Arkivbild.

Majblomman bryter tystnaden

Hässleholm Att Majblomman skulle bidra till förtryck av högstadietjejer är en ogenomtänkt slutsats.
Det skriver Majblommans generalsekreterare på en blogg, angående debatten som blossat upp sedan Hässleholms lokalförening skänkt burkinis till skolan.

Majblommans lokalförening hamnade i blickfånget i samband med inköp av burkinis, men har inte velat svara på frågor. Nu ger Majblommans generalsekreterare Lena Holm sin syn på saken i ett blogginlägg.

Hon skriver att skolorna i Hässleholm fått ta emot ett stort antal nyanlända elever, som enligt skollagen måste klara ett simkunnighetsprov för att få godkänt betyg i idrott.

”Det är i korthet bakgrunden till att skolhälsovården för två år sedan vände sig till Majblomman med en förfrågan om att köpa in 3 stycken heltäckande baddräkter för utlåning, så kallade burkinis”, skriver Lena Holm.

Läs merKommunen stoppar utlåning av burkini

Frågan hade kommit upp i enskilda samtal mellan tjejer i högstadiet och deras skolsköterska, enligt Lena Holm.

”Flickorna var oroliga för sina betyg.”

Majblommans volontörer har uppdraget att se till alla barns bästa, skriver Lena Holm.

”Vår Majblommeförening i Hässleholm har velat ge alla elever chansen att lära sig simma. Simkunnighet ger en faktisk livförsäkring som de flesta av oss tar för given. Det ger också gymnasiebehörighet, vilket är en förutsättning för alla ungas möjlighet till en god framtid i Sverige.”

Att Majblomman skulle bidra till förtryck av högstadietjejerna som behövde klara ett simprov är en ogenomtänkt slutsats, anser Lena Holm.

”När förändringsarbete behöver genomföras i ett samhälle är det avgörande att man inte trycker barn och tonåringar framför sig för att bana väg i processen. Det är vuxnas ansvar att gå först.”

Förbundets förtroende för lokalföreningen är stort, slår Lena Holm fast.