var att det gav mig anledning att försöka förstå mig på ett antal andra länder. Och det var jätteroligt att till exempel åka till Dubai i syfte att förstå hur det är att vara hembiträde där eller pakistansk taxichaufför. Då har jag också fördelen att jag kan kombinera mina yrkesroller och skriva reportage också.”
… hur det var att skriva skönlitteratur som inte var en deckare: ”Det var svårare på ganska många sätt. I en deckare finns en inbyggd motor – hur det ska gå, ska hon eller han åka fast? Samtidigt så är det inte så stor skillnad på min nya bok och en deckare. det handlar om våld och det ska lösas på något sätt. Och så vill man ju att det ska gå bra på slutet …”

Journalisten och författaren Karin Alfredssons första bok var reportageboken Den man älskar agar man?. Den kom ut 1979 och var den första debattboken i Sverige om mäns våld mot kvinnor. Engagemanget för den frågan och för hur livet ser ut för kvinnor runt om i världen har funnits med under hela Karin Alfredssons långa journalistkarriär och också när hon började skriva skönlitteratur.
Debuten kom med deckaren 80 grader från Varmvattnet 2006 som belönades med Svenska Deckarakademins debutantpris. Den blev också den första i en serie i fem delar om läkaren Ellen Elg som reser världen runt och konfronteras med så väl kvinnors utsatta situation i olika länder som olika kriminalgåtor. 2011 kom seriens sista del och 2012 till 2015 arbetade Karin Alfredsson som regionchef för den internationella biståndsorganisationen We Effect i södra Afrika och bodde i Zambia.

Nu är hon tillbaka i Sverige och har låtit sitt engagemang resultera i romanen Skrik tyst så inte grannarna hör som precis kommit ut på Malmöförlaget Bokfabriken.
– Jag är aldrig riktigt nöjd, om jag kan något så måste jag kasta mig över något som jag inte kan, konstaterar hon. Det gör livet spännande.

Vad är det som driver dig att på olika sätt återkomma till frågor kring våld mot kvinnor och kvinnors utsatta situation i Sverige och resten av världen?
– Jag blir väl förbannad. Det är en upprördhet över att det kan vara så här. Visst har det skett en förändring i synen på våld mot kvinnor om man jämför med hur det var när jag skrev Den man älskar agar man?. Då kunde man säga att det bara är alkisar som slåss, i dag är det allmänt accepterat att det finns våld i väldigt många familjer där det inte finns en droppe alkohol. Då kunde man också säga att en liten örfil får man tåla. Jag tror att kvinnor som berättar har lättare att få stöd och bli trodda i dag. Men även om de hänt mycket återstår mycket att göra. Dessutom går brottsstatistiken vad gäller våld mot kvinnor inte ner.

I Skrik tyst så att inte grannarna hör får läsarna parallellt följa två kvinnor och deras liv med män som misshandlar. Den ena är frisörskan Ellinor som hittar kärlek och trygghet hos den betydligt äldre Roger och lämnar Sverige för att följa honom till Zambia där han jobbar som ambassadråd i Lusaka.
Den andra är Loveness som är änka och ensamstående mamma och bor i Lusakas slumområde. Även hon letar efter trygghet och försörjning och när hon träffar Saime, som arbetar som hembiträde hos Ellinor och Roger, känns det rätt.

Egentligen hade Karin Alfredsson planer på en helt annan bok efter Ellen Elg-serien. Men när hon fick erbjudandet om jobb hos We Effect och flyttade till Zambia tänkte hon om.
– Idémässigt och researchmässigt hade jag redan börjat med det andra projektet men när jag åkte insåg jag att det inte fungerade. Boken jag tänkte skriva utspelas på 1950-talet i en liten svensk by och det gick inte att tänka på den i Zambia.
Karin Alfredsson hänvisar till den journalist hon är i grund och botten och förklarar att hon måste ha det hon skriver om nära sig.
– Jag är inte så bra på att hitta på, jag måste använda det jag har runt mig och få inspiration från det. Där i Zambia insåg jag också att jag befann mig i en miljö som jag inte fick slarva bort. Jag hade väl inte inifrånkunskap om landet, som västerlänning lever man en lyxtillvaro, men jag har ändå sett saker som de flesta inte sett och kunnat fråga mig fram.

Till sin hjälp under researchen hade Karin Alfredsson också en zambisk väninna, Hilda, som hon kunde fråga om allt från hur det ser ut på olika platser, vad personerna i boken skulle heta, hur de skulle reagera i en speciell situation. Och hon tog också hjälp av sin allra närmaste miljö.
– Allt utspelas i det hus vi själva bodde i Lusaka, förklarar hon. Allt stämmer precis, hur tjänarbostaden ligger i förhållande till huvudhuset, våldtäktsgrinden finns, köket ligger precis där bakom vardagsrummet och poolen är så stor. Och det är det jag menar, jag måste vara någonstans där jag är hemma för att kunna skriva.

Den nya romanen hade tematiskt passat bra som en bok om Ellen Elg men här kommer den där viljan hos Karin Alfredsson att alltid göra nya saker och utmana sig själv in.
– Denna gång ville jag skriva en bok som skulle stå i romanhyllan Och så tänker jag att det finns en stor tänkbar målgrupp som är kvinnor i vår ålder som aldrig läser deckare.

Vad vill du uppnå med boken?
-Att jag ska få prata mer om det här ämnet och att man i bästa fall ska få förståelse för att det inte är så lätt att vara Ellinor eller Loveness, att det inte bara är att resa sig och gå efter första smällen. Det är mycket mer komplicerat än så här, kvinnor får ofta skulden och skuldbelägger också sig själva.

Sedan ett par år tillbaka är Karin Alfredsson tillbaka i Sverige och frilansar som journalist och föredragshållare. Fler skönlitterära böcker blir det garanterat i framtiden. Först på tur ligger det där projektet som aldrig blev av när hon flyttade till Zambia.och naturligtvis fortsätter Karin Alfredsson också att utmana sig själv.
– Jag har tänkt att jag kanske ska skriva en pjäs. Jag har precis gått en kurs för att lära mig skriva för scenen och det kändes som det är möjligt.

Karin Alfredsson
Född: 1953
Bakgrund: Journalist och författare som inledde journalistbanan som praktikant på Aftonbladet när hon var 19 år. Har bland annat arbetat som redaktör på SVT:s Aktuellt, programledare för Kalla Fakta, programchef på SVT Nord, och har varit chefredaktör på Journalisten och gästprofessor i journalistik vid Umeå universitet. Debuterade som författare med reportageboken Den man älskar agar man? 1979 och har skrivit flera faktaböcker efter det. Debuterade som skönlitterär författare med deckaren 80 grader från Varmvattnet 2006 och fick Svenska Deckarakademins debutantpris det året. Den boken blev första delen i en deckarserie om fem böcker om läkaren Ellen Elg. Den senaste, Pojken i hiss 54 kom 2011, och nominerades till det årets bästa svenska kriminalroman av Svenska Deckarakademin.
2012-2015 var hon regionchef för den internationella biståndsorganisationen We Effect i Zambia. Karin Alfredsson har också arbetet med projektet Cause of Death: Woman (www.causeofdeathwoman.com) som är en journalistisk granskning av våld mot kvinnor i tio länder. 2016 blev Karin Alfredsson invald i Svenska Deckarakademin.
Aktuell: Med romanen Skrik tyst så inte grannarna hör som kom ut på Malmöförlaget Bokfabriken i slutet av augusti.
Karin Alfredsson om …
… Ellen Elg kommer tillbaka: ”Jag tror inte det. Ellen är färdig, hon har gjort sitt nu. Men vad som var roligt med henne och som jag kanske försöker hitta något annat sätt att göra igen var att det gav mig anledning att försöka förstå mig på ett antal andra länder. Och det var jätteroligt att till exempel åka till Dubai i syfte att förstå hur det är att vara hembiträde där eller pakistansk taxichaufför. Då har jag också fördelen att jag kan kombinera mina yrkesroller och skriva reportage också.”
… hur det var att skriva skönlitteratur som inte var en deckare: ”Det var svårare på ganska många sätt. I en deckare finns en inbyggd motor – hur det ska gå, ska hon eller han åka fast? Samtidigt så är det inte så stor skillnad på min nya bok och en deckare. det handlar om våld och det ska lösas på något sätt. Och så vill man ju att det ska gå bra på slutet …”