På bilden: Jesper Aspegren, Stephan Műchler, Mikael Ari, Annika Lundeslöf, Kerstin Bengtsson Mellersta raden: Marguerite Treijner, Alexandra Stenram, Cecilia Holm, Bodil Jönsson, Peter Nilsson, Sven Kristiansson. Nedersta raden: stipendiaterna Daniel Agardh, Matti Marklund, Lina Östlund-Lagerström, Isabel Drake, Rebecca Wall. På bilden saknas stipendiaterna Marcus Lind och Henrik Thorlacius. Foto: Joacim Österstam
Epidemiologen Isabel Drake, vid Lunds Universitet, fick 450 000 kronor för sin forskning om livsföring kan motverka en hög genetisk risk.

De får dela på tre miljoner

ESLÖV På torsdagen delades tre miljoner kronor ut från Dr P Håkanssons stiftelse i Eslöv. Forskningsstödet gavs till sju unga forskare som utmärkt sig inom forskningsområdena fysiologi, medicinsk kemi och livsmedelskemi.
Med andra ord sju duktiga personer som forskar om sambanden mellan mat och hälsa.

Sedan 1920 har Dr P Håkanssons stiftelse delat ut pengar till svensk forskning inom fysiologi, medicinsk kemi och livsmedelskemi.

Stiftelsen har de senaste åren delat ut över trettio miljoner kronor till svensk forskning inom mat och hälsa.
– Vi vill att priset ska göra skillnad. Att möjliggöra forskningsprojekt med tydlig inriktning på mat och hälsa, säger stiftelsens ordförande Stephan Müchler.
En av årets stipendiater är epidemiologen Isabel Drake från Lund. Hon är i grund och botten molekylärbiolog och folkhälsovetare, men tycker epidemiolog är en bra sammanfattande titel.
– Jag intresserar mig för kosten som helhet. Men även för hela livsstilen och vilken betydelse livsstilen har för förebyggandet av våra stora folksjukdomar, säger Isabel Drake.

Hennes forskningsprojekt syftar särskilt till att titta på livsstilen i förhållande till gener och ärftlighet för cancer. Och hon ställer sig frågan ”Kan man påverka sin risk oavsett genetisk belastning?”
– Vi kommer att titta på livsstilen som helhet. Ärftlighet som helhet. Och egentligen skatta risker för att kunna ge tydliga råd om i vilken mån man kan påverka risken för sjukdomen. Det gäller då främst alla livsstilsberoende cancertyper som är kopplade till övervikt och fetma, säger Isabel Drake.

Alexandra Stenram arbetar till vardags som allmänläkare i Eslöv. Och sitter även med i stiftelsens vetenskapliga råd som utser stipendiaterna.
Varför har Isabel Drake fått det här priset?
– Det hon gör påverkar vår känsla för livsstilssjukdomar. Kan vi göra något för att påverka vår hälsa på längre sikt? Det är det vi tycker är så spännande, säger Alexandra Stenram.
– Och vad är det som gör att viss kost är så oändligt mycket bättre än annan kost? Kan man nå ut med det till allmänheten och på sikt påverka hela folkhälsan så gör det väldigt god nytta.
Isabel Drake tillbringar mycket tid framför sin dator i Malmö på Institutionen för kliniska vetenskaper vid Lunds universitet.

På vilket sätt kommer ditt projekt att göra skillnad?
– Jag intresserar mig för att hitta högriskgrupperna för sjukdom. Och ju bättre vi blir på det, desto bättre kan vi kommunicera livsstilens roll, säger Isabel Drake och fortsätter:
– Du är inte helt hjälplös som högriskperson. Det finns fortfarande saker du kan göra för att påverka den risken.

Vad kommer du fram till i din forskning? Vilken mat ska vi äta för att förebygga cancer?
– Våra resultat stämmer väl överens med andra stora studier. Efter rökning är övervikt och fetma den viktigaste påverkansbara riskfaktorn för cancer.
Enligt Isabel Drake är det då viktigt med kost som minskar viktuppgång.
– Helt enkelt mycket frukt och grönt. Gärna baljväxter. Mindre charkuterier och rött kött. Mindre sötade drycker. Allt som vi vet att vi inte ska äta för mycket av. Godis. Chips.

Lever du som du lär?
– Ja, det tycker jag. Jag cyklar 2,5 mil till och från jobbet varje dag.
Enligt Isabel Drake ska man röra på sig så mycket som möjligt i vardagen. Och äta så varierat och hälsosamt som möjligt för att undvika cancer och andra folksjukdomar.

Dagens fråga

Ska du fira en alkoholfri jul?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev