Peter Madsen. Foto: TT/Arkiv

Nautilus var ingen ubåt – en ”dykbåt”

Köpenhamn Danska och svenska sjöfartsmyndigheter har samarbetat för att kartlägga ubåten Nautilus rutt natten då journalisten Kim Wall miste livet. Via Sound VTS i Malmö har hela rutten kartlagts.

Det är danska tidningen Extrabladet som kan berätta att polisen nu har en komplett rutt för Nautilus ubåtsfärd den 10-11 augusti.

Danska och svenska sjöfartsmyndigheter pekas ut för att tillsammans ha hjälpt mordutredare att kartlägga rutten, som helt ska ha gått på danskt farvatten. Främst är det södra Öresund och de norra och västliga delarna av Kögebukten som pekats ut.

Det svensk-danska samarbetet kan inte var något annat än Sound VTS, vars kontor ligger högst uppe i Öresundshuset i Malmö. Härifrån övervakas alla sjötrafik i Öresund.

– Vi har blivit ombedda av dansk polis att titta på några saker och sedan kan vi inte säga mer, förklarar Sound VTS danska chef Per Beak Hansen för Skånskan.

Enligt Sound VTS svenska chef Marcus Svantesson sparas radarbilder och annan information från Öresund i 90 dagar. Händer det incidenter eller olyckor i Öresund ska de kunna göra incidentrapporter i efterhand.

Även Sound VTS inte kan säga så mycket kan förundersökningsledare Jens Møller säger desto mer. Till Extrabladet säger han att man vet att Nautilus aldrig gått ner i undervattensläge under turen den 10-11 augusti.

– Vi har en komplett radarbild över ubåten, och det har vi bara kunnat ha om den varit uppe, säger han till Extrabladet.

Det var på torsdagskvällen den 10 augusti som den svenska journalisten Kim Wall klev på Nautilus och följde med konstruktören Peter Madsen ut på en tur i Öresund. Ubåtskaptenen är nu häktad och misstänkt för att ha bragt svenskan om livet. Endast hennes torso är återfunnen. Han hävdar att hon omkommit i en olycka.

Ubåtens färd har varit viktig att fastställa då man fortfarande saknar stora delar av kroppen, som har styckats. Förutom platser där kroppen kan ha släppts kan Sound VTS i Malmö ge information om hur strömmarna gått i Öresund vid tiden för försvinnandet och dagarna efter.

Polisen vill inte avslöja den exakta rutten, men är fortsatt intresserade av att komma i kontakt med vittnen som sett ubåten från cirka 21.30 den 10 augusti och framtill 10.30 den 11 augusti.

I Extrabladets artikel ställs vissa frågetecken kring om man verkligen kan kalla Peter Madsens skapelse Nautilus för en ubåt. Farkosten beskrivs snarare som en enkel båt som saknar navigationsutrustning för att röra sig en längre sträcka under vatten.

En av medkonstruktörerna förklarar för Extrabladet att det snarare är en dykbåt som kan sänkas upp och ner i vattnet.

– Men vi har inte byggt en båt, som kan navigeras under vattnet, säger mannen till tidningen.

Att framföra farkosten under vattnet likställer han med att köra bil med en papperspåse på huvudet.

Läs mer: Madsen häktas för mord

Läs mer: