Peter Madsen. Foto: TT Foto: Foto: Bax Lindhardt / TT

Har dykt på Madsens första sänkta ubåt

Köpenhamn En juridisk tvist och en ubåt som fick en regelrätt begravning 2008. Danska polisen har dykt på Freya utanför Flakfortet i jakten på uppgifter för att fälla ubåtskaptenen Peter Madsen för Kim Walls död.

”Allt har en cykel – en födsel, ett liv och en död. Alla tre livsfaser kan vara vackra – om vi vill det.”
Citatet är från boken om Peter Madsen, skriven av journalisten Thomas Djursing.
Det handlar om Freya, den första ubåt Peter Madsen byggde och som han sänkte 2008.

Peter Madsen hade hamnat i en juridisk tvist med Freyas nya ägare. Istället för att någon annan skulle ta över ubåten sänkte han den.
Nautilus, Peter Madsens tredje ubåtsbygge som sänktes den 11 augusti i år efter svenska Kim Walls försvinnande, fick äran att bogsera ut Freya 2008.

Vid Flakfortet hängde Peter Madsen en begravningskrans i plast på periskopet innan han sänkte ubåten.
”Hon ligger i dag begravd på en tyst och vacker gravplats. Ljuset kommer och går på dagarna, vinter följs av sommar, och Freya försvinner långsamt”.

Enligt den danska tidningen BT som talat med förundersökningsledaren Jens Møller-Jensen lät polisen i förra veckan dykare titta närmre på Freya. Ubåten har en lucka öppen så att man kan ta sig in i vraket, vilket flera fritidsdykare lär ha gjort före danska polisen kom dit.
När BT frågar om man fann något misstäkt blev svaret enkelt.
– Då hade vi nog valt att bärga ubåten, svarar Jens Møller Jensen.

I början på nästa vecka ska Peter Madsen omhäktas. Han häktades den 12 augusti misstänkt för grovt vållande till Kim Walls död under särskilt skärpta omständigheter.
Han har delgivits misstanke om mord samt brott mot griftefriden då kroppen har styckats.
Endast en torso efter den svenska journalisten har i nuläget återfunnits. Sökningarna efter Kim Walls kvarlevor har nu pågått i tre veckor.

 

Läs mer: