Stina Georgson. Foto: Simon Lundh

Flyttsäsongen är här

Bostad På hösten flyttar fler svenskar än under årets andra säsonger. Med en säljares marknad och en rekordlåg ränta är det lätt att lura sig själv, så vad är viktigt att tänka på när man köper hus eller lägenhet?

Snart är det höst. Unga människor har kommit in på en ny utbildning eller skaffat sig sitt första jobb, skilsmässofrekvensen ökar efter semestern, och alla behöver de nya bostäder. Det är dags för årets stora omlokalisering i Sverige och i Skurup ser det ut precis som i andra storstadsregioner, efterfrågan är större än utbudet.
– Det finns betydligt fler köpare än säljare, säger Stina Georgson, privatrådgivare på Skurups Sparbank. Svenska hushåll är generellt sett högt skuldsatta, men trots att regeringen gjort en del åtgärder de senaste åren är bostadsmarknaden fortfarande het.

Åtgärderna hon pratar om är bland annat införandet av ett amorteringskrav och kravet på 15 procents insats. Banker får med andra ord inte belåna en fastighet mer än till 85 procent.
– Det skulle begränsa antalet köpare eftersom inte alla har råd med 15 procents insats och det har förstås hjälpt lite, men det är fortfarande bostadsbrist. I Skurup är det väldigt stor efterfrågan.
Vilket det har varit ganska länge nu. Med en tågstation och närheten till Malmö och Köpenhamn är kommunen attraktiv, kanske framförallt för pendlare. Det gör att husen går snabbt och då finns det en del saker man som köpare bör tänka på.
– Vi får in många ansökningar om lånelöften och jag rekommenderar att man skaffar det innan man går på visning. Många objekt säljs redan vid första visningen och vissa till och med innan det, men det är viktigt att veta vilka bostadskostnader man klarar av.

Enligt Georgson är det till exempel lätt att bli lurad av rådande ränteläge.
– Räntan är extremt låg just nu, och har varit det väldigt länge. Det har aldrig varit så här förut och det är lätt att tro att det är normalläget, men när vi träffar kunder gör vi en kalkyl som räknar med ett högre framtida ränteläge. Vi räknar med att man ska klara av sju procents ränta för att kunna bo kvar.

Därför menar hon också att det är mycket bättre att prata med en bankman än att göra en egen kalkyl på nätet.
– Det går lätt och snabbt men där tas det inte hänsyn till vilken livsstil man vill ha. Vi är alla olika. För vissa är boendet det absolut viktigaste medan andra vill lägga sina pengar på att resa. Vi har en schablon för ”övriga levnadskostnader”, men den kan variera mycket och då är det viktigt att prata om det. Livsförhållanden kan ändras. Ett par som flyttar ihop kanske maxar sin kalkyl, men sen kommer det ett barn och då finns det inte längre utrymme att fixa taket.

Det gäller också att tänka på alla kostnader i samband med själva köpet.
– Folk känner till insatsen, men tänker inte alltid på lagfarten och pantbrevet. Lagfarten kostar till exempel 1,5 procent av köpesumman. I en region som vår, med dyra objekt, kan det bli mycket pengar. Samma med pantbreven, där man betalar två procent av pantbrevets belopp.

Summa summarum gäller det helt enkelt att tänka efter före.
– Har man små marginaler och är känslig för räntehöjningar är det klokt att se över om man ska binda lånen, liksom om man önskar tryggheten att veta vilken lånekostnad man kommer ha under en viss period. Personlig rådgivning på banken är därför det bästa för att se över hur just det individuella behovet ser ut. Man ska inte binda om man planerar att byta bostad eftersom det kan bli dyrt att lösa ett bundet lån i förtid.

×