Sofia Güll, ordförande i Hjärups byalag, blev glad över att så många vill vara med och hålla i språkkaféet i Hjärup. ARKIVBILD

Byalaget startar språkkafé i Hjärup

HJÄRUP Hjärups byalag har startat ett språkkafé för nyanlända och andra som inte har svenska som andraspråk.

Varannan söndag i höst kan alla som vill komma till biblioteket i Hjärup för en stunds fika och lite småprat då man samtidigt får möjlighet att träna sin svenska.
Sofia Güll är ordförande i byalaget och en av dem som varit med och tagit initiativ till språkkaféet.
– Det var kommunens integrationssamordnare som vid ett möte med föreningsrepresentanter i Hjärup i våras lyfte frågan. Vi diskuterade lite vad vi skulle kunna göra för de nyanlända här, och flera idéer kom upp, bland annat ett språkkafé.

Ett sådant drivs med framgång redan i Staffanstorp.
– Vi i byalaget tyckte idén var bra och intressant men var först lite osäkra på om vi skulle mäkta med att själva sköta allt, säger Sofia Güll.
– Jag tänkte ändå att vi gör ett försök och lade ut lite om idén på vår Facebooksida. Redan morgonen därpå hade mellan 15-20 personer svarat att de var beredda att ställa upp. Det kändes väldigt roligt, så då beslöt vi köra igång verksamheten, säger Sofia Güll.
Hittills har det bara hunnit hållas en träff och då kom tre nyanlända.
– Vi var fler volontärer än nyanlända, men det jämnar nog ut sig efter hand när fler får kännedom om att det finns.

Språkkaféet hålls i biblioteket där man utnyttjar tjänsten med meröppet som gör lokalerna tillgängliga för medlemmar även utanför ordinarie öppettider.
– Vi har med lite kaffe och kaka och så är det öppet för alla som vill komma. Det är ett bra sätt att lära känna varandra och kanske få veta vilka fritidsintressen man har, berätta lite om Sverige och så vidare.
Nästa träff är på söndag 13 augusti och sedan den 3 september, tiden är 15-16.30. Därefter är avsikten att språkkaféet ska ha öppet varannan söndag fram till årsskiftet.
Hjärups byalag har utöver språkkaféet också höstens program klart.
Det inleds lördag 16 september med öppet hus på Stenshögs gård som firar 200 år.

Ett politikermöte blir det 20 september då Hjärupsborna får chans ställa lokalpolitikerna mot väggen.
Därefter Storbandskväll den 3 oktober med Metropolis Big Band. Författarkväll i samarbete med biblioteket den 5 oktober med författarna Lena Ebervall och Per E Samuelsson.

Den 7 oktober blir det kreativt återbruk, ett samarrangemang med biblioteket, där man kan skapa och byta saker.
Den 11 oktober kommer planarkitekt Sofia Tjernström till Hjärup för att presentera kulturmiljöprogram Hjärup.
Söndagen den 15 oktober arrangeras en höstvandring i Hjärup med omgivningar och 23 oktober blir det föreläsning av Maria Schäfer om konsten att sova gott.
25 november blir det den Skepp O´hoj med gruppen Medi på biblioteket och den 29 november en julkonsert med sväng.

Dagens fråga

Har du drabbats av E6:ans avstängning?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×