Marsvinsholmsteatern har under sommaren spelat pastor Qvist. Bilden togs i samband med premiären. Längst fram syns föreningens ordförande Claes Åström. Arkivbild

Marsvinsholmsteatern i konkurs

Ystad Marsvinsholmsteatern i Ystad har gått i konkurs. Det meddelade Ystad tingsrätt på tisdagsförmiddagen.
– Men vi har fått lov att spela klart föreställningarna av Pastor Qvist, säger sommar-teaterns ordförande Claes Åström.

Det var föreningen Marsvinsholmsteatern som själv begärde sig i konkurs.
– Vi började känna en stor oro för en dryg vecka sedan efter att ha spelat två veckor. Men vi hoppades att sommaren och publiksiffrorna skulle bli bättre. Nu var vi tvungna att dra i handbromsen och ta det här beslutet, säger Claes Åström.
Han har både regisserat och skrivit manus till komedin Pastor Qvist, men framför allt har han jobbat som skådespelare vid Marsvinsholms slott på somrarna från och till i 21 år. En tradition som startades av Ystads stående teatersällskap 1996.
– Det känns oerhört tufft känslomässigt för mig personligen. Det här är min hemmascen och jag har vuxit upp här som skådespelare.

Föreningen har i år bara behövt ställa in två av sina hittills 21 föreställningar, men den regniga sommaren har gjort att det inte kommit så mycket folk som de räknat med. Det har nu lett till stora ekonomiska problemen för föreningen.
– Som sommarteater är vi väldigt väderberoende och mig veterligen har det inte varit en sämre sommar än den vi har haft i år. Vi hade behövt fler sammanhängande dagar med sol och värme, säger Claes Åström.
Föreningen, som funnits i sin nuvarande form i fem år, hade enligt honom gjort en ”oerhört modest” budget. Ändå höll det inte.
– Vi har gjort väldigt mycket teater för väldigt lite pengar. Vi hade räknat lågt med 200 personer i publiken vid varje föreställning. Men det har kommit 100.

Föreställningen har fått en och annan kritisk recension, men Claes Åström vill poängtera att den har gott hem hos publiken.
– Många som har sett föreställningen har sagt att de älskat den.

Länge under tisdagen var det oklart om teaterns tio sista föreställningar för säsongen kunde spelas klart. Men på eftermiddagen meddelade konkursförvaltaren Kenneth Strömbeck från Ackordcentralen i Kristianstad att föreställningen kan räddas.
– Jag har nu haft möte med föreningen och gått igenom deras ekonomi, och ser att intäkterna för de kommande föreställningarna kommer att överstiga kostnaderna att spela dem.
– Eftersom de som arbetar har begränsade anställningar, så går även den statliga lönegarantin in och betalar deras innestående löner från juli och till att spelperioden är slut.
Det gör att föreningens tolv anställda och fjorton amatörskådespelare som jobbar med årets uppsättning nu kan andas ut.
– De har varit oerhört fantastiska och lojala som stått ut under den här osäkerheten. Att vi nu får fortsätta spela klart är jag väldigt glad för, säger Claes Åström.

Chanserna för att Marsvinsholmsteatern återuppstår i en annan form vill han inte säga så mycket om i nuläget.
– Man kunde önska att man kunde fortsätta, men jag kan inte se det i dagsläget. Du får fråga mig igen om några veckor, säger säger Claes Åström.
Marsvinsholmsteatern spelar pastor Qvist onsdag till söndag. Den sista föreställningen blir den 13 augusti.

Dagens fråga

Brukar du lyssna på Melodikrysset?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev