Henrik Walldrin, Andy Ekenmo, Claes Lövgren och Calle Stifors heter Lövgrens från och med den 1 augusti. Pressbild

Lövgrens lämnar 90-talet bakom sig

I över tjugo år har Claes Lövgrens spelat upp till dans landet runt. Nu laddar man för moderna tider med att tappa förnamnet. Med start i mitten av augusti ger sig Lövgrens ut på dansbanorna och lämnar 90-talet bakom sig.
- I dag är det publikkontakten och att det svänger som är det viktigaste, säger Claes Lövgren.

Claes Lövgren själv har bott i Helsingborg i tjugo år men nu har orkesterledaren flyttat norröver och även gett sig in på en annan karriär. Tillsammans med sin livspartner Åsa Sjöberg sjunger han i kyrkorna i Östergötland och de båda gör även program tillsammans med tv-profilen Ragnar Dahlberg.
– Vi jobbar åtminstone någon gång i månaden med Ragnar och vi har också släppt en skiva med andliga sånger. Där möter vi en annan publik, säger Claes Lövgren.

Ganska ofta händer det ändå att också den publiken kommer fram och berättar att de svängt sina ben till Claes Lövgrens.
– Och ibland har det blivit så tokigt att folk tror det är hela bandet som kommer när de läser mitt namn på någon affisch. ”Ska det bli dans i kyrkan?” undrar folk.
Att Claes Lövgren har klivit fram mer som soloartist på senare tid är ett skäl till att namnbytet på dansbandet känns positivt. Men egentligen började det hela med att man ville förändra typsnittet på bandets logga.
– Så tänkte vi ett snäpp längre, att vi ville ta namnet in i 2018. Och i folkmun har vi alltid hetat Lövgrens.

Namnbytet sörjer också för att Claes kan kliva av när han känner för det, något han dock säger inte är aktuellt förrän om kanske tio år.
Bandet har förnyats under åren, både medlemsmässigt då två av de äldre hoppat av och även när det gäller repertoaren. Nyaste tillskotten är Calle Stifors från Donnez och Henrik Wallrin från Lasse Stefanz.
– Calle är i mitt tyckte en av Sveriges bästa gitarrister, han spelar svängigt och smakfullt och Henrik är en fantastisk musiker, säger Claes Lövgren.
Bandet är en kvartett och fjärde medlemmen Andy Ekenmo, har varit med i tio år.
– Han har en ljus röst och sjunger ljus i tonart och jag har en mörk röst och sjunger mörkt i tonart. Det blir roligt att lyssna till oss.

Claes Lövgren längtar inte tillbaka till 90-talet.
– Det har blivit lite enklare i dag, det är inte så mycket flöjter och stråkmaskiner som man hade förr. Soundet är lite naknare och råare. Det vi tycker är viktigast idag är publikkontakt och att det svänger när vi spelar. Vi värdesätter levande instrument på scenen, som dragspel, då ser folk att vi spelar live. Vi vill ha det äkta, vi är spelemän hela gänget.

Är det det som är trenden i dansmusik idag?
– Ja, det tycker jag. Det finns många riktigt bra band. Som Expanders, de är helt suveräna. Att lyssna på dem är som att lyssna på Beatles, det är stämsång och väldigt bra musik. Det är kul att det finns utrymme för spelemän nu, nu är det mera på riktigt.

Danspubliken har också förändrats, tycker Claes Lövgren.
– Den äldre publiken som vi vänder oss till är med på noterna i dag. De som är i 60-årsåldern lyssnade ju på Rolling Stones när de var unga, så man ska inte vara rädd för att spela lite tuffare. Man kan till och med spela Beatles på äldreboende.

Är det här ett lika kul jobb som när du började?
– Ja, det är en hobby som blivit en yrke. Men jag har blivit pappa på äldre dar och det gör att de långa turnéerna är inte lika roliga längre. Vi är flera i bandet som har småbarn så vi försöker hålla oss borta max fem dagar i sträck. Vi vill vara hemma hos våra barn. Åsa och jag hade inga barn sedan tidigare så det känns fantastiskt att få dem nu, säger Claes Lövgren.

Från och med den 1 augusti heter bandet Lövgrens. I Skåne kan man i höst dansa till dem bland annat på Sundspärlan i Helsingborg den 29 augusti, i Granbacken, Löberöd den 14 september, Folkets park Bjärnum den 17 september och Tydingesjön, Broby den 30 september.