Dansk kustbevakning och ett bärgningsfartyg vid platsen där ubåten Nautilus sjönk söder om Dragör på fredagen. Ubåten håller under lördagen på att bärgas. Foto: Johan Nilsson / TT

Skånska journalisten Kim Wall försvunnen efter ubåtshaveriet

Trelleborg Kim Wall från Trelleborg är försvunnen sedan i torsdags kväll, och ubåtsägaren Peter Madsen misstänks ha dödat henne. "Vi tror och hoppas innerligt att hon ska återfinnas välbehållen", skriver hennes familj.

Svensk polis bekräftade under lördagen att kvinan som saknas efter ubåtsdramat i Öresund är skånska Kim Wall.
– Jag kan bekräfta att det är Kim Wall som är försvunnen, att det är hon som var ombord på ubåten på torsdagskvällen, säger Anna Göransson, informatör vid polisens ledningscentral.

Klockan var runt sju på torsdagskvällen när den skånska journalisten Kim Wall följde med dansken Peter Madsen ut i hans hemmabyggda ubåt i Öresund. Tanken var att hon skulle skriva ett reportage om uppfinnaren.
Sedan dess är det ingen som sett henne.

Ubåtsägaren Peter Madsen delgavs under fredagskvällen misstanke för dråp. Förmiddagen därpå ställdes han inför en häktningsdomare. läste upp misstanken som riktades mot den danske uppfinnaren.
– Peter Madsen misstänks för att efter klockan 19 på en okänd plats och på ett okänt sätt att ha dödat Kim Wall, läste åklagare Louise Persson upp i rätten, enligt Ekstra Bladet.
Peter Madsen nekar till anklagelserna.

Dansk åklagarmyndighet har gått ut offentligt med Kim Walls namn och dansk polis efterlyser vittnen som kan ha sett antingen henne eller ubåten i samband med tiden för försvinnandet. Även vänner till den försvunna skånskan har engagerat sig i sökandet via sociala medier.
”Har någon sett Kim Wall?” skriver en av hennes vänner på Facebook och uppmanar folk att dela vidare.

”Det är med stor bestörtning vi tagit emot beskedet att Kim saknas efter ett reportageuppdrag i Danmark. Vi tror och hoppas innerligt att hon ska återfinnas välbehållen”, skriver hennes familj i ett meddelande till Aftonbladet.

Kim Wall tog sin journalistexamen vid Columbia University i USA, och har sedan dess arbetat som frilansande journalist för välrenomerade tidningar som The Guardian, New York Times, Vice och Foreign Policy.
Hennes försvinnande har skapat rubriker i en rad utländska medier.

Läs mer:

Dagens fråga

Bör vägran att göra repmånad ge fängelse?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×