Patrik Lundberg har släppt en ny bok som handlar om konsten att skriva krönikor. Foto: Julia Lindemalm
Patrik Lundberg är kolumnist för Aftonbladet och skriver varje vecka en ny krönika. Foto: Julia Lindemalm

Skriver om konsten att fortsätta berätta

– Det ska vara uppbyggt ungefär som en liten film. Viktigast är att det finns en dramaturgi med en början, mitten och slut.
Konsten att skriva krönikor, det är vad Patrik Lundbergs senaste bok kretsar kring.

Han flyttade från uppväxtorten Sölvesborg till Malmö för tretton år sedan. Studerade i Malmö och gick journalistlinjen på Skurups Folkhögskola innan han började jobba på Helsingborgs Dagblad.
Sedan 2013 har Patrik Lundberg varit kolumnist för Aftonbladet och han har gett ut romanerna Gul utanpå samt Onanisterna. I förra veckan släpptes hans senaste bok Facit – konsten att skriva krönikor.
– När jag själv ville börja skriva krönikor så studerade jag journalistik, retorik, litterärt skapande och även lite film. Jag försökte också läsa så många krönikor jag bara kunde och försökte lära mig hur de bästa gör. All den kunskapen lade jag ihop och sammanfattade i boken, berättar Patrik Lundberg.
Däremot handlar inte Facit enbart om krönikor, utan också om konsten att fortsätta skriva och att skriva om. Med i boken finns praktiska övningar som läsaren kan använda sig av om hen har egna författardrömmar.
– Boken är skriven för alla som är intresserade av berättande. Jag tror det är väldigt många. Det sägs ju att var tredje person vill skriva en bok, men mycket handlar om att sätta sig ner och faktiskt göra det, även om det blir dåligt första, andra och tjugonde gången.
I Facit har Patrik Lundberg även samlat stalltips ifrån en blandad skara skribenter; Författarna Sara Lövestam och Jan Guillou samt Expressens Kulturchef Karin Olsson för att nämna några.
– Alla de jag pratat med som skriver krönikor och böcker skriver om flera gånger. Det går inte att skriva ett utkast och sedan är det klart, utan man skriver om tills det blir bra.
Intresset för krönikor har funnits där sedan 34-åriga Patrik Lundberg var barn.

Jag läste lokaltidningarna i Sölvesborg, men framförallt läste jag krönikorna i Aftonbladet, berättar han.
– En krönika kan väcka känslor och beröra, och det var den typen av texter jag ville skriva.
En text som Patrik Lundberg själv är nöjd med är när han skrev om Sanna Nielsen. Det var 2014 och hon skulle vara med i Melodifestivalen, som hon till slut också vann med sin låt Undo.
– Just då var det jättemånga som var elaka mot henne. I sociala medier var det många som sa att hon betedde sig som en gammal tant, att hon klädde sig fult och att hon sjöng i en töntig genre. Det var många som kastade skit på henne. Då skrev jag om det, och den krönikan blev väldigt uppmärksammad, säger Patrik Lundberg.
– Jag pekade på någonting som var fel och som folk inte riktigt reflekterade över.
Framtiden för krönikor och skrivandet ser Patrik Lundberg ljust på.
– Väldigt många människor vill uttrycka sig. Det ser vi ju på sociala medier varje dag, någon som varit med om någonting som vill skriva om det. Det behöver inte vara just krönikor, många människor bloggar och startar poddar. Det handlar om samma sak som i min bok; att vilja berätta.