Sjöbolantbrukaren Per Håkanson planterade de första kryddorna på anläggningen i Andrarum för ungefär en vecka sedan. Foto: Adrian Ericson
I ett nytt projekt får kryddväxter växa i ställningar utan jord och med led-lampor. – På det här sättet slipper vi bakterier som annars finns i jord. Led-lamporna ger en energiförbrukning på 1300 kilowatt, säkert tio gånger mindre än historiska växthuslampor. Det gör det billigare och mer miljövänligt, säger Per Håkanson.Foto: Adrian Ericson
Foto: Adrian Ericson
Foto: Adrian Ericson

Fiskar och led-lampor får kryddor att växa på höjden

HEINGE/ANDRARUM Lantbrukaren Per Håkanson drev Heingegården i elva år. Nyligen flyttade han till Prästlönebostället i Andrarum – där kryddor nu växer fram på ett helt nytt sätt.

Utifrån ser det ut som vilket gammalt kostall som helst. Men innanför väggarna växer det så det knakar.
I ett korridorliknanade rum som täckts in med ensilageplast är ställningar uppförda längs väggarna. Luften är fuktig och ett lila ljus fyller rummet. I ställningarnas vertikala rader växer små nyplanterade sticklingar som kommer att bli koriander, basilika, timjan och mynta.
– Det finns så många tomma byggnader där det tidigare funnits kor och andra djur tidigare, säger Per Håkanson.

Det var i den insikten det hela började. Via näringslivsavdelningen på kommunen och diskussioner i LRF:s kommungrupp föddes tills slut projektet.
– Jag var tveksam till det först, att kryddorna inte skulle smaka något. Men det blir jättesmakrikt, berättar Per Håkanson.

Odlingsanläggningen står Landskronaföretaget Neco för, och det hela är väl uttänkt. Först odlas sticklingar i små kuber. Kuben och den lilla kryddväxten placeras sedan i ställningarnas rader och blir där en del av ett större kretsloppssystem.

Längst bort i rummet står en fisktank med vatten som berikas med näring från fiskarnas avträde. Vattnet pumpas sedan genom ett biofilter och går vidare ut till kryddväxterna som växer till sig – och så börjar det om. Led-lampor ger växterna det ljus de behöver.
– Det fina är att vi inte påverkar miljön, säger Per Håkanson.

Projektets mål är att få fram en grön odlingsinnovation som ger en närodlad skörd. I det här skedet justeras balansen mellan antal fiskar för optimalt näringsinnehåll, såväl som led-lampornas färg. Planer finns också på att sätta upp solceller för att också göra energiåtgången klimatvänlig.

I dagsläget tar det ungefär fyra veckor för en kryddväxt att bli redo för skörd. Fiskarna av sorten tilapia, en riktig delikatess enligt Per, går också utmärkt att äta efter att de gjort sin plikt i kretsloppssystemet.
På frågan om det bli en affärsverksamhet om projektet klaffar, är svaret ja. Flera butiker och restauranger har redan visat intresse, plats finns och Per Håkanson expanderar gärna.
– Då kanske vi fyller hela stallet, säger han.

Dagens fråga

Är du rädd för att åka utomlands på grund av Coronaviruset?

  • Ja (65%, 587 Röster)
  • Nej (35%, 321 Röster)

Antal röster: 908

Loading ... Loading ...