Eslöv

Kvinnor fasttejpade vid väpnat rån

Den utbrända bilen står vid Prästkragens koloniområde på Ellingevägen i Eslöv.
Eslöv
Eslöv Två maskerade tjuvar som var beväpnade med pistol rånade sent på torsdagskvällen en vårdtagare och en hemtjänstanställd i en bostad i Harlösa. Händelsen har skakat om de anställa inom hemvården i Eslöv.
– Det blir ett brutalt uppvaknande, säger Kristina Carlsson som är enhetschef på hemvården.

Det brutala rånet inträffade på Blåklintsvägen i Harlösa vid 23-tiden på torsdagen.

Då hade en kvinna som är anställd inom kommunens hemtjänst åkt hem till en kvinnlig vårdtagare, som är i 80-årsåldern. Medan dörren stod olåst tog sig plötsligt två maskerade män in i bostaden och hotade kvinnorna med en pistol.


– De uppträdde hotfullt och sa hotfulla saker. Man hotade dem till livet i princip, säger Peter Hansson som är polisens förundersökningsledare i ärendet.

Rånarna tejpade sedan fast de båda kvinnorna och stal sedan föremål från både den 80-åriga kvinnan och från hemtjänstkvinnan. Rånarna stal bland annat smycken, elektronik och en mobiltelefon.

Därefter stal rånarna även den bil som hemtjänstkvinnan anlänt i. De gav sig sedan iväg med den stulna bilen, som strax efter midnatt påträffades brinnande vid Ellingevägen inne i Eslöv.

Det finns inga uppgifter om att någon av kvinnorna ska ha skadades fysiskt vid rånet, men enligt inledande uppgifter var i synnerhet den 80-åriga kvinnan väldigt skärrad efter händelsen.

En anmälan har upprättats om grovt rån och utredningen har nu tagits över av polisens avdelning för grova brott.


– Vi håller på med en teknisk undersökning i huset nu, med förhoppningen att kunna hitta spår, säger förundersökningsledaren Peter Hansson.

Enligt signalementet ska den ena gärningsmannen ha varit ganska lång och smal medan den andre mannen ska ha varit lite kortare och kraftigare byggd.

Polisen vill gärna ha allmänhetens hjälp för att få in fler uppgifter.


– Vi är intresserade av alla uppgifter och iakttagelser som kan ha gjorts under torsdagen. Man kan tänka sig att de här rånarna har varit runt i området och tittat ut ett lämpligt objekt.

Kristina Carlsson är enhetschef för den avdelning inom hemvården i Eslöv där den hemtjänstanställda jobbar.


– Man blir självklart chockad. Jag tycker det är hemskt att något sådant ska behöva hända. Det blir ett brutalt uppvaknande. Något sådant här har aldrig hänt så länge jag jobbat här i Eslöv, säger hon.

Den hemtjänstanställda som utsattes för rånet är en yngre medarbetare som jobbat inom hemvården i några år.


– Jag har pratat med henne efter händelsen. Hon mår fysiskt bra nu på morgonen men har knappt hunnit förstå vad som hände.

Den hemtjänstanställda kvinnan har nu erbjudits olika möjligheter till samtalsstöd.


– Vi kommer att ha kontakt med henne och ska stötta henne så mycket vi bara kan.

Även andra anställda på hemtjänsten har reagerat starkt efter det brutala rånet.


– Jag har träffat några av de andra nu på morgonen och de tycker självklart det är jätteobehagligt.

Kristina Carlsson menar att man nu ska se hur man kan säkra upp säkerheten ytterligare för de anställda.


– Vi kommer informera personalen om händelsen och berätta vad som hänt och aktualisera rutinerna för säkerheten.

Kristina Carlsson berättar att personalen alltid har med sig ett larm som går direkt till väktarbolaget. Den hemtjänstanställda ska också haft ett sådant överfallslarm med sig när rånet skedde.


– Men jag tror hon blev överrumplad. Befinner man sig i en sådan situation, där någon riktar en pistol mot en, så kanske man inte vågar börja rota i fickan efter larmet.

Skånskan rapporterade i veckan om ett rån i Ormanäs i Höör, som inträffade sent på tisdagskvällen. Då trängde sig två maskerade och beväpnade rånare in hos en kvinna och tvingade till sig smycken.

Enligt Peter Hansson på polisen finns det en del likheter mellan rånet i Harlösa och tisdagens rån i Ormanäs.


– Det finns paralleller i tillvägagångssättet och i vilka val av målsägande som gärningsmännen har gjort. Det skulle kunna vara samma gärningsmän.

Om det skulle vara samma gärningsmän
– vad tror du om risken att de slår till igen?


– Den risken finns ju alltid. Vi är angelägna om att komma framåt i dessa ärendena för att hitta gärningsmännen. Som alltid så är allmänheten våra bästa vittnen. Det hade varit jättebra om vi kan få in fler uppgifter om detta.

Eslöv

Satte eld på byggmaterial

Eslöv
ESLÖV

Polisen har upprättat en anmälan om skadegörelse om brand sedan någon satt eld på diverse byggmaterial och en vägskylt på Gustavslundsvägen i Eslöv strax efter midnatt mot lördag.

Eslöv

Flickor anmäls för hot

Eslöv
ESLÖV

Polisen har fått in en anmälan om olaga hot efter en händelse på Sallerup i fredags eftermiddag.

En grupp barn i tioårsåldern lekte på en fotbollsplan i området när det kom dit två flickor som är några år äldre. Flickorna ska enligt anmälan ha varit ”kaxiga” och uppträtt störigt, bland annat genom att sparka i en rabatt.

När barnen bad dem lugna ner sig ska en av flickorna ha hotat med att kalla dit sin syster, som skulle komma dit med en kniv.

När mamman till ett av barnen fick höra detta gjorde hon en polisanmälan om olaga hot.

Eslöv

Inbrott i kolonistuga

En kolonistuga i Eslöv hade påhälsning av tjuvar.
Foto: Alexandra Bengtsson/SvD/TT
Eslöv
ESLÖV

En kolonistuga på Ellingevägen utsattes för inbrott någon gång mellan 31 december och 14 januari. Diverse gods stals, bland annat kläder och mat. Tjuven tog sig in genom att bryta upp en dörr.

Eslöv

Fortsatta krav om att busslinje 3 sätts in igen

Evert Andersson, Eslöv, vill att stadsbusslinje tre återinförs så att han kan ta sig enklare till sin vårdcentral, Tåbelund.
Foto: Henrik Lindahl
Eslöv
ESLÖV Protesterna mot att Skånetrafiken drog in busslinje 3 fortsätter att leva. Flera intresseföreningar kräver nu att busslinjen återkommer. För 94-årige Evert Andersson innebär busslinjens frånvaro bekymmer vid varje besök på vårdcentralen.

Ett stort antal intresseföreningar i Eslöv och Skåne vände sig nyligen till Region Skånes kollektivtrafiknämnd med kravet om att busslinje 3 ska sättas in igen.

”Funktionshindersföreningar och pensionärsföreningar i Eslövs kommun kräver bättre bättre bussförbindelser i Eslövs tätort”, inleds skrivelsen som tio föreningar står bakom.

I sin uppmaning om att busslinjen ska återkomma förklarar föreningarna att den saknas av många och att den betydde mycket för många som skulle besöka omsorgsboenden eller vårdinrättningar.

”Det är konstigt att man inte kan åka kollektivt till Tåbelunds vårdcentral, Specialisthuset och Rehab, skriver man, och uppmanar kollektivtrafiknämnden att prioritera den inför budgeten för 2022.

Tog strid

Busslinje 3 trafikerade sträckan Stinstorget - Fridasro, men drogs in i december 2020. Skånetrafiken hänvisade till att sträckan trafikerades av för få resenärer.

Kommunen invände mot beslutet och Vänsterpartiet i Eslöv tog strid i frågan och menade att busslinjen spelat en viktig roll för bland annat äldre som ska åka till vårdinrättningar eller till äldreboenden.

”Det är galet”

Trots att det gått ett år sedan busslinjen försvann lever alltså protestera. En som i sitt dagliga liv drabbas av indragningen är den 94-årige Eslövsbon Evert Andersson.

På grund av sin hälsa behöver han göra regelbundna besök på Tåbelunds vårdcentral. Men sedan busslinje 3 drogs in har det blivit betydligt besvärligare för honom att ta sig till sin vårdinrättning från sin bostad, som ligger nära järnvägsstationen i Eslöv.

– Jag tycker det var galet att bussen togs bort eftersom det är många människor som behöver ta sig till Tåbelund, precis som jag. Det är många med mig som tycker så.

Han har själv kontaktat Skånetrafiken som föreslagit att han i stället ska ta busslinje 2 och sedan promenera den sista biten till Tåbelund. Men den promenaden blir för kämpig för honom, inte minst eftersom han har rullator och framför allt eftersom det ligger en backe på vägen han då måste promenera.

Han menar att alternativet med buss 3 är så krångligt att det blir enklare för honom att promenera hela vägen hemifrån, trots att det är jobbigt.

– Annars får jag ta en taxi.

Evert Andersson, Eslöv, vill att stadsbusslinje tre återinförs så att han kan ta sig enklare till sin vårdcentral, Tåbelund.
Foto: Henrik Lindahl

Efter vad han har hört har bussproblemet lett till att vissa patienter på Tåbelund har listat om sig till andra vårdcentraler. Det har även han övervägt.

– Jag trivs så bra med personalen där. Annars hade jag bytt för länge sen, fortsätter han.

Precis som intresseföreningarna hoppas Evert Andersson att Skånetrafiken nu ska tänka om.

– Jag hoppas att de sätter in bussen igen. Annars får de dra om de busslinjer som redan går.

Skånskan har inte lyckats nå verksamhetsansvarig på Tåbelunds vårdcentral.

Carina Olesen som är verksamhetsansvarig på Kärråkra vårdcentral har inte upplevt att fler listat sig där efter att busslinje 3 drogs in.

– Vi har inte sett någon effekt av det. De senaste två månaderna har vi fått in tre nya, men det är första gången det händer under de sex år som jag har arbetat här.

Eslöv

Dubbla prissummor på fysisk prisgala

Senast prisgalan arrangerades med publik i Medborgarhuset var 2020. Det var 13 februari, veckorna innan allt stängdes ner på grund av corona-smittan.
Foto: ARKIV
Eslöv
ESLÖV Som det ser ut idag tänker Eslövs kommun genomföra prisgalan i Medborgarhuset 17 februari med publik. De sju pristagarna kan glädja sig åt att de får 10 000 vardera i pris istället för som tidigare utlovats 5 000 kronor.

Kultur- och fritidsnämnden beslutade i veckan att dubbla prissummorna, även till årets pristagare.

– Det är 15-års-jubileum för arrangemanget, och prissumman har hela tiden varit 5 000 kronor så det var verkligen dags, säger Christine Melinder (M), ordförande i Eslövs kultur- och fritidsnämnd.

Priserna det gäller är kulturstipendiet, kulturpriset, idrottsstipendiet, idrottspriset, ungdomsledarpriset, priset till årets eldsjäl samt jämställdhetspriset.

Genom att revidera summorna hoppas politikerna även höja statusen för nämndens utmärkelser. Nämndens budget övertrasseras i år med 35 000 kronor på grund av detta, men man hoppas få tillökning i nästa års budget.

Genomförs på plats

Själva prisgalan i Medborgarhuset ska, om inget händer med myndigheternas råd och restriktioner kring corona-smittan, att genomföras som planerats i Medborgarhusets A-sal 17 februari.

– Det kan bli så att antalet besökare i publiken begränsas, kanske till 150 personer, säger Christine Melinder som även berättar att man undersökt möjligheterna att göra galan digital.

– Det är lite svårt att få till det med ett helt kamerateam. Kanske gör vi det i lite mindre skala, och lägger ut mindre klipp på YouTube.

De nuvarande restriktionerna sträcker sig fram till 12 februari, bara dagarna innan Eslövs prisgala.

– Vi vet inte vad som händer sedan, säger Christine Melinder.

Martina Haag leder galan

Senast prisgalan arrangerades med publik i Medborgarhuset var 2020. Det var 13 februari, veckorna innan allt stängdes ner på grund av corona-smittan.

Förra årets prisgala sändes enbart digitalt på Eslövs kommuns YouTube-kanal. Programledare då var Mark Levengood.

Årets konferencier blir skådespelaren, krönikören och författaren Martina Haag och kvällens husband Balthazaar, ett åttamannaband från Ängelholm som gör tolkningar av Peps Perssons låtar.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Nordicbet

Skånska fotbollslag – framgång i Superettan

Nordicbet Skåne är en mäktig fotbollsregion. I Allsvenskan finner vi storheterna Malmö FF och Helsingborgs IF, men i superettan är det för närvarande bara Trelleborgs FF som håller de skånska ställningarna. Endast tre klubbar i de två högsta divisionerna. Är det i enlighet med den storslagna skånska fotbollshistorien?

Skånes senaste storhetstid

För femton år sedan spelade fyra skånska klubbar i allsvenskan och för nio år sedan – så sent som 2010 – utkämpade Malmö FF och Helsingborgs IF en duell om SM-guldet. Trelleborg slutade femma i allsvenskan medan Landskrona BOIS tog samma position i superettan där Ängelholms FF blev tolva. Året därpå vann Helsingborg allsvenskan medan Ängelholm kvalspelade för att ta steget upp i Sveriges högsta serie.

Kärvare tider

Skåne var att räkna med. Inte minst som intressanta spel i de absolut viktigaste matcherna. Idag präglas Superettan fotbollsodds knappast alls av Skåne. Kvar finns endast Trelleborgs FF. Helsingborg dras med ekonomiska problem och kämpar om att hålla sig kvar i allsvenskan. Landskrona befinner sig i division 1 medan Ängelholm kämpar på i division 2, där man möter andra klassiska skånestorheter som IFK Malmö, som en gång i tiden var Malmös förstalag och deltagit i spel i Europa, men har även många säsonger i allsvenskan och föregångsserier till superettan.

Malmö FF håller stilen och Trelleborg kämpar

Idag är det endast MFF som håller gammal god stil i allsvenskan, men för oss som älskar att följa superettan finns endast Trelleborgs FF och det går väl lite sisådär, där man får vara nöjd med en mittenplacering samtidigt som risken för att dras ned i kampen om kvalplatserna är överhängande.

Fortet Vångavallen

En gång i tiden var dock Vångavallen en plats som beredde många storlag svår ångest. Det var svårspelat och så sent som 2018 var TFF i allsvenskan, efter att ha varit ned och vänt i division 1 så sent som 2015. En serieseger som för övrigt säkrades mot Helsingborgslaget Eskilsminne IF och sedan följde två säsonger i superettan som kulminerade i kval mot Jönköping Södra, vilket gav en allsvensk plats 2018. Klubben var dock sedan länge ett rutinerat superettanlag och hade flera sejourer i allsvenskan bakom sig, där den första kom 1985 och den absolut bästa perioden i klubbens historia var under 1990-talet då man lyckades med konststycket att ta sig till UEFA-cupen.

Skrälleborg

Säsongen 1994/95 hackade sig Trelleborg förbi färöiska Götu i två inte alltför imponerande insatser och få trodde väl att äventyret skulle gå särskilt mycket längre när engelska Blackburn Rovers stod som motståndare i nästa omgång. Då med ett stjärnspäckat lag som kryllade av landslagsmän och internationella storspelare, såsom den engelske skyttekungen Alan Shearer. Rovers skulle samma säsong vinna hela Premier League, men att åka till Vångavallen visade sig betydligt tuffare än Old Trafford. Trelleborg – däremot – njöt för fulla muggar på Ewood Park, då man vann den första matchen med 1–0 efter mål av Fredrik Sandell. En seger som skapade stora rubriker i hela Europa och efter 2–2 hemma, så var avancemanget ett faktum. Skrälleborg var numera ett begrepp och man pressade dessutom italienska Lazio i följande omgång, där endast ett mål på övertid avgjorde dubbelmötet till Rom-klubbens fördel.

Bygga nytt och stanna kvar

Idag handlar det om att bygga på nytt efter uttåget från allsvenskan och att framförallt att inte falla igenom superettan till mörkret i division 1. En hel del talar för att den anrika föreningen kommer att klara uppgiften, men inget står skrivet i sten. Kampen kommer att bli hård säsongen ut. Men visst vore det märkligt med en superetta utan en skånsk klubb.

Inte mycket underifrån

Ja, om nu inte Helsingborg trillar ur allsvenskan igen. Även här kommer det handla om en fight ända in på målsnöret. Underifrån är det väl Torns IF - från lilla Stångby norr om Lund - som ligger bäst till tillsammans med klassiska Landskrona BOIS, men att avancera från division 1 till superettan är ett riktigt nålsöga och båda klubbarna befinner sig i mittenskiktet med hopp om att stabilisera sig på den övre halvan. Klubbar som Ljungskile SK, Skövde AIK, FC Trollhättan såväl som den lilla göteborgsklubben Utsiktens BK är nog alla starkare än Skåneklubbarna, åtminstone i dagsläget.

Skånederbyn

Skåne är kanske inte vad det en gång var i superettan, men Trelleborgs FF lär klara sig kvar och kanske få sällskap av Helsingborg nästa säsong, så visst finns det utsikter för Skånederbyn, även om Helsingborgsfansen knappast ser fram emot ett sådant scenario.

Eslöv

Stulna datorer var mat

Eslöv
Eslöv Under natten till söndag krossade okända gärningsmän en ruta till Bredablickskolan på Norregatan.

Först trodde man, utifrån de svårtolkade bilderna från värmekamerorna, att bytet blev flera datorer. Men under måndagen verkar det som att det snarare var mat i enportionsförpackningar som tjuvarna bar ut.

När polisen anlände till platsen fanns inte några gärningsmän kvar. Händelsen utreds som stöld genom inbrott.

Ett 20-tal fösterrutor till skolan ska också ha krossats.

Eslöv

Ny chef tar över Medborgarhuset

Emil Ahlqvist är ny verksamhetschef för Eslövs Medborgarhus. Han har jobbat på kultur- och fritidsförvaltningen, senast som controller. Han har även spelat i Eslövsrevyn från vilken den här bilden hämtats.
Foto: ARKIV
Eslöv
ESLÖV Medborgarhuset i Eslöv har fått en ny chef. Ulrica Adelbris slutar och Emil Ahlqvist tar vid.

På Medborgarhuset hålls i nuläget i stort sett inga konferenser.

Nuvarande chefen Ulrica Adelbris har haft befattningen under två år och bara fått driva Medborgarhuset medan det i princip legat i malpåse på grund av coronan.

Normalt är schemat fulltecknat på Eslövs populära mötesplats.

– Det enda som hänt de senaste två åren har i stort sett bara varit att taket blåste av. Personalen har varit utlånad till biblioteket och servicenämnden så det har nog varit tråkigt, säger kultur- och fritidsnämndens ordförande Christine Melinder (M).

Emil Ahlqvist har jobbat som husvärd på Medborgarhuset tidigare. Han har sedan dess jobbat med olika sker inom kultur- och fritidsförvaltningen, senast som controller.

Han har även skådespelat i Eslövsrevyn och haft en mindre roll i teve-serien Bron.

Ulrica Adelbris stannar kvar i förvaltningen och kommer att arbeta med kultur.

– Det är helt hennes eget beslut. Det är kulturen hon brinner för tror jag. Jag hoppas att det inte ska bli så långrandigt för Emil, säger Christine Melinder.

Eslöv

Shahzia, 23, prisas för sin beslutsamhet

Rotarys Annika Lundeslöf delar ut stipendium till Shahzia Sarwari.
Foto: Rotary
Eslöv
ESLÖV Eslöv Sallerup Rotaryklubb har utsett Shahzia Sarwari till 2021 års stipendiat.

- Hon har visat ett engagemang att delta i samhället som ungdomsledare och i arbetslivet samt hon har med tydlig beslutsamhet valt att utbilda sig för kommande yrkesliv, skriver föreningens Annika Lundeslöf i ett mejl till Skånskan.

Shahzia Sarwari är 23 år och uppväxt i Eslöv sedan tolvårsåldern. Hon är född i Afghanistan och berättar att familjen flyttade till Pakistan, Quetta, på grund av inbördeskriget i Afghanistan. När Shahzia var tolv år flyttade familjen vidare till Sverige och Eslöv. I dag studerar hon till fastighetsmäklare och har en praktikplats på Svensk Fastighetsförmedling i Eslöv.

Eslöv Sallerup Rotaryklubb har sedan 25 år delat ut stipendier med ändamål att premiera yngre personer som är under 30 år och som har anknytning till Eslövs kommun. Stipendiet är på 10 000 kronor.

Stipendiaten ska genomföra studier, arbete eller på annat sätt i Rotarys anda verka för hög etisk standard inom affärs- och yrkeslivet, humanitär service eller kontaktskapande över gränserna.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL