En konstnärlig bild av hur det kan se ut på en av planerterna i TRAPPIST-1-sustemet. Bild: ESO/N. Bartmann/spaceengine.org

Vatten kan finnas på jordlika planeter

Rymden Astronomer har med hjälp av Hubble-teleskopet har hittat de första tecknen på att vatten kan finnas på de sju jordlika planeter som kretsar kring dvärgstjärnan TRAPPIST-1.

Knappt 40 ljusår bort finns den ultrakalla dvärgstjärnan TRAPPIST-1. I omlopp kring den snurrar sju jordlika planeter vars upptäckt offentliggjordes i 22 februari i år. Det innebär att det solsystemet är det med flest jordlika planeter vi känner till än så länge.

Sedan den upptäcktes gjordes har en grupp astronomer ledda av schweizaren Vincent Bourrier vid Observatoire de l’Université de Genève använt Hubble-teleskopet för att studera den ultravioletta strålningen från de individuella planeterna i systemet.

– Ultraviolett strålning är en viktig faktor i planeters atmosfäriska utveckling, förklarar Bourrier i ett pressmeddelande från den europeriska rymdforskningsorganisationen, ESA.
– Liksom i vår egen atmosfär, där ultraviolett solljus bryts mot molekyler, kan ultraviolett stjärnljus bryta vattenånga i en exoplanets atmosfär i väte och syre.

Eftersom vätgasen är lätt kan de slippa ut genom atmosfären och upptäckas av Hubbleteleskopet och därmed ge en indikation om att det kan finnas förångat vatten i atmosfären. Den observerade mängden ultraviolett strålningen tyder, enligt forskarna, kan ha förlorat enorma mängder vatten under loppet av sin historia.

De yttre fyra planeterna, däribland de tre som finns i den så kallat beboeliga zonen, är de som bör ha förlorat minst vatten vilket tyder på att de har kan ha fått behålla en del vatten på sin yta.

Några definitiva slutsatser kan dock inte dras med befintlig data och befintliga teleskop.

 

Dagens fråga

Kan du prata fler språk än svenska?

Loading ... Loading ...