Jan Rothman, en av grundarna på Skånska Spritfabriken, är glad över det lilla destilleriet har nått internationella höjder. Foto: Oscar Schau

Skånsk gin världens bästa

Södra Sandby Ginen från Skånska Spritfabriken i Södra Sandby har korats till världens bästa till drinken ”Gin och Tonic”.
Detta under en prestigefull internationell sprit- och vintävling i England.

Det har gått som på räls för det inte mer än ett år gamla familjeföretaget.
Efter många provningar och tuff internationell konkurrens gick Skånska Spritfabriken i onsdags segrandes ur tävlingen ”The International Spirit and Wine Competition”, och vann pris för bästa gin till Gin och Tonic.

För Jan Rothman, som tillsammans med sin fru har startat upp familjeföretaget, kom priset som en glädjande överraskning.
Han visste att ginen, Spritfabrikens ”G”, var god, men kunde inte tänka sig att den var bäst.

– Detta är jättestort för oss. Det är ju lite av ett världsmästerskap, med över 400 ginsorter, med alla de stora företagen och deras bästa giner. Vi lanserade vår gin bara för ett år sedan, så det är kul att redan hamna uppe i toppen, säger Jan Rothman.
– Vi var över och tog emot priset i förra veckan, och det var väldigt kul att träffa alla domare och de andra deltagarna, vilket också gjorde tävlingen mycket lärorik. Det var givande på flera sätt.

Enligt Jan Rothman kan den svenska segern innebära att Sveriges plats på spritvärldskartan stärks, vilket i slutändan kan ge den inhemska produktionen en ökad vind i seglen.

– Det finns en otrolig möjlighet för Sverige att göra mer av de svenska kryddorna och bären, som kanske inte annars används till gin. Allt som har typiskt svenska smaker kan man krydda ginen med. Jag tror att det finns en otrolig framtid för gin i Sverige.
– Det är också kul att ett svenskt destilleri kan ta över pinnen från fjolårets segrare, svenska Hernö. Det visar att Sverige är på gång, vilket gynnar Sveriges spritvarumärke, säger Jan Rothman.

Senaste nytt omLund

Dagens fråga

Ska du fira jul hemma?

Loading ... Loading ...