Läkarstudenterna som går på Medical Summer School besökte Hörby på fredagen, där de togs emot av Kjell-Åke Åkesson i Rotary, läkaren Carl-Gustav Olsson och Göran Malmström från Hörby kommun. Foto: Jonas Karlsson

”Bra tillfälle att få se hur vården i Sverige fungerar”

HÖRBY Läkarstudenter från olika hörn av världen strålade samman i Hörby på fredagen när Medical Summer School hade sin traditionsenliga Hörbydag.

Medical Summer School är ett internationellt utbyte för läkarstudenter, och har anor från 1950-talet. Studenterna har Lund som bas under sin Sverigevistelse, och varvar studier med föreläsningar och studiebesök.
Det har blivit tradition att läkarstudenterna tillbringar en av dagarna under sitt Sverigebesök i Hörby.
Pensionerade överläkaren Carl-Gustav Olsson, medicine doktor från Hörby med bland annat 32 års tjänstgöring på akutmottagningen i Lund på meritlistan, tog emot de blivande läkarna, tillsammans med Kjell-Åke Åkesson i Rotary och Göran Malmström från Hörby kommun.
– I år är det ett 20-tal deltagare som är med på Medical Summer School. Syftet med utbytet är att studenterna ska få en inblick i hur vården fungerar i olika länder och att de ska knyta internationella kontakter, berättade Carl-Gustav Olsson.
Rotaryveteranen Kjell-Åke Åkesson från Hörby, informerade bland annat om kampen för att utrota polio i världen och visade hur vaccinet ser ut.
Afaf Rashid Al Hatmi från Oman studerar till läkare på Oman Medical College. Hon säger att utbytet med andra läkarstudenter inom ramen för Medical Summer School är mycket värdefullt.
– Det är viktigt att få se andra kulturer, träffa studenter från olika länder och få se hur man arbetar med hälso- och sjukvårdsfrågor på olika platser i världen.
– Jag är klar med utbildningen om två år, och planerar att jobba utomlands. Det här är ett bra tillfälle att se hur sjukvården i Sverige fungerar, säger Afaf Rashid Al Hatmi.
Om det rätt kylslagna svenska sommarvädret säger hon så här:
– Underbart! Hemma i Oman är det 55 grader varmt just nu.

Dagens fråga

Tror du dina paket kommer fram i tid till jul?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev