Anders de la Mottes kriminalroman Höstdåd släpps den 4 september. Foto: Anders Hansson
Planen är att det ska bli fyra böcker i den här stilen, säger Anders de la Motte. Foto. Anders Hansson.

De la Motte tillbaka med ny deckare i skånskt landskap

Från skog och slätt till ås och stenbrott. Anders de la Mottes nya kriminalroman utspelar sig återigen på den skånska landsbygden.

Böcker av Anders de la Motte: [Geim], (2010) [Buzz], (2011)
[Bubble], (2012) MemoRandom, (2014)
UltiMatum, (2015)
Slutet på sommaren, (2016)
Höstdåd, (4 september, 2017)

Passande nog släpps boken Höstdåd den 4 september, lagom till årstidens inträde. Förra kriminalromanen Slutet på sommaren utspelade sig i fiktiva Reftinge. En by av skog och slätt, med Billesholm, där Anders de la Motte är född och uppvuxen, som inspirationskälla.
Nu utspelar sig handlingen i nya boken i orterna Nedanås och Mörkarby.

Höstdåd består av två parallellhistorier i nutid och dåtid. Historien startar 1990 med ett kompisgäng som nyligen tagit studenten, och en kropp som hittas i vattnet vid ett stenbrott.
Anders de la Motte var själv nybliven student 1990. Även i förra boken Slutet på sommaren fanns en parallellhistoria tillbaka, då till 1983.

Har du en fascination för att gräva i det förflutna?
– Ja, det har jag nog. Jag har inte skrivit så tidigare, utan bara skrivit i nutid. Det sägs ju att man ska gräva där man står som författare, men jag har inte tyckt att jag haft så mycket intressant att gräva i.

Det var när Anders de la Motte tog på sig ”jobbglasögonen” när han såg på sina hemtrakter, som han insåg hur fantastiska platserna var.
– Jag tänkte att ”här kan det gömmas en kropp” och ”här kan det gå riktigt illa”.
Stenbrottet i Höstdåd bygger på ett stenbrott som Anders de la Motte själv brukade gå till som 19-åring, precis som de ungdomarna i boken.
– Jag tänkte på vilken fantastiskt bra plats stenbrottet var att placera en historia i.
– Det är lite avskilt, lite klippor och lite farligt. Kallt och djupt vatten. Det finns mycket som lockar i det.

Finns Nedanås och Mörkarby i verkligheten?
– Namnen har jag hittat på, men miljöerna är baserade på mina hemtrakter.
– Jag har valt att byta namn, delvis för att då kan jag själv styra och ställa hur jag vill att platsen ska se ut och delvis för att folk inte heller ska säga att de vet precis vem jag skriver om för så är det ju inte.

– Historien är påhittad och jag vill inte att någon ska föreställa sig att det är någon särskild, berättar Anders de la Motte.
Slutet på sommaren och Höstdåd är två fristående historier, även om de har ett visst släktskap.

– Berättartekniken, tonen och miljön i Höstdåd kan man känna igen sig i från Slutet på sommaren. Inspirationen från Slow crime återfinns också i Höstdåd.
– Spänningen är ofta psykologisk och kommer krypande.

Berätta om huvudkaraktären Anna Vesper.
– Hon är en ganska typisk polis, noggrann med detaljer och nyfiken. Hennes nyfikenhet ställer ju till det för henne, samtidigt som den gör henne till en bra polis.

– Hon har jobbat på länskrim i Stockholm i flera år, och blir tvungen att flytta därifrån ganska fort. Hon upptäcker en polistjänst i Nedanås och bestämmer sig för att flytta dit med sin 16-åriga dottern Agnes, som Anna Vesper har ett ganska trasigt förhållande till.
– Hon tänkte sig bara ett lugnt jobb på landet, men ganska fort blir hon indragen i ett gammalt fall.

Blir det någon uppföljare?
– Ja. Det är ju fyra årstider att täcka. Planen är i alla fall att det ska bli fyra böcker i den här stilen, eller serien, får vi väl ändå kalla den trots att det är fristående historier.
Anders de la Motte har redan börjat göra research för den tredje boken, som ska bli en vinterbok.
– Med all sannolikhet kommer den utspela sig på Österlen. Ur ett spänningsperspektiv är Österlen under vintertid ganska tilltalande.
– Det är isolerat och öde. Det finns mycket som lockar där.

Böcker av Anders de la Motte: [Geim], (2010) [Buzz], (2011)
[Bubble], (2012) MemoRandom, (2014)
UltiMatum, (2015)
Slutet på sommaren, (2016)
Höstdåd, (4 september, 2017)