Kim Wall hade världen som arbetsplats

Köpenhamn/trelleborg Nyfiken på det udda och såg världen som sitt arbetsfält. Den skånska frilansjournalisten Kim Wall blev 30 år gammal.

Kim Wall var uppvuxen i Trelleborg men har bott utomlands under flera år.
I uttalanden från familjen får vi veta att hon bland annat läst vid Sorbonne i Paris och vid London School of Economics. Hon ska ha avlagt en masterexamen i journalistik 2013 vid Columbia university i New York.
Hon uppges ha bott i både New York och Beijing.

Som frilansjournalist har hon haft många uppdragsgivare. I Sverige kunde hon 2016 höras på Sveriges Radio P1:s program Konflikt där hon och en kollega gjorde reportage om rika vita kvinnor i New York som röstat på Donald Trump.
I New York Times hittar vi ett stort bildreportage om bröllopsindustrin i New York som lockar kinesiska par att uppfylla sina drömmar åtminstone i fotoalbumet. Kulisser, kläder och stylister ingår i priset.
”Jag har studerat statsvetenskap och nu skriver jag om hackare, prostituerade, voodoo, vampyrer, Chinatowns, atombomber, feminism etc”, var Kim Walls självpresentation på Twitter.
Beskrivningen stämmer in på flera artiklar som hon fick publicerade i The Guardian 2015. Enligt familjen ska hon ha rest i Söderhavet i flera månader. Det resulterar i artiklar om den haitiska folkreligionen voodoo och vad som händer med de öar som sjunker till följd av atomsprängningarna.

Bland The Guardians artiklar ser man ett intresse för det udda. Hon har träffat en tysk pensionerad raketkonstruktör och hans hustru på deras privata ö. De är kända för sin vänskap med diktatorn Muammar Khadaffi och berättar gärna om att då går omkring på sin ö så som Adam och Eva har skapat dem. En annan artikel handlar om en volymniös påldanserska, som inte skäms för att visa sin kropp.
”Hon lät oss följa med till det jordbävningsdrabbade Haiti, till Idi Amins tortyrkammare i Uganda och minfälten på Sri Lanka. Hon gav röst åt de svaga, de utsatta och marginaliserade människorna”, skriver hennes familj.
Under sommaren har hon varit i Skandinavien och uppges ha bott i Köpenhamn hos sin pojkvän. Peter Madsen ska ha bott i närheten, men inga uppgifter har framkommit att de träffas tidigare.

Vid 19-tiden den 10 augusti ska vänner ha vinkat av henne vid Refshaleøen. Förutom privatpersoners enstaka bilder på kaptenen och Kim Wall i ubåtstornet under torsdagskvällen vet vi inte vad som har hänt.
Polisen som gått igenom mejlväxling har fastslagit att Kim Wall hade en professionell kontakt med Peter Madsen, men det är oklart om det fanns någon konkret uppdragsgivare. Det är troligt att hon gjort någon form av research för att sedan sälja in frilansjobb till en eller flera redaktioner.

I ett uttalande från familjen skriver man:
”Det är med gränslös sorg och bestörtning vi tagit emot beskedet att kvarlevorna efter vår dotter och syster Kim Wall, har hittats. Vidden av katastrofen kan vi ännu inte överblicka, och mängder av frågetecken återstår att rätas ut.”
Familjen skriver att de sedan Kim Walls försvinnande mötts av vänner och kollegor runtom i världen som vittnat om hur älskad och uppskattad hon varit, både som människa och professionell journalist.
”Från världens alla hörn kommer bevis på Kims förmåga att vara en person som gör skillnad. Den rösten hade behövts länge, länge än. Nu blir det inte så”, avslutas uttalandet.

Läs mer:

×