Leon Peach driver Barber & Coffee på Östergatan i Malmö. Foto: Simon Lundh Foto: Foto: Simon Lundh
Leon vill att det ska kännas som hemma i hans salong. Därför har han också satsat på inredningen och valt ut alla prylar med omsorg. Foto: Simon Lundh
Det finns mycket att titta på i salongen. Foto: Simon Lundh
Foto: Simon Lundh
Man kan också ta en kaffe bara i salongen. Foto: Simon Lundh
En gammal spritflaska kan användas på många nya sätt.
Det mesta av inredningen är fyndat på loppis. Foto: Simon Lundh
Foto: Simon Lundh
Foto: Simon Lundh
Foto: Simon Lundh
Foto: Simon Lundh

Barberaren på Östergatan

SKÄGG För Leon Peach är det en dröm att få jobba i Skandinavien där skäggkvaliteten är bättre än i hans hemland England. Med väggarna fyllda av loppisfynd och nostalgisk musik i bakgrunden trimmar han skägg enligt den pågående trenden, trubbigt och väldefinierat.

Raktips!

  • Många män rakar för högt eller lågt på halsen. Tumregeln är att linjen ska gå ett finger ovanför adamsäpplet (ordvits avsedd).
  • Trimma alltid med håret om du vill få en jämn utväxt. På halsen ska du därför raka uppåt, på kinderna neråt och på hakan utåt åt sidan.
  • Ha bra verktyg. Spendera lite extra på en bra trimmer. Det är värt det.

Mer information: Barber & coffee

Tillbakalutad i friserfåtöljen tittar jag upp på de svartvita foton som hänger ovanför speglarna på Barber & Coffee på Östergatan i Malmö. De föreställer män, män med skägg eller mustasch och grovhuggna ansiktsdrag, precis som det ska vara enligt dagens skäggtrend.
– Det är förbrytarfoton på vänner till mig, säger ägaren, Leon Peach, och ler. Det var en kul grej. Jag ville öppna ett ställe där det kändes som att komma in i ett vardagsrum. Det ska kännas hemma, så nästan alla grejerna jag har på väggarna har jag hittat på loppisar, de flesta här i Sverige.

Och det är många grejer, gamla foton, rakknivar, golfbollar (som enligt egen utsago var värda ganska mycket tills han satte upp hela förpackningen på väggen och förstörde värdet), glasögon, underlägg, en vinylskiva, en barometer och vad jag tror är en antilopskalle med lösmustasch och en fluga i brittiska flaggans färger.
– Min flickvän undrade ett tag vad jag skulle med alla grejer till. Jag sa bara att jag hade en plan.
Och nog verkar de flesta känna sig hemma, i alla fall om man får tro Facebookrecensionerna och kundregistret. De har bara fått femmor i betyg och är därmed, enligt all logik, den barbershop i Sverige som har högst betyg på Facebook.
– Vi har bara haft öppet i ett år och vi är fullbokade. Jag är överväldigad.

Han tar fram trimmern, lutar mitt huvud bak och börjar jämna ut längden på mitt månadsgamla skägg. Han är väldigt noggrann och sjunger med i ”It’s a man’s world” medan han gör mig fin.
– Det är en barberares dröm att få jobba i Sverige. Jag vet inte om det är ert vikingablod, det dåliga vädret eller dieten, men nästan alla i Skandinavien har väldigt bra skägg.

Peach kommer från England, men flyttade till Malmö för fyra år sedan eftersom han har en son här. Efter tre år på The Barber bestämde han sig för att öppna eget, och det är inte bara skäggkvaliteten han gillar.
– Folk är mycket mer punktliga här. Kunderna kommer vanligtvis tidigare medan man i England ofta kommer 15-20 minuter för sent.
Den andra september är Skäggets dag runtom i världen och de senaste åren har skägget kommit tillbaka med besked. För ett par år sedan skulle det vara så stort och yvigt som möjligt, men i dag är trenden annorlunda.
– Nu ska det vara mer trubbigt och fyrkantigt med skarpa linjer och kanter. Man vill ofta behålla längden, men tona ner volymen. När man definierar på det sättet blir det inte lika rörigt i växandeprocessen.

Han lägger en varm handduk över ansiktet och jag nästan drömmer mig bort innan han tar av den och smörjer in mitt ansikte. Det är dags för kniven. Han fortsätter att prata om trender medan han definierar min skägglinje.
– Lustigt nog brukar svenskar trimma ner sina skägg på våren och sommaren. Så fort första solen kommer vill de raka sig, och sen ångrar de sig när värmen inte kommer.
Efter en halvtimme är jag färdig. Jag kan lugnt säga att mina rakade linjer aldrig varit så raka och det är svårt att inte känna sig som en av männen på bilderna ovanför mig, en i familjen.
– I dag finns det tusen och åter tusen barberare och trenden är mer eller mindre densamma över hela världen. För att försöka stå ut har vi satsat på att vara nostalgiska och autentiska. Och vi har gott kaffe.

Raktips!

  • Många män rakar för högt eller lågt på halsen. Tumregeln är att linjen ska gå ett finger ovanför adamsäpplet (ordvits avsedd).
  • Trimma alltid med håret om du vill få en jämn utväxt. På halsen ska du därför raka uppåt, på kinderna neråt och på hakan utåt åt sidan.
  • Ha bra verktyg. Spendera lite extra på en bra trimmer. Det är värt det.

Mer information: Barber & coffee

Läs aktuella nummer!