Den utbrända bilen står vid Prästkragens koloniområde på Ellingevägen i Eslöv. Foto: Toomas Laagus

Kvinnor fasttejpade vid väpnat rån

HARLÖSA/ESLÖV Två maskerade tjuvar som var beväpnade med pistol rånade sent på torsdagskvällen en vårdtagare och en hemtjänstanställd i en bostad i Harlösa.
Händelsen har skakat om de anställa inom hemvården i Eslöv.
– Det blir ett brutalt uppvaknande, säger Kristina Carlsson som är enhetschef på hemvården.

Det brutala rånet inträffade på Blåklintsvägen i Harlösa vid 23-tiden på torsdagen.
Då hade en kvinna som är anställd inom kommunens hemtjänst åkt hem till en kvinnlig vårdtagare, som är i 80-årsåldern. Medan dörren stod olåst tog sig plötsligt två maskerade män in i bostaden och hotade kvinnorna med en pistol.
– De uppträdde hotfullt och sa hotfulla saker. Man hotade dem till livet i princip, säger Peter Hansson som är polisens förundersökningsledare i ärendet.
Rånarna tejpade sedan fast de båda kvinnorna och stal sedan föremål från både den 80-åriga kvinnan och från hemtjänstkvinnan. Rånarna stal bland annat smycken, elektronik och en mobiltelefon.
Därefter stal rånarna även den bil som hemtjänstkvinnan anlänt i. De gav sig sedan iväg med den stulna bilen, som strax efter midnatt påträffades brinnande vid Ellingevägen inne i Eslöv.

Det finns inga uppgifter om att någon av kvinnorna ska ha skadades fysiskt vid rånet, men enligt inledande uppgifter var i synnerhet den 80-åriga kvinnan väldigt skärrad efter händelsen.
En anmälan har upprättats om grovt rån och utredningen har nu tagits över av polisens avdelning för grova brott.
– Vi håller på med en teknisk undersökning i huset nu, med förhoppningen att kunna hitta spår, säger förundersökningsledaren Peter Hansson.
Enligt signalementet ska den ena gärningsmannen ha varit ganska lång och smal medan den andre mannen ska ha varit lite kortare och kraftigare byggd.
Polisen vill gärna ha allmänhetens hjälp för att få in fler uppgifter.
– Vi är intresserade av alla uppgifter och iakttagelser som kan ha gjorts under torsdagen. Man kan tänka sig att de här rånarna har varit runt i området och tittat ut ett lämpligt objekt.
Kristina Carlsson är enhetschef för den avdelning inom hemvården i Eslöv där den hemtjänstanställda jobbar.
– Man blir självklart chockad. Jag tycker det är hemskt att något sådant ska behöva hända. Det blir ett brutalt uppvaknande. Något sådant här har aldrig hänt så länge jag jobbat här i Eslöv, säger hon.

Den hemtjänstanställda som utsattes för rånet är en yngre medarbetare som jobbat inom hemvården i några år.
– Jag har pratat med henne efter händelsen. Hon mår fysiskt bra nu på morgonen men har knappt hunnit förstå vad som hände.
Den hemtjänstanställda kvinnan har nu erbjudits olika möjligheter till samtalsstöd.
– Vi kommer att ha kontakt med henne och ska stötta henne så mycket vi bara kan.
Även andra anställda på hemtjänsten har reagerat starkt efter det brutala rånet.
– Jag har träffat några av de andra nu på morgonen och de tycker självklart det är jätteobehagligt.

Kristina Carlsson menar att man nu ska se hur man kan säkra upp säkerheten ytterligare för de anställda.
– Vi kommer informera personalen om händelsen och berätta vad som hänt och aktualisera rutinerna för säkerheten.
Kristina Carlsson berättar att personalen alltid har med sig ett larm som går direkt till väktarbolaget. Den hemtjänstanställda ska också haft ett sådant överfallslarm med sig när rånet skedde.
– Men jag tror hon blev överrumplad. Befinner man sig i en sådan situation, där någon riktar en pistol mot en, så kanske man inte vågar börja rota i fickan efter larmet.
Skånskan rapporterade i veckan om ett rån i Ormanäs i Höör, som inträffade sent på tisdagskvällen. Då trängde sig två maskerade och beväpnade rånare in hos en kvinna och tvingade till sig smycken.

Enligt Peter Hansson på polisen finns det en del likheter mellan rånet i Harlösa och tisdagens rån i Ormanäs.
– Det finns paralleller i tillvägagångssättet och i vilka val av målsägande som gärningsmännen har gjort. Det skulle kunna vara samma gärningsmän.
Om det skulle vara samma gärningsmän – vad tror du om risken att de slår till igen?
– Den risken finns ju alltid. Vi är angelägna om att komma framåt i dessa ärendena för att hitta gärningsmännen. Som alltid så är allmänheten våra bästa vittnen. Det hade varit jättebra om vi kan få in fler uppgifter om detta.

 

Dagens fråga

ID-bedrägerierna ökar - är du orolig för att drabbas?

Loading ... Loading ...

Webbkryss