Kultur

Händelserikt år för 60-talsbiten Malmöartist

Astrid Holiday utanför sin studio på RoastingHouse i Malmö.
Artikel Kultur och Nöje Hon heter Astrid Holiday. Och nej, det är inte ett taget artistnamn, men den 20-åriga Malmötjejen har onekligen fått en pangstart på sin artistkarriär det senaste året. För ganska exakt ett år sedan upptäcktes hon under en spelning på Limhamn och blev rekryterad till RoastingHouse i Malmö. Nu har hon fått sin första internationella hit.

Det var den 29 juli 2016. Astrid Holiday hade precis gått ut Nya latin i Malmö och hade några spelningar under sommaren. En av dem var på Limhamns hamnfestival, där hon sjöng några av sina egna sånger. På vågorna utanför guppade en båt tillhörande Anders ”Theo” Theander som äger RoastingHouse, ett produktionshus med tolv studios och musikförlag i Malmö. Han fastnade genast för rösten från scenen och begav sig ut i publiken för att lyssna mer.

– Efter spelningen kom han fram och presenterade sig och berättade om verksamheten, säger Astrid Holiday.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Hörby

Tvångsvård för livshotande alkoholmissbruk

Håller i spritflaska.
En kvinna som dömts till tvångsvård för sitt alkoholmissbruk menar att vården bara blir förvaring.Foto: Janerik Henriksson / TT
Foto: Janerik Henriksson/TT
Hörby
Hörby En kvinna i yngre medelåldern har dömts till tvångsvård för sitt alkoholmissbruk eftersom hon inte bedöms klara att ta sig ur missbruket på frivillig väg. Själv menar hon att tvångsvården ”bara blir förvaring” och hade hellre velat ha hjälp genom öppenvården.
Håller i spritflaska.
En kvinna som dömts till tvångsvård för sitt alkoholmissbruk menar att vården bara blir förvaring.Foto: Janerik Henriksson / TT
Foto: Janerik Henriksson/TT

Det är socialnämnden i Hörby som har yrkat på tvångsvård med omedelbar verkan och förvaltningsrätten i Malmö har bifallit. Bakgrunden är att kvinnan har omfattande alkoholproblem och alkoholrelaterade skador. Därför bedöms hennes liv vara i allvarlig fara om hon fortsätter dricka.

Hon har tidigare tvångsvårdats i omgångar, vård som sedan övergått i frivillig vård. Kvinnan har då omgående återfallit i sitt missbruk. I socialnämndens yrkande sägs att kvinnan ”är i mycket stort behov av omfattande stöd och en längre tids stabil nykterhet för att förmås att nå insikt om allvarlighetsgraden i sin beroendeproblematik”.

Kvinnan har motsatt sig tvångsvård och menar att det hade räckt med frivilliga insatser för att hon skulle klara att bli nykter. Att hon började dricka direkt efter den senaste tvångsvården säger hon beror på en ”jobbig familjesituation” men att situationen har förbättrats och att hon känner sig tryggare. Hon har varit villig att underkasta sig drogtester och hänvisar också till att hon har en stabil social situation.

En enig förvaltningsrätt anser dock att tvångsvård är det enda alternativet som kan komma ifråga för henne just nu och att vården ska ges omedelbart.

Inrikes

Skolläkare riskerar legitimation

Inspektionen för vård och omsorg anser att en skolläkare i Västmanland bör bli av med sin läkarlegitimation. Arkivbild.
Inspektionen för vård och omsorg anser att en skolläkare i Västmanland bör bli av med sin läkarlegitimation. Arkivbild.
Foto: Vilhelm Stokstad/TT
Inrikes
Inrikes

Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, tycker att en skolläkare som arbetat i Västmanland bör bli av med sin läkarlegitimation, rapporterar SVT Nyheter Västmanland.

Myndighetens granskning av skolläkarens behandling av 17 barn visar att läkaren på ett mycket allvarligt sätt agerat i strid med vetenskap och beprövad erfarenhet, enligt Ivo.

Bland annat ska läkaren ha skrivit ut antidepressiva medel och hjärtmedicin till elever för att de ska få "ett mer holistiskt perspektiv på tillvaron". Han ska också ha upprepat samma beskrivning av olika elevers psykiska status, vilket enligt Ivo visar på att behandlingarna skett "på ett löpande band".

Nu är det upp till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd att avgöra om läkarens legitimation ska dras in eller inte.

Inrikes

Vindsurfare saknas – stort sökpådrag

Ett stort räddningspådrag letar efter mannen. Arkivbild.
Ett stort räddningspådrag letar efter mannen. Arkivbild.
Foto: Roald, Berit
Inrikes
Inrikes

En vindsurfare som gav sig ut tillsammans med en annan person från Byske i Skellefteå kommun saknas.

De två gav sig i väg ut från Rödhällan, inloppet till Byske. Vid 18-tiden larmades SOS om att en i sällskapet, en man, inte kommit tillbaka.

– Det blåser ganska mycket på platsen, säger Magnus Nyberg insatsledare vid räddningstjänsten i Skellefteå.

Ett stort räddningspådrag i form av frivilliga, räddningstjänst, helikoptrar och Sjö- och flygräddningen letar efter mannen men hittills utan resultat.

Kultur och nöje

Svenska författare klarar coronakrisen bättre

Författarförbundet ordförande Grethe Rottböll. Arkivbild.
Författarförbundet ordförande Grethe Rottböll. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Svenska författare och översättare har drabbats hårt av coronakrisen, enligt Författarförbundet.
Men ändå verkar de ha klarat sig bättre än kollegorna i länder som infört hårdare restriktioner.

Europeiska författarrådet (EWC) har sammanställt situationen i 24 europeiska länder med hjälp av 33 fackliga organisationer som representerar författare och översättare. Värst drabbade, "extremt allvarligt", är författare och översättare i Portugal, Schweiz, Österrike och Cypern, följt av "väldigt allvarligt" drabbade länder som Island, Norge, Tyskland och Frankrike.

EWC skriver i rapporten att författare förlorar stora inkomster när evenemang ställs in, men också på grund av minskad försäljning när butikerna stängt. Dessutom skjuts bokkontrakt upp och förskottsersättningar sänks, som ska läggas till uppskjuten betalning för redan skrivna böcker.

– För de flesta författare står framträdandena för mer än hälften av inkomsterna. Det finns fantastiska författare som skriver jätteviktiga böcker som får fina recensioner. Men det är ofta inte pengarna för böckerna som ger de stora inkomsterna, säger Författarförbundets ordförande Grethe Rottböll.

"Kedja av reaktioner"

Även översättare har drabbats av krisen eftersom färre bokrättigheter köps in till förlagen från författare i andra länder.

– Bokförsäljningen har gått ned, förlagen blir lidande och en del förlag har gått ned i personalstyrka. Det är en kedja av reaktioner, säger Rottböll.

Sverige, Tjeckien och Lettland är de tre länder som klarat sig bäst, det vill säga "inte väldigt allvarligt". Värt att notera är dock att inget av länderna räknas som "inte allvarligt" drabbade.

Digitala träffar

Rottböll, som även är verksam som barnboksförfattare, tror att svenska författare kan ha klarat sig bättre tack vare organisationer som Författarcentrum som hjälper dem att bli bokade till betalda författarevenemang och grundskolebesök, där träffarna i viss mån har kunnat genomföras digitalt.

– Barn- och ungdomsboksförfattarna har klarat sig relativt bra eftersom de har kunnat göra om sina skolbesök till digitala i rätt stor utsträckning. De som drabbats hårdast är till exempel de som skriver faktabaserade böcker och som brukar vara ute och prata om sitt ämne, men nu har fått ställa in. De författare som har väldigt goda försäljningssiffror klarar sig fortsatt bra, säger Rottböll.

Bokhandlare drabbas hårt

Samtidigt har svenska bokhandlare drabbats hårdare än de som skriver böckerna. Sverige finns bland de länder som svarat att de är "väldigt allvarligt" drabbade i fråga om bokhandlarnas ekonomiska situation, tillsammans med länder som Finland och Tyskland.

Rottböll säger att en förklaring till skillnaden kan vara att andra länder har delat ut större stöd till bokhandlare, samtidigt som konkurrensen med näthandlare är mindre i många länder på grund av fasta bokpriser.

Erik Paulsson Rönnbäck/TT

FAKTA

Fakta: Länderna i rapporten

Europeiska författarrådet (EWC) kategoriserar de 24 länderna i följande kategorier, efter hur författare och översättare har drabbats av coronakrisen.

Extremt allvarligt: Schweiz, Österrike, Portugal och Cypern.

Väldigt allvarligt: Norge, Island, Irland, Tyskland, Belgien, Frankrike, Spanien, Slovakien, Ungern och Kroatien.

Allvarligt: Finland, Danmark, Storbritannien, Belarus (tidigare Vitryssland), Rumänien och Slovenien.

Inte väldigt allvarligt: Sverige, Lettland och Tjeckien.

Inga länder kategoriseras som "inte allvarligt" drabbade.

EWC är en sammanslutning av 41 nationella organisationer för professionella författare och översättare i 27 länder. EWC representerar därmed över 150 000 författare.

Källa: EWC

Malmö

Ungdomar håller kafferep med kakor från världens alla hörn

Sara Demiraj och Faduma Haji Hashi dekorerar några av bakverken till kafferepet.
Foto: Kristina Davidson
Malmö
MALMÖ Ett nytt utflyktsmål har öppnat på Botildenborg i östra Malmö. Här bjuder unga sommarpraktikanter från Rosengård in till ett kafferep med smarriga kakor från världens alla hörn.

– Vi vill ge en bild av det klassiska svenska kafferepet förnyat med kakor från några av de länder som finns representerade i Malmö. Samtidigt hjälper vi ungdomar på väg ut i yrkeslivet, säger projektledare Faduma Haji Hashi.

Afrikansk mat

Hon arbetar till vardags som pedagog på Stenkulaskolan men är kanske mest känd för att ha startat restaurangen Roots of Africa. Nu kombinerar hon sina kunskaper om mat med att ge ungdomar en chans till ett sommarjobb.

Hennes adepter, som är med och driver sommarkaféet visar och berättar hur man kan få allt från den svenska kanelbullen och schackrutan till den geléaktiga haiwan från östra Africa, de klassiska smördegskakorna Alfjores från Sydamerika och cakepops med färskost och choklad från USA.

Under tre veckor

– Det är spännande att lära sig olika bakverk och min personliga favorit är kanelbullen med kardemumma. Men också hur man driver ett kafé och kommunicerar med besökarna, berättar Sara Demiraj, en av dem som nu avslutar sin sommarpraktik.

Kompisen Fatima Mohammed, som inte vill vara med på bild, framhåller att lära sig samarbeta, hantera stress och ta hand om gästerna är hennes viktigaste lärdomar under de tre veckor som hon och de andra har sommarjobbat på Botildenborg.

Det serveras sju sorters kakor på Botildenborg i sommar.
Foto: Kristina Davidson

Under våren har totalt 12 niondeklassare från Rosengård haft besök av mat-, odling- och företagsexperter som har lärt dem en del om bakning och odling men också, hur man driver ett företag och vilket gymnasieprogram och vilken utbildningsväg som är lämpligast.

– En del av unga sommarjobbar under tre veckor på kaféet och en del i våra odlingar. De ingår i vårt ungdomsprojekt #min framtid med målet att både ge niorna lite arbetslivserfarenhet, som är svårt i coronatider, men också att motiveras att satsa på sina framtidsdrömmar, säger Lena Friblick, grundare av Botildenborg.

Under tre år

Ungdomsprojektet #min framtid pågår under tre års tid och stöttas av Allmänna arvsfonden. Men det är bara ett av många satsningar som har skett och som pågår på Botildenborg och marken runt omkring.

Jazmine Tamakloe och Clara Krappe har åkt från Hyllie by och Åkarp för att besöka det nya kaféet.
Foto: Kristina Davidson

Fastigheten renoverades mellan 2016 och 2019 2016-2019 i ett arbetsmarknadsprojekt som riktar sig mot nyanlända snickare och med stöd av Europeiska Socialfonden i samarbete med Arbetsförmedlingen och Malmö stad, och näringslivet där nyanlända.

– Vi började med att stötta, utbilda och utveckla metoder och innovationer för att skapa det hållbara samhället genom att bland annat ge plats för stadsbruk med lokala entreprenörer. En grönsakspåse med lokalproducerat har också lanserats, berättar Lena Friblick.

Lena Friblick på språng i det nya kaféet på Botildenborg.
Foto: Kristina Davidson

Sen tidigare finns det möjlighet att ordna konferenser och möten på Botildenborg och kurser i matlagning med kända kockar ordnas regelbundet. I höst kanske Faduma Haji Hashi bjuder in till workshops i afrikansk matlagning.

– När coronaepidemin har lagt sig hoppas vi att det kommer att sprudla av liv på gården. Samtidigt fortsätter samarbetet med andra aktörer som lanserar stadsbruksodlingen i bland annat Göteborg, Oslo, Zürich i Schweiz och Doetinchem i Nederländerna, säger Lena Friblick.

Kaféet på Botildenborg är öppet varje lördag och söndag till och med augusti ut och är coronanpassat.

Faduma Haji Hashi och Sara Demiraj bjuder in till kafferep på Botildenborg.
Foto: Kristina Davidson
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

SUNBIRD WEBBYRÅ

Webbyråns bästa knep hur du skapar ett starkt varumärke

SUNBIRD WEBBYRÅ

Enligt Sunbird Webbyrå kan ett starkt varumärke vara en av de viktigaste faktorerna för att öka ert företags försäljning online:

Det finns för mycket information och för lite tid. Potentiella kunder som besöker er tenderar att ta snabba beslut som oftas baseras på en känsla och vilket förtroende de får för er.

Ett varumärke är någons magkänsla om er. Det är inte vad ni säger att det är. Utan vad era kunder säger att det är. Här kommer Sunbird Webbyrå med fyra riktlinjer för att stärka ett varumärke.

1. Var konsekvent

Det är viktigt att ni alltid är konsekventa och lever efter ert varumärke. Byt inte budskap och värdegrunder när vinden vänder.

2. Tänk långsiktigt

Förtroende byggs upp över tid och det är viktigt att ni är beredda att offra kortsiktiga vinster för de långsiktiga. Man ska varken göra eller säga för mycket, håll er till ramen och lägg inte lättvindigt till fler tjänster i er arsenal.

3. Differentiera er

Det är lättare att bygga ett varumärke om man är unik. Är ni nischade förstår man snabbare vad ni står för.

4. Var fokuserad

För många hemsidor försöker säga för mycket. Säg bara det viktigaste. Ska ni få fram ett budskap ska ni enbart ge informationen läsaren verkligen behöver - inte allt som är bra att säga.

Även om de flesta är medvetna om detta menar Sunbird Webbyrå att många företag ändå tenderar att lägga för mycket text på hemsidan. Vilket gör att besökaren får jobba för att förstå vad man gör.

Vill ni ha hjälp att ta fram skräddarsydd webbdesign som stärker ert varumärke - Kontakta Sunbird Webbyrå här.

Sport

Ny poäng för Torns IF

Rebin Asaad stod för Torns fullträff borta mot Linköping City.
Rebin Asaad stod för Torns fullträff borta mot Linköping City.
Foto: Lola Nilsson/arkiv
Sport
Fotboll Torns IF tog en ny poäng i Ettan södra då det blev 1-1 (1-1) i söndagens bortadrabbning mot FC Linköping City.

– Helt okej. Ett rättvist resultat, konstaterade tränaren Richard "Kalle" Ringhov med knappa timmens distans till mötet på Linköping arena.

Gästernas Aron Már Brynjarsson kom med ett inspel från högersidan som målvakten Erik vann Leest tappade och på returen kunde nyförvärvet Rebin Asaad göra 1-0 i minut 8.

Drygt 20 minuter senare nickade Moshtag Ahmadi in kvitteringen.

– Ett räknefel i boxen och extra synd eftersom det var vår halvlek, analyserade Ringhov.

Torn hade ett flertal chanser att återta ledningen, men resultatet stod sig tillställningen ut.

– Jag är lite kluven då vi skapade tillräckligt för att vinna och hade 4-1 i målchanser totalt. Men å andra sidan var det en av säsongens svåraste bortamatcher där vi ägde var sin halvlek, sa Kalle.

På lördag, 11 juli, matchar Torns IF hemma mot Utsiktens BK.

Inrikes

Skottlossning från bil i Halmstad

Vittnen ska ha sett och hört hur skott avlossades från en bil mot en annan i Halmstad. Arkivbild.
Vittnen ska ha sett och hört hur skott avlossades från en bil mot en annan i Halmstad. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Polisen har hittat spår från en skjutning i Halmstad på söndagseftermiddagen. Det är oklart vad som har hänt men vittnen har sett två bilar där skott avlossats från den ena bilen mot den andra, skriver Hallands-Posten. Bilarna försvann sedan från platsen.

Polisen förhör vittnen och har sökt igenom området med vapenhund.

– Vi har nu säkrat vissa spår efter skottlossning, säger polisens yttre befäl Johan Eriksson till tidningen.

Ingen person har ännu gripits.

Inrikes

Eftersläckning påbörjad vid Landskronabrand

Polisen har evakuerat de boende. Branden är under kontroll.
Polisen har evakuerat de boende. Branden är under kontroll.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Den brand som bröt ut i ett åttavåningshus i Landskrona under söndagsförmiddagen är under kontroll. Det hundratal boende som tvingades evakuera kommer inte att kunna återvända förrän tidigast i morgon.

– Jag är lite chockad. Det verkar som att min lägenhet har blivit väldigt hårt drabbad, säger Marika Torndal, som bor i huset.

Larmet om branden kom vid klockan 10.30 och enligt Räddningstjänsten Syd startade den på vinden i huset i området Silvergården. Branden spred sig till underliggande lägenheter.

Marika Torndal berättar att hon såg de första flammorna slå ut från huset och att vinden låg på bort från hennes lägenhet. Men så plötsligt vände den.

– Först såg det inte så farligt ut, men sen spred det sig åt andra hållet också. Det är klart det känns jobbigt och jag vet inget än.

Hon är ändå glad att hon och hunden kom ut med livet i behåll.

– Det ringde på min dörr och jag tog lite tid på mig att öppna, men sen var det bara rök i trapphuset. Jag har svårt att gå, det var besvärligt och panikartat.

Farlig rök

Strax före klockan 18 höll räddningstjänsten på med eftersläckningsarbete.

– Vid den sista kontrollen upptäckte vi några "hotspots" under en plåt längs med fasaden, där vi misstänker att det brinner. Vi håller på och frilägger den för att kolla att vi inte har någon spridning i fasaden, säger Joel Johansson, inre befäl vid räddningstjänsten Syd.

Han berättar att vinden är helt utbrunnen, och att det även brunnit i två lägenheter direkt under vinden.

– På vinden ligger det brandmassor, där det förekommer glödbränder. Därför kommer vi ha ett höjdfordon på plats för bevakning under natten.

Sex enheter från räddningstjänsten deltog i släckningsarbetet. Ingen kom till skada i samband med branden.

På grund av röken gick räddningsledaren ut med ett VMA-meddelande när branden pågick.

Ingen brottsanmälan

Enligt polisen var evakueringen av de drabbade trappuppgångarna klar vid 13-tiden.

– Vi har ett flertal resurser på plats och är nu klara med evakueringen av de cirka 100 personerna som vi har samlat vid två skolor i närheten, säger Evelina Olsson, presstalesperson vid polisen i Region Syd.

De boende kommer inte att kunna återvända till sina bostäder förrän tidigast under måndagen, enligt Joel Johansson.

I nuläget vet man inte hur branden har startat och det är heller inte någon brottsanmälan upprättad.

– Det finns än så länge ingen brottsmisstanke, det är alldeles för tidigt att säga, säger Evelina Olsson.

I mitten av juni brann det i ett flerfamiljshus i det närliggande området Koppargården, skriver Sydsvenskan.

Inte heller vid branden i juni kom någon till skada. I det ärendet har en anmälan om mordbrand upprättats, men det finns ingen misstänkt.

Linnéa Wannefors/TT

Larmet om branden kom vid klockan 10.30.
Larmet om branden kom vid klockan 10.30.
Foto: Johan Nilsson/TT
NÄSTA ARTIKEL