Kerstin Ivarsson och Johan Andersson började skriva Råttan år 2011.Foto: Matilda Arborelius

Välfärdsbrott i Råttan

När kontanterna försvinner minskar också värdetransport- och bankrånen. Istället har den organiserade brottsligheten nästlat sig in i myndigheterna – och snor miljoner från skattebetalarna. I debutromanen Råttan händer det på Arbetsförmedlingen – men det hade lika gärna kunnat hända när som helst, menar författarna Kerstin Ivarsson och Johan Andersson.

Författarduon Kerstin Ivarsson och Johan Andersson är en smula förvånade över den publicitet boken fått sedan boksläppet den 22 maj i år. De har blivit intervjuade av olika tidningar, radio och tv och har inte hunnit smälta att de faktiskt släppt en bok.
– Nej, det var nästan overkligt, säger Kerstin.
Råttan utspelar sig på Arbetsförmedlingen i Malmö, och de kriminella ligorna har nästlat sig in i myndigheten för att roffa åt sig av vita pengar.
– Vi har båda jobbat inom arbetsförmedlingen, som handläggare och som chefer, och vi har båda lämnat arbetsförmedlingen sen lång tid tillbaka och gått in i nya yrkesområden. Sedan är vi båda kreativa människor. När jag blev polis hade jag en tanke på att skriva en deckare, och ur det föddes det här att skriva en bok tillsammans, berättar Johan Andersson.
Arbetet med boken har de delat upp mellan sig, och de insåg snabbt att det måste vara en av dem som står för skrivandet för att undvika stilbrott.
– Jag har alltid skrivit mycket men aldrig tänkt tanken på att skriva en spänningsroman eller deckare, det har inte varit min genre, men Johan fångade mig i ett positivt skede, jag hade precis vunnit en uppsatstävling och mådde jättebra kring det, säger Kerstin Ivarsson.
– Ett lätt offer, konstaterar Johan.
– Precis! Sen kom ju du med den här idén, och det låter ju sjukt med en deckare som delvis utspelar sig på arbetsförmedlingen, men så var jag så skrivsugen så han lyckades locka mig till att vara med i projektet, säger Kerstin Ivarsson.
Varje kapitel Kerstin skrev skickade hon till Johan.
– Ibland har jag fått till svar att ”nej, nej, så där går det inte till när man slåss” från Johan. Vi har anpassat det till den verklighet som Johan känner till.
De upptäckte också att temat, välfärdsbrott, är relativt obehandlat när det kommer till spänningsromaner.
– Varför är det ingen som skrivit om välfärdsbedrägerier? Vi har ju läst en del spänningsromaner och det har funnits liknande drag, men vi tyckte att det fattades en spänningsroman på det här området. Det var en utmaning att göra det spännande. Det är ju inte lika sexigt som bankrån. Men det är samma typ av människor som lever i samma typ av värld. Det finns en organisation bakom som planerar brott, finns fotfolk som gör det smutsiga, alltid någon som är hjärnan och som får de största vinsterna. Så det fanns ändå grogrund för en spännande berättelse som innehåller alla de vanliga ingredienserna som hot, våld mord, säger Kerstin Ivarsson.
– Vi har ju haft turen, kan man säga, att jobba i de här verksamheterna som är utsatta. Arbetsförmedlingen är en sån myndighet som hanterar mycket pengar, det är bra underlag för en spännande roman. Och det kan hända, det händer kanske just nu, säger Johan Andersson.
De har båda jobbat heltid under arbetet med boken.
– Det är allvarliga jobb vi har, det handlar om liv och död. Det var det bästa med skrivandet, att få göra nåt kreativt, säger Johan Andersson.
– Vi hade så roligt så det fanns inte. Vi hade så bra rollfördelning också, för du gillar externa kontakter, marknadsföring och så vidare, inte min starka sida, jag älskar att skriva. Det blir aldrig tråkigt. Också det att berättelsen själv drar iväg, det är fantastiskt, vad ska hända härnäst? Jag trodde inte riktigt att det existerade.
Att sträva mot uppmärksamheten eller framgång med boken har de aldrig gjort. De var att få klart boken som var huvudfokus, vad som sen skulle hända med den tänkte de inte så mycket på.
– Men så kom den ut, det var som pricken över i.
De började skriva i januari 2011 och var klara i slutet av 2014. Då skickade de ut manuset till de största förlagen – utan resultat. När de sedan sökte sig till de mindre förlagen fick de både feedback och napp.
– Och det kändes verkligen helt rätt, säger Johan Andersson.

Vad har Malmö för roll i boken?
– Att låta den utspela sig i Malmö är ju spännande, det är ingen malmöskildring, men det finns ändå en viss grogrund för att skriva om brottslighet i Malmö eftersom det är på allas läppar och i media. Så det var dels av den anledningen och dels för att vi båda bott i Malmö, säger Kerstin Ivarsson.

Och titeln, Råttan?
– En råtta är ju ett skadedjur och i den kriminella världen är råtta en tjallare, en infiltratör som tjallar till polisen, men det kan ju också vara så att en råtta är någon som äter av systemet, som utnyttjar de svaga grupperna, och tar lönebidrag, assistansersättning, en råtta som tär och inte tillför något. Så det är dubbelbottnat, berättar Johan Andersson.
Feedbacken från läsarna har varit en sporre för dem.
– Vi har ett forum för vår läsarrespons på Facebook, och läsarna går direkt in och skriver några rader om boken – det är verkligen belöningen, att man kan roa och engagera människor, säger Kerstin.
– De lägger upp bilder på boken i en råttfälla, skriver nu har vi fångat Råttan!, det är flera stycken som gjort så.
– De är så engagerade i personerna, vad som ska hända måste skriva uppföljare, kommer med massa idéer. jag känner mig nästan moralsikt skyldig att verka för en uppföljare. Men just nu går inte det, vi har våra vanliga liv också. Och först måste Råttan måste iland. Men idén finns där, nästa bok är redan på gång i våra hjärnor.