Dokumentärfilmaren

Magnus Gertten blir hedersdoktor i Malmö

Magnus Gertten. Foto: Jörgen Johansson
Artikel Dokumentärfilmaren Magnus Gertten blir hedersdoktor vid Malmö Högskolan.
– Det värmer i hjärtat att bli uppskattad av sin egen stad, säger han i ett pressmeddelande.

Det är på fakulteten för lärande och samhälle på Malmö högskola som Magnus Gertten blir hedersdoktor.

I motiveringen till utnämnandet står bland annat att Magnus Gertten ”ställt viktiga frågor om människornas Malmö och staden, som mötesplats och migrationsstad….”

Magnus Gertten började sin karriär som journalist på bland annat Sveriges Radio och Sveriges Television men har de senaste tjugo åren arbetat som dokumentärfilmare. Hans första film var Blådårar 1998 som sedan följdes av Blådårar 2 2002, som handlar om MFF:s supportrar. Andra filmer av Magnus Gertten är bland annat Gå loss (2004), Mitt hjärtas Malmö
– volym 3 (2006), Hoppets hamn (2011), Tusen bitar (2014), Every face has a name (2015) och Den unge Zlatan (2015). Både Gå loss och Every face has a namn nominerades till Guldbaggar.


– Det är riktigt kul att få ett sådant hedersomnämnande, säger Magnus Gertten om hedersdoktorstiteln i ett pressmeddelande. Det värmer extra om hjärtat att bli uppmärksammad i sin egen stad, trots att jag vunnit många priser i världen. Det jag sysslar med är berättelser om Malmö och världen.


– Att vara dokumentärfilmare är både ett privilegium och ansvar, fortsätter han. Att få någon att berätta sitt livs historia innebär också förtroendet att göra det bra. Just nu funderar jag på en kommande film kring en politisk flykting i Sverige.

Inrikes

Skadade elev i skolattack – döms till vård

En man döms till rättspsykiatrisk vård efter skolattacken i Varberg. Arkivbild.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Inrikes
Inrikes Mannen tog sig in med yxa och kniv på en skola, och en 17-åring skadades lindrigt. Nu döms mannen till rättspsykiatrisk vård.

En man i 30-årsåldern döms för försök till mord, försök till grov mordbrand, mordbrand och skadegörelse efter en attack på en gymnasieskola i Varberg. Påföljden blir rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Åklagaren yrkade ursprungligen på att mannen som skulle dömas till tolv års fängelse för mordförsök, grov mordbrand och försök till mordbrand. Det ändrades sedan efter att en rättspsykiatrisk utredning visat att mannen lider av en allvarlig psykisk störning, och att han även begått de brott han åtalats för under påverkan av en psykisk störning, rapporterar SVT Halland.

Det var den 28 januari 2021 som mannen tog sig in på en gymnasieskola i Varberg beväpnad med kniv och yxa, klädd i arbetskläder och hjälm med visir. En 17-årig elev blev skadad i handen vid händelsen. När mannen lämnat platsen hittades molotovcocktails som han misstänks ha haft med sig.

Alice Nordevik/TT

Ekonomi

Verizon slår förväntningarna

Den amerikanska mobiljätten Verizon går bättre än väntat. Arkivbild
Foto: Richard Drew AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Den amerikanska mobiloperatören Verizon Communications höjer prognosen för 2022 och redovisar ett oväntat starkt resultat för fjärde kvartalet i fjol. Antalet nya abonnenter ökar också mer än väntat.

Vinsten per aktie i fjärde kvartalet blev exklusive engångsposter 1:31 dollar per aktie, mot väntade 1:28 dollar per aktie enligt snittprognosen bland analytiker.

Antalet nya mobilabonnenter lyfte med 1,06 miljoner under kvartalet, mot väntade 978 400 enligt snittprognosen.

För 2022 höjer Verizon prognosen till en vinst per aktie på 5:40–5:55 dollar, mot snittprognosen på 5:36 dollar per aktie.

Kapitalinvesteringarna beräknas till 16,5–17,5 miljarder dollar, vilket är mindre än väntat. Analytiker hade i snitt räknat med 21,7 miljarder.

Joakim Goksör/TT

Lagfarter SkD

50-talshus på 145 kvadratmeter sålt i Hörby

Kategorier:
Lagfarter SkD
Lagfarter SkD Marie Angela Agosti, 53 år, har köpt huset på adressen Bangatan 28 i Hörby av säljaren Per Håkan Johansson och Johanna Ewa Kristina Johansson. Köpesumman blev 2 800 000 kronor och den nya ägaren tog över huset i januari 2022. Huset byggdes 1953 och har en boyta på 145 kvadratmeter.

Bara fyra månader tidigare såldes ett annat hus på samma gata, på Bangatan 36. Där blev priset för en 110 kvadratmeter stor villa 1 575 000 kronor.

De senaste tolv månaderna har det sålts 33 hus inom en kilometer från den här fastigheten. Det dyraste var Ernst Ahlgrensgatan 3, som gick för 4 400 000 kronor.

Sport

Cykelstjärna till sjukhus – krockade med buss

Fjolårets vinnare av Giro d'Italia, Egan Bernal, har förts till sjukhus efter en kollision med en buss. Arkivbild.
Foto: Marco Alpozzi/AP/TT
Sport
Sport

Den colombianske cykelstjärnan Egan Bernal vårdas på sjukhus efter att ha kolliderat med en parkerad buss på måndagen. Olyckan inträffade under ett träningsåk med Bernals stall i Gachancipá, Colombia, och Tour de France-vinnaren ska ha ådragit sig skador som kräver operation, skriver sajten Cyclingnews.

"Hans tillstånd är stabilt och hans ska genomgå vidare undersökningar. Stallet kommer med med nya uppdateringar om Egans tillstånd i sinom tid", lyder ett uttalande från stallet Ineos Grenadiers som Cyclingnews tagit del av.

25-årige Bernal vann Giro d'Italia i fjol och har även en slutseger i Tour de France från 2019 på meritlistan.

Sport

Coronasmitta i tre lag – SHL-matcher skjuts upp

Växjö har drabbats av smittspridning och kvällens SHL-match mot Skellefteå är uppskjuten. Arkivbild.
Foto: Pär Bäckström/TT
Sport
Sport

Smittspridningen av covid-19 fortsätter att plåga SHL.

Tre lag har drabbats av smittspridning och två av kvällens matcher skjutits upp.

Först kom beskedet att Växjö har drabbats av smittspridning och att hemmamatchen mot Skellefteå i kväll flyttas fram och timmarna senare meddelade att SHL att både Frölunda och Leksand också har fått positiva fall.

Lagen skulle ha mötts i Scandinavium i kväll men även den matchen skjuts upp. I går meddelades det att Frölundas tränare Roger Rönnberg hade testat positivt och skulle missa matchen.

Endast mötet Luleå–Oskarshamn ser nu ut att kunna spelas i kväll.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Bostadslistan

Priset per kvadratmeter för hyresrätter varierar stort på olika platser i Sverige

BOSTADSLISTAN Bostadslistan har tillsammans med Bostadshub gjort en stor undersökning av Sveriges dyraste och billigaste kvadratmeter under 2019. Skillnaderna var naturligtvis stora beroende på storleken på staden i fråga, men ett intressant fynd är att det var över 300% dyrare att bo i hyresrätt i Stockholm än i Åmål.

Kvadratmeterpriset för en hyresrätt kan variera från endast 85 kronor upp till hela 629 kronor på olika platser i Sverige. Det visar en ny undersökning utförd av Bostadslistan och Bostadshub, två sökmotorer för hyresrätter på den Svenska marknaden. Efter att ha granskat över 10 000 annonser från både privatpersoner och företag som publicerats på plattformarna under 2019, har företagen kunnat skapa en intressant överblick av den svenska hyresrättsmarknaden.

Här var det dyrast och billigast

Som nämnt ovan så var det stora variationer på kvadratmeterpriset för en hyresrätt i vårt land. Som förväntat så kan vi återfinna Sveriges dyraste kvadratmeter i Stockholm, mer bestämt Nacka, där du kan betala upp till 629 kronor per kvadratmeter i genomsnitt. Å andra sidan så kan man i genomsnitt bo i en hyresrätt i Åmål för endast 85 kronor per kvadratmeter.

Bostadsort spelar stor roll på kvadratmeterpriset

Utöver att endast titta på det genomsnittliga kvadratmeterpriset kunde undersökningen också peka på vad den genomsnittliga lägenheten kostar på olika orter i landet. Efter en grundlig genomgång av de annonser vi undersökt så kostar det i genomsnitt 17 571 kronor att bo i en hyresrätt i Stockholm, samtidigt som det bara kostar 5113 i Åmål. Detta är förstås en väsentlig skillnad, men det är ingen hemlighet att det är billigare att bo utanför huvudstadsområdet, oavsett vilket land som undersöks.

Dyrare än man tror att bo i Lund och Uppsala

Utöver att endast titta på var det var dyrast och billigast i Sverige kunde undersökningen också avslöja att några av landets dyraste kvadratmeter kan hittas bland lediga lägenheter på Sveriges studentorter. Lund och Uppsala hamnade på plats tre och fyra i undersökningen, med ett genomsnittligt kvadratmeterpris på 217 samt 200 kronor.

Top 10: Sveriges dyraste städer att bo i hyresrätt i 2019

Pris per kvadratmeter

Top 10: Sveriges billigaste städer att bo i hyresrätt i 2019

Pris per kvadratmeter

Inrikes

FMV aktiverar kris- och krigsstab

FMV aktiverar krigsstab för att vara förberedd för förändringar i säkerhetsläget. Arkivbild.
Foto: Adam Ihse/TT
Inrikes
Inrikes Försvarets materielverk (FMV) har aktiverat kris- och krigsstab på grund av det säkerhetspolitiska läget, skriver SvD.

FMV förser försvaret med bland annat stridsflygplan, ubåtar och radarsystem och myndigheten säger att man nu vill anpassa verksamheten utifrån den allt sämre säkerhetspolitiska situationen i Sveriges närområde.

Dock skriver FMV i ett uttalande till tidningen att ”en akut kris inte bedöms vara nära förestående”.

"Givet vår viktiga roll att stödja Försvarsmakten är det viktigt att FMV tidigt vidtar åtgärder för att kunna hantera en eventuell framtida händelseutveckling", skriver presschef Henrik Hedberg.

Staben aktiverades i ”närtid” och åtgärden görs för att vara redo att agera om läget försämras.

"Det handlar med andra ord om att myndigheten ska vara förberedd och planera för det som vi aldrig vill ska inträffa", skriver Henrik Hedberg.

Utrikes

Strömmen på väg tillbaka efter jätteavbrott

Utrikes
Utrikes

Strömmen är på väg tillbaka efter ett stort strömavbrott som drabbade miljoner människor i tre länder i Centralasien på tisdagen.

I Kirgizistan kom elen tillbaka under eftermiddagen.

– Elförsörjningen har återställts i hela Kirgizistan efter ett storskaligt strömavbrott, säger en talesperson för energidepartementet.

Uzbekistans energidepartement meddelar att strömmen till landets regioner återställs stegvis. Även i Kazakstans största stad Almaty ska problemet vara avhjälpt, även om det är oklart om detsamma gäller andra delar av landet.

Det omfattande avbrottet orsakades av en olycka i det regionala elnätet, enligt en talesperson för Kirgizistans energidepartement.

Inrikes

Smugglade 100 kilo amfetamin – två män döms

Malmö tingsrätt dömer två män till långa fängelsestraff och utvisning efter smuggling av 100 kilo amfetamin. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Med bara en veckas mellanrum rullade två stora partier amfetamin in i Malmö – totalt cirka 100 kilo. Nu döms två män, en åkare och en av hans anställda, till fängelse i åtta år respektive åtta år och tre månader. Båda ska dessutom utvisas, meddelar Malmö tingsrätt, som dömer dem för synnerligen grov narkotikasmuggling.

Den anställde chauffören fastnade med amfetamin i lasten i en tullkontroll i Norra hamnen i Malmö den 21 januari förra året. Senare under polisutredningen kunde han och hans arbetsgivare också kopplas till en stor narkotikaleverans som överlämnats på en bensinmack i Vellinge söder om Malmö den 14 januari.

Polisen hade nämligen fått tillgång till kommunikation som förts i en krypterad tjänst. Där diskuterades den första leveransen ingående och där fanns även foton och film på narkotikaleveransen.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL