Genom att utge sig för att vara poliser försökte två män lura till sig en schäfer som är till salu på Blocket. (Det är inte hunden på bilden som artikeln handlar om.) Arkivbild
Hans Rosenberg är pressansvarig på Svenska kennelklubben. - När andra människor förstör är det vår uppgift att sätta käppar i hjulen för dem och säga nej, säger Hans Rosenberg. Foto: Privat

Falska poliser försökte lura till sig schäferhund

ESLÖV I fredags försökte två män lura till sig en schäferhund som fanns till salu på Blocket.
Männen ringde ägaren sent på fredagskvällen och uppgav att de var poliser och att hunden skulle hämtas för att användas i polisarbete.
– Är det fler som blivit uppringda vill vi gärna att de kontaktar oss, säger Johanna Taylor på Eslövspolisen.

Enligt en polisanmälan ska en hunduppfödare i Eslövstrakten, sent i fredags kväll vid 22.30-tiden, blivit uppringd av två manspersoner som utgav sig för att vara Eslövspoliser. De berättade att de var intresserade av en av uppfödarens schäfrar och att hunden skulle användas som narkotikahund.
De talade om för uppfödaren att de skulle komma och hämta hunden en timme senare. Alltså vid 23.30-tiden.

Uppfödaren anade oråd och tyckte det var konstigt att de ringde så sent på kvällen. Uppfödaren sa att hen skulle gå och lägga sig och att de inte fick komma.
Då svarade männen: ”Du kan gå och lägga dig. Vi kommer ändå. Vi är poliser och kommer när f-n vi vill.”
När männen trodde att uppfödaren lagt på luren hör hen hur den ena mannen säger till den andra: ”Det gick inte med den.”
Uppfödaren misstänker därför att de båda männen också ringer upp andra hunduppfödare.

Johanna Taylor är förundersökningsledare vid polisen i Eslöv.
– Polisen agerar naturligtvis inte på det här sättet. Och är det fler som blivit uppringda vill vi gärna att de kontaktar oss, säger Johanna Taylor.
Pressansvarige Hans Rosenberg på Svenska kennelklubben säger att det är första gången han hör talas om den här typen av försök bedrägeri.
– Man måste vara medveten om att man kan bli lurad i dagens samhälle. Så man måste vara kritisk och kontrollera noggrant. Och anar man ugglor i mossen ska man säga nej direkt, säger Hans Rosenberg.

Vad ska man göra om man blir utsatt?
– Självklart ska man polisanmäla. Så att andra får veta att sånt här förekommer. Och för att förhindra att andra människor råkar illa ut, säger Hans Rosenberg.

Under onsdagen anmäler ytterligare en hunduppfödare, som haft sina schäferhundvalpar till salu på Blocket, att hon blivit uppringd av två män som uppger sig vara poliser. De säger att de ska hämta en schäferhundvalp till deras polisarbete och att hunden ska användas som narkotikahund.
Men denna gång är det en uppfödare i en helt annan del av landet som blivit uppringd.
Kvinnan som kontaktat Eslövspolisen berättar att hon sett Skånskans artikel på Facebook och att hon blev utsatt för exakt samma telefonsamtal i fredagskväll.
– Den gemensamma nämnaren är schäfervalpar på Blocket. Och att de säger att de är från polisen och ska ha de här hundarna till nån slags spårsökning, säger förundersökningsledare Johanna Taylor på Eslövspolisen.

Läs mer:

Dagens fråga

ID-bedrägerierna ökar - är du orolig för att drabbas?

Loading ... Loading ...

Webbkryss