Kalle Lind syns i tv, hörs i radio och hans texter kan läsas på kultursidorna. Men framförallt kommer han till Höör nu på måndag. Arkivbild

Sommarprataren från Eslöv

RADIO Det kan vara svårt att bo i Eslöv om man inte spelar handboll. Fråga bara Kalle Lind, komiker, krönikör, poddare och en av årets sommarpratare.

Kalle Linds höst
Mångsysslaren från Eslöv låter sig inte nöjas med sommarprat. På Lund Comedy Festival, och senare även på Victoriateatern i Malmö, kommer han för tredje året i rad vara delaktig i Kristoffer Jonzons ”100 års hits”.
– Det är 60 procent musik och 40 procent komik. Jag är med som en ”gubben i lådan” som kommer in och kåserar om en gammal Edvard Persson-låt eller något.
Eftersom det är Hasse & Tage-tema på festivalen kommer han också att vara involverad i det.
– Jag ser mig lite som deras ambassadör i framtiden. Jag använder stor del av min fritid och arbetstid till att fördjupa mig i Hasse & Tage och jag kommer kanske till och med vara med i någon av de större showerna på festivalen.
Dessutom fortsätter han med sin podd, ”Snedtänkt”, och den femte september släpps hans senaste bok, ”88 böcker du inte behöver läsa”.
– Jag står ofta med en bok i handen och undrar om det fanns någon som brydde sig om att läsa den, och det gjorde det säkert, men då känner jag att jag behöver gräva lite i varför. Så jag har tagit på mig ansvaret att läsa genom de här 88 böckerna och det här är en genomgång av dem. Egentligen har jag nog läst 1000 böcker du inte behöver läsa, men jag fick sålla fram några spektakulära titlar.

Frågan är om det går att bli mer folklig än att bli sommarpratare på Sveriges Radio (SR). Varje år inväntar svenskar runtom i landet med spänning annonserandet av de som ska bli så intressanta, fyndiga och samtidigt personliga som det bara går under en timme framför en mikrofon. I år kom turen till Kalle Lind, kulturarbetare med fler järn i elden än de flesta, från Eslöv. Och det var inte utan att han kände sig ärofylld av uppdraget.
– Det är trots allt en svensk institution, som trissas upp av SR, säger han. Nobelpriset är väl överst, sen kommer några kungamedaljer ingen har hört talas om, sen medverkan på Skavlan, julvärd och sen kommer väl sommarpratandet, någonstans på åttonde, nionde plats. Fast om SR får bestämma kommer det att vara större än Nobelpriset om tio år.

Att det sen inte var så svårt för honom att göra det han faktiskt gör till vardags är en annan sak.
– Det jag gör är att formulera olika saker. Jag skriver otalet krönikor i olika tidningar, böcker och pratar i radio. Det svåra var att välja vad jag inte skulle ta med. Det är inte mycket jag kan här i världen, men det jag kan är att fylla tomrum med pladder. Jag tycker ju att sommarpratare ska vara sådana som jag. Jag är inte intresserad av att höra hur någon skidåkare nådde toppen. Sommarprat ska vara kåserande och reflekterande.

Och det gjorde han, bland annat över sin uppväxt i Eslöv.
– Trots att jag jobbar med radio och skriver så har jag inte haft något forum där jag kunde prata om Eslöv. Jag bodde där från att jag var sju år tills jag var 19 och det har präglat mig mycket. För många av mina vänner i Malmö har det inte haft någon större betydelse var de är ifrån. De tycker inte att det har format dem, men för mig är Eslöv centralt i min självbild.

Hur har det präglat dig?
– Det är ett slags småstadskomplex. Jag tittade mycket på tv och läste böcker om människor i rampljuset, och det var så långt ifrån min egen verklighet. Jag har vänner som har gått på Södra Latin i Stockholm, och har man gjort det de senaste 50 åren har man haft en Skarsgård i sin klass. Eftersom Stellan Skarsgård har 140 barn. Jag är 42 år och jobbar med radio och tycker fortfarande det är konstigt att träffa någon jag sett på TV.

Att han inte var intresserad av samma sak som de flesta andra i hans närhet gjorde också sitt.
– Jag tror att de flesta som bor i Eslöv trivs, men jag hade oturen att inte gilla sport, och det var den naturliga samlingspunkten. Man jobbade på Felix på dagarna och spelade handboll på kvällarna. Så i början ber man om ursäkt för att man är från Eslöv. Jag hade vänner när jag bodde i Lund som sa att de var från Höör istället. Det var inte lika kontaminerat. Sa man att man var från Eslöv skrattade folk. Men sen vänder det.

Ämnet var tydligen uppskattat eftersom responsen på hans prat har varit väldigt positiv.
– De flesta svenskar har nog inte varit i Eslöv, men många kommer från småstäder och kan relatera till det. Nyligen var det till exempel en kvinna från Åmål som hörde av sig och jag blir alltid positivt överraskad av sådan respons. Är det någon som faktiskt lyssnar? Fantastiskt.

Kalle Linds höst
Mångsysslaren från Eslöv låter sig inte nöjas med sommarprat. På Lund Comedy Festival, och senare även på Victoriateatern i Malmö, kommer han för tredje året i rad vara delaktig i Kristoffer Jonzons ”100 års hits”.
– Det är 60 procent musik och 40 procent komik. Jag är med som en ”gubben i lådan” som kommer in och kåserar om en gammal Edvard Persson-låt eller något.
Eftersom det är Hasse & Tage-tema på festivalen kommer han också att vara involverad i det.
– Jag ser mig lite som deras ambassadör i framtiden. Jag använder stor del av min fritid och arbetstid till att fördjupa mig i Hasse & Tage och jag kommer kanske till och med vara med i någon av de större showerna på festivalen.
Dessutom fortsätter han med sin podd, ”Snedtänkt”, och den femte september släpps hans senaste bok, ”88 böcker du inte behöver läsa”.
– Jag står ofta med en bok i handen och undrar om det fanns någon som brydde sig om att läsa den, och det gjorde det säkert, men då känner jag att jag behöver gräva lite i varför. Så jag har tagit på mig ansvaret att läsa genom de här 88 böckerna och det här är en genomgång av dem. Egentligen har jag nog läst 1000 böcker du inte behöver läsa, men jag fick sålla fram några spektakulära titlar.

×