Västsibiriska laikan Iceman, 2,5 år gammal, med skyddsvästen. Gott om färska vildsvinsspår att sniffa på, alldeles runt gårdsknuten. FOTO: JÖRGEN JOHANSSON
En ärrad väst som varit inne på service ett antal gånger, men fortfarande fungerar!

Antal skadade hundar minskar

RESULTAT Bruket av skyddsvästar, och bättre lämpade vildsvinshundar. Det är enligt Agria djurförsäkringar främsta skälet till att antalet anmälda fall av jakthundar som skadats eller dödats av vildsvin sjönk med en tredjedel år 2015.

JAKTÅRET SKÅNE

Jaktåret 2015/2016 sköts enligt Jägareförbundets viltövervakning 97 626 vildsvin i Sverige. Skåne toppade med 19 201, följt av Kalmar län 12 077 och Södermanland 8 910.
Under de första sju månaderna 2017 var 441 vildsvin inblandade i viltolyckor i Skåne.

Från 149 fall året innan till 96. Så såg det ut 2015. Fortfarande är trafiken den överlägset största risken för jakthundar (483 trafikskadade/dödade), men ser man till viltet är vildsvinen den avgjort största risken.
Men Patrik Olsson, affärsområdeschef för sällskapsdjur på Agria, konstaterar att 2015 var ett trendbrott.
– Och vi ser att 2016 års siffror ligger på samma nivå, min magkänsla är att trenden fortsätter även i år.
– Förklaringen är att man lärt sig att jaga vildsvin, man använder hundtyper som passar för vildsvinsjakt och vet hur man ska släppa dem. Plus att allt fler hundar har väst i dag. Därför har vi hamnat på en ny nivå.
För att få hela bilden får man lägga på de 40 procent som väljer att försäkra i andra bolag. Patrik Olsson påminner också om ett mörkertal där anmälarna bara angivit sårskador, utan koppling till just vildsvin.
Men trendbrottet blir ännu tydligare när man ser att siffrorna planar ut samtidigt som vildsvinsstammen fortsätter att växa och expandera. Dock inte i Skåne där stammen anses stabil.
För att öka västanvändningen har Agria en särskild morot, hundägaren slipper självrisk på ett par tusen om hunden är skyddad.
Mikael Tham säljer sina västar under märket Tuskproof, men det finns andra märken på marknaden.
Men lyckad vildsvinsjakt handlar också om effektiva hundar, med väl avvägd mentalitet och olika specialiteter, viltfinnande, drivande och ställande, berättar Mikael Tham.
– Vi har lärt oss mycket om hur vildsvinshundar ska fungera. Idealet är att släppa en hund, men ibland är en hund av olika anledningar inte tillräckligt.
Problemet är att hundar är flockdjur och när de kommer tillsammans kan tuppkammen växa, de blir ivriga och går för nära vildsvinen. Det försöker vi undvika genom att släppa hundar med olika egenskaper. Det är ett sätt att undvika skador, men också att minska risken att vildsvinen utsätts för onödig stress och lidande.

JAKTÅRET SKÅNE

Jaktåret 2015/2016 sköts enligt Jägareförbundets viltövervakning 97 626 vildsvin i Sverige. Skåne toppade med 19 201, följt av Kalmar län 12 077 och Södermanland 8 910.
Under de första sju månaderna 2017 var 441 vildsvin inblandade i viltolyckor i Skåne.

×