Herdevandring

Fårvallning – en ny turistattraktion

Ingela Mauritsson, en fåraherde på sin herdevandring bland de 250 fåren. Området kring Ales stenar hålls rent tack vare att fåren betar där.
Artikel Herdevandring Vi vandrar upp mot Ale stenar. Plötsligt blåser fåraherden i en visselpipa och ropar höger, vänster och ligg till en av hundarna. Som på en given signal samlar vallhunden Tim ihop hela fårflocken och de kommer springande rakt emot oss.

Tidningen har fått följa med på en av herdevandringarna i Kåsebergas böljande gröna hagar på backen upp mot Ales stenar och på nära håll uppleva det samspel som uppstår när vallhundarna samlar ihop tackorna så att herden kan inspektera dem.

– På en herdevandring får folk chansen att följa med mig på en daglig tillsyn av de 250 fåren, vilket är ett krav enligt djurskyddslagen, säger Ingela Mauritsson som är fåraherde, ett av världens äldsta yrken.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Regering avgår efter korruptionshärva

Mauretanien har skakats av politiska skandaler de senaste åren. I fjol lämnade Mohamed Ould Abdel Aziz (bilden) presidentposten efter korruptionsanklagelser. Arkivbild.
Mauretanien har skakats av politiska skandaler de senaste åren. I fjol lämnade Mohamed Ould Abdel Aziz (bilden) presidentposten efter korruptionsanklagelser. Arkivbild.
Foto: Ludovic Marin/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Mauretaniens premiärminister avgår tillsammans med hela sin regering. Beskedet kommer dagen efter det att landets parlament lagt fram en rapport om påstådd korruption där flera ministrar ifrågasätts.

Det västafrikanska landet har skakats av en rad politiska skandaler de senaste åren. I fjol lämnade den dåvarande presidenten Mohamed Ould Abdel Aziz, även han korruptionsanklagad, sin post och ersattes av sin nära allierade Mohamed Ould Cheikh El Ghazouani.

Ny premiärminister blir den politiske veteranen Mohamed Ould Bilal, som nu har uppgiften framför sig att forma en ny regering.

Uppemot hälften av Mauretaniens befolkning räknas som fattig och landet, som till stor del består av öken, klassas som ett av världens minst utvecklade. Medan överklassen har blivit rik på gruvindustri och kommersiellt fiske lever de allra flesta invånare som småbönder eller boskapsskötare.

Lund

Naturen inspirerade till skapande för barn och vuxna

Shriya Shinde fick hjälp av mormor Shalini Desay med att få ordning på staffliet.
Foto: Joakim Stierna
Lund
södra sandby Få saker är så avkopplande som att få skapa och måla bakom ett staffli. När det dessutom sker ute i det fria, blir kan själen för många få ännu mera ro. Denna livgivande energi vill Kerstin Engblom Clavijo, som driver Galleri natur, förmedla.

På torsdagen fick Sandbybor och andra intresserade prova på att skapa tillsammans med Galleri Natur. Aktiviteten, som arrangeras inom ramen för Sommarlund, skedde i parken bakom Fästan i Södra Sandby. Ett trettiotal deltagare i alla åldrar kom för att få vara med.

– Detta brukar vara väldigt uppskattat. Det ger något särskilt att få måla och skapa och att få göra det utomhus tillsammans med andra. Det är ett sätt att upptäcka och uppleva naturen, säger Kerstin Engblom Clavijo.

Hon menar att det är viktigt för alla människor att få uttrycka sig. Att göra det i det fria hjälper deltagarna att se naturen och låta sig beröras av den.

Kerstin Engblom Clavijo, som driver Ateljé Natur, visade färgkartan som kan vara till hjälp för deltagarna.
Foto: Joakim Stierna

– Det är lite mystiskt - vinden, luften, vattnet. Det är lugnande och välgörande. Och när man lär känna naturen, lär man också känna sig själv. Man kan säga att människan och har rötter och grena. På ett filosofiskt plan har vi en relation till naturen, fortsätter Kerstin Engblom Clavijo.

Hon startade Ateljé Natur för ett år sedan. Den har ingen fast punkt, utan Kerstin Engblom Clavijo samlar deltagarna på olika platser i det fria. Idén är sprungen ur de träffar med trädkroki (där träd avbildas istället för modeller) som hon startade med.

Ateljé Natur har också visat sig vara ett bra koncept under coronakrisen. Genom att aktiviteten är utomhus och det är lätt att hålla socialt avstånd, har inga träffar behövt ställas in.

En viktig del i tänket bakom Ateljé Natur är att naturliga material används i så stor utsträckning som möjligt. På torsdagen fick till exempel deltagarna bygga sina egna staffli med hjälp av grenar som surrades ihop.

Denna dag hade Kerstin Engblom Clavijo med sig färger som köpts, men ibland låter hon de som är med göra egna

– Man tar jord, växter, kalk, pulver av tegelpannor, kol - allt möjligt som ger ett pigment. Sedan blandar man med vatten eller olja.

Ophelia Trägårdh, 6 år, var på plats tillsammans med mormor och morfar. Hon skapade en lite abstrakt målning med himlen och träden.
Foto: Joakim Stierna

Familjen Shinde/Desay var på plats i parken vid Fästan klockan 11 när aktiviteten startade. Shriya Shinde, snart åtta år gammal, började snart måla. Det blev ett träd och fjärilar.

– Det är svårt.Jag kan inte rita grenar så bra, säger hon.

Hennes mormor, Shalini Desay, stod bredvid och hjälpte henne. Shalini Desay njöt av de vackra omgivningarna och tyckte arrangemanget var fantastiskt, särskilt idén med de egentillverkade stafflier.

Pappa Sumit Shinde var också nöjd.

– Kul att aktiviteten verkligen är för alla åldrar, att alla kan vara med. Vi är inte särskilt konstnärligt lagda, men det är roligt att prova på , säger han.

Sport

Sjöstrand: "Vi kan inte vänta längre"

Fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand. Arkivbild.
Fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand. Arkivbild.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Sport
Sport

När kan publik släppas in på arenorna – och i så fall hur många på läktaren? Beskeden dröjer, men Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand säger att det var ett positivt möte med idrottsminister Amanda Lind (MP) på torsdagen.

– Idrottsministern visade stor förståelse för den problematik som råder för fotbollen. Hon tog till sig de förslag vi presenterade och uttryckte sin uppskattning för vår tydlighet, säger han till TT.

– Vi har framfört att vi vill, förväntar oss och är beredda att genomföra testarrangemang med publik. Vi tycker det är rimligt.

Ett besked om en eventuell öppning i publikfrågan ska komma inom de närmaste veckorna.

– Ju förr desto bättre. Läget är akut och det är en ödesfråga för fotbollen och idrotten i stort att vi kan få publik och vi är beredda att genomföra det på ett ansvarsfullt sätt. Vår säsong pågår nu, vi kan inte vänta längre, säger Sjöstrand.

Sjöbo

Gudstjänst hålls i det fria

Sjöbo
LÖVESTAD På söndag kommer Katarina Mårtensson att predika utomhus.

Lövestads församling har under sommaren provat att arrangera gudstjänst utanför kyrkan.

På söndag är det dags igen när komminister Katarina Mårtensson bjuder in till gudstjänst på Lövängens idrottsplats.

Gudstjänsten börjar klockan 13:30.

Inrikes

Inte heller något högskoleprov i höst

Det blir inget högskoleprov i höst. Arkivbild.
Det blir inget högskoleprov i höst. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Inrikes
Inrikes För andra terminen i rad ställs högskoleprovet in. Detta för att minska risken för spridning av coronaviruset.
– Jag förstår att många är besvikna, säger Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och forskning, och flaggar för två prov till våren.

Som bekant ställdes vårterminens högskoleprov in på grund av coronapandemin och det blir alltså inte heller något prov i höst – trots ett rekordstort intresse för högskolestudier. Den provansvariga myndigheten Universitets- och högskolerådet (UHR) har, efter samråd med de berörda lärosätena, kommit fram till att risken för smittspridning är för stora. "Möjligheterna att skydda provdeltagare och provpersonal är små", skriver UHR.

Skulle Folkhälsomyndighetens rekommendationer om att hålla avstånd följas skulle Stockholms universitet, som exempel, behöva utöka antalet provlokaler från nära 600 till fler än 2 300. Antalet provmedarbetare skulle behöva ökas från 900 till 4 200, skriver UHR.

Påverkar möjligheter

– Det är klart att det är allvarligt att två högskoleprov på rad ställs in. Det kommer att påverka en del människors möjligheter att komma in på vissa högskoleutbildningar, säger Matilda Ernkrans till TT.

Tidigare på torsdagen presenterade hon nyheten att giltigheten för ett högskoleprovsresultat förlängs från fem år till åtta år.

– Det kommer att ge fler möjlighet att konkurrera om en högskoleplats, sade hon i samband med regeringens pressfika för journalister.

Fast förlängningen hjälper ju inte dem – företrädesvis tonåringar – som ännu inte hunnit skriva något prov.

– Där tror jag att det blir störst besvikelse, bland dem som inte fått göra proven i våras och nu inte heller inte får göra det i höst, säger Ernkrans.

Två till våren

Kanske kan det i stället bli två prov nästa vår, en lösning som Sveriges universitets- och högskoleförbund förespråkat och som stöttas av UHR. Detta är också vad Matilda Ernkrans ser framför sig.

– Det är alldeles uppenbart att det finns ett behov av att hitta åtgärder som gör det möjligt att kunna genomföra högskoleprovet och ta hänsyn till aktuellt smittskyddsläge. Ett sådant initiativ som jag redan påbörjat nu är att ge myndigheten i uppdrag att ta fram flera prov så att man redan i vår skulle kunna hålla två högskoleprov som kan hållas vid olika tillfällen, säger Matilda Ernkrans.

Rättad: I en tidigare version angavs fel myndighet.

Ministern för högre utbildning Matilda Ernkrans (S) på regeringens pressträff.
Ministern för högre utbildning Matilda Ernkrans (S) på regeringens pressträff.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

FAKTA

Fakta: Högskoleprovet

Högskoleprovet skrivs vanligen två gånger per år, en gång på hösten och en gång på våren.

Högskoleprovet skrivs framför allt av ungdomar som är på väg att lämna gymnasieskolan och som vill ha en extra chans, utöver betyg, att komma in på en populär högskoleutbildning.

21 universitet och högskolor anordnar högskoleprovet på sammanlagt cirka 120 provorter.

Nästan 70 000 personer anmälde sig till högskoleprovet som skulle ha skrivits i april, men som ställdes in.

Enligt UHR:s beräkningar väntades närmare 100 000 personer vilja skriva högskoleprovet i höst.

Källa: UHR

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Game Lounge

När öppnar Casino Cosmopol igen?

Game Lounge Den 28 mars kom det tunga men kanske inte alltför överraskande beskedet att Casino Cosmopol tvingas stänga ned sina lokaler i Stockholm, Göteborg, Malmö och Sundsvall på obestämd tid. Sedan dess har svenska spelentusiaster inte haft möjlighet att besöka någon av landets fyra landbaserade casinon. Frågan som många ställer sig nu är när dörrarna till “Sveriges enda riktiga casino” öppnar igen?

Därför stängdes Casino Cosmopol

Anledningen till varför Casino Cosmopol tillfälligt tvingades stänga sina verksamheter stavas såklart Covid-19. Casino Cosmopol höll fortsatt öppet under de första veckorna efter virusets intåg i Sverige, men i takt med att situationen förvärrades och antalet smittfall ökade för varje dag som gick fanns till slut inget annat val än att lägga in handbromsen.

Efter regeringens beslut om att införa ett förbud mot allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 personer meddelade Casino Cosmopol omedelbart att man valt att stänga ned sina lokaler tills vidare.

”På grund av myndigheternas beslut med anledning av Covid-19 är Casino Cosmopol tills vidare stängt från och med söndag. Vi hoppas på att kunna välkomna dig som gäst snart igen”, skrev bolaget på sin hemsida.

Faktum är att redan innan Casino Cosmopol beslutade att stänga sina lokaler hade antalet besökare hos det statligt ägda casinot märkt av en kraftig minskning av antalet besökare till följd av coronavirusets snabba och okontrollerade spridning i samhället. Exempelvis uppgav Casino Cosmopol informationschef Nina Ehnhage till Di i mitten på mars att antalet besökare i Stockholm minskat från 900 till 300 personer i snitt per dygn den senaste tiden.

Oviss framtid för Casino Cosmopol

Trots att det nu har gått flera månader sedan portarna stängdes finns i dagsläget ingen given prognos för när Casino Cosmopol kan komma att öppna igen. En absolut förutsättning för att casinot ska kunna öppna är i alla fall att myndigheterna upphäver sitt förbud mot allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 deltagare. Så länge detta förbud gäller kommer Casino Cosmopols lokaler garanterat fortsätta hållas nedstängda.

En annan aspekt som måste lösas är antagligen personalfrågan. Dagen efter att Casino Cosmopols casinon stängdes ned varslades nämligen drygt 800 av totalt 900 medarbetare. Exakt hur många av de varslade som sedan har möjlighet att återvända i full tjänst när coronakrisen dragit förbi är högst oklart. I början av juni cirkulerade dessutom en del medieuppgifter om att verksamheten i Sundsvall hotas av nedläggning, men än i dag är inga definitiva beslut fattade kring Sveriges första internationella casino. Fram till dess att viruset har utrotats får således svenska spelentusiaster sannolikt finna sig i att enbart njuta av underhållningen från slots och bordsspel online istället. På SveaCasino.se kan man smidigt jämföra casinon på nätet.

Malmö

Man knivhotade sin pappa och försökte strypa sin syster

För att hindra polisen från att komma in ska mannen ha slagit sönder porttelefonen. Tidigare under dagen ska han ha knivhotat pappan. Foto: Polisen.
Malmö
Malmö En 30-årig man åtalas i Malmö tingsrätt för en rad brott. Bland annat ska han ha knivhotat och försökt strypa familjemedlemmar och rånat hemtjänstpersonal på en cykel.

I slutet av januari i år ringde en kvinna SOS och larmade om att hennes bror tidigare under dagen hotat deras pappa med kniv. Han ska också ha frågat denne ”ska du dö?”

I samtalet framkom det att han var drogpåverkad och varit inlagd tidigare.

Tog stryptag – och slog sönder porttelefonen

I början av samtalet hade saker lugnat ner sig och brodern var inne på sitt rum. Men i slutet av samtalet började saker eskalera igen.

Brodern ska då ha kommit ut och tagit strypgrepp kring systerns hals. För att hindra poliserna från att komma in ska han också ha slagit sönder porttelefonen.

Poliserna lyckas ta sig in ändå och kunde omhänderta mannen.

Pappan uppgav i förhör att sonen har varit aggressiv för och att polisen varit hemma hos dem tidigare. Bråket ska ha uppstått för att brodern mår psykiskt dåligt och har ett drogmissbruk.

Vill inte medverka i utredningen

Varken pappan eller systern vill medverka i utredningen, då de inte vill att brodern ska straffas utan få hjälp istället.

Men brodern åtalas nu i Malmö tingsrätt för olaga hot, övergrepp i rättssak och misshandel. Han åtalas också för ett fall av rån och brott mot knivlagen, som skulle ha hänt i juli i år.

Mannen ska ha använt en borrmaskin för att råna hemtjänstpersonal på en cykel. Foto: Polisen.

Hotade hemtjänstpersonal med borrmaskin

Då ska han med en borrmaskin tvingat till sig en cykel tillhörande hemtjänsten från två anställda. En av de anställda menade att borrmaskinen liknade en pistol, vilket gjorde henne rädd.

Mannen ska sen ha hotat personal på socialförvaltningen med samma borrmaskin och sagt att han skulle skjuta folk. Personalen larmade polisen, som när de visiterade hittade en matkniv i hans väska.

Brodern förnekar brotten, utom matkniven som han erkänner att han har haft på sig.

Sport

Franz Brorsson löser MFF:s mittbackskris

Fotbollspelare
MFF-duon Jo Inge Berget och Franz Brorsson jublar i onsdagens Skånederby mot HIF.
Foto: Andreas Hillergren/TT
Sport
Fotboll Tre skadade mittbackar. Då passar Franz Brorsson på att visa upp sig från sin bästa sida i Malmö FF.

Först försvann mittbacksresen Rasmus Bengtsson. Sedan den rutinerade dansken Lasse Nielsen.

Och i svenska cup-finalen på Gamla Ullevi mot Blåvitt utgick den stabile mittbacksvikarien Oscar Lewicki med en skada.

Det har blivit Franz Brorsson smala lycka. Direkt efter hemkomsten från utlåningen till jyllandsklubben Esbjerg, så har 24-åringen kastats rakt in i den allsvenska hetluften.

Återkomsten har inneburit succé för skåningen från Näset, som gjorde sin a-lagsdebut i den himmelsblåa tröjan redan för sex år sedan.

Hastigt och lustigt tycks mittbackskrisen i MFF vara som bortblåst. Kanske slipper sportchefen Daniel Andersson, som redan sitter och trycker på en rekordstor MFF-trupp, att agera under transferfönstret.

I Skånederbyt mot Helsingborgs IF gjorde Franz Brorsson dessutom sitt första allsvenska mål efter att ha spelat hela 83 matcher i den högsta ligan.

– Det var skönt att få sätta dit den. Senaste målet för MFF var i en cupmatch, och det första kom i Champions League-kvalet här på Stadion mot Vardar 2017, berättade Brorsson i den mixade zonen.

Intervjuer utomhus

Under de coronatider som råder så sker alla spelarintervjuer utomhus på Eleda stadion. Nere vid gräsmattan flockades sportreportrarna runt glada MFF-spelare och nedstämda HIF-lirare.

Franz Brorsson fick berätta om sitt historiska mål, som betydde 2-1-ledning precis före halvtidspausen.

– Jag såg ett läge att kontra snabbt. Jag fullföljde hela vägen upp och när Eric (Larsson) inte fick fullt tryck på sitt skott, så stod jag på rätt ställe. Det var bara att trycka till bollen hårt.

Nu väntar Falkenberg

Segern var Malmö FF:s sjätte raka, som har gjort att Di Blåe har hämtat igen IFK Norrköpings poängförsprång i den allsvenska tabellen.

– Nu är vi där vi vill vara, slår Brorsson fast på karaktäristiskt, malmöitiskt vis.

Han har varit med från start både mot IFK Göteborg (2-1) och Helsingborgs IF (4-1). Nu lär han få bilda mittbackslås med Anel Ahmedhodzic på söndag igen. Då väntar Falkenbergs FF på Falcon Alkoholfri arena.

Frågan är MFF-mittbackarnas målform håller i sig även i Halland.

Sport

Malmö FF förlänger med Amin Sarr

Amin Sarr i sin debutmatch för Malmö FF, borta mot Östersund. En match som Malmö vann med 2-1.
Foto: Per Danielsson/TT
Sport
Malmö Efter flera imponerande insatser i den himmelsblå tröjen väljer MFF att förlänga 19-årige Amin Sarrs kontrakt till och med 2023.

Amin Sarr har gjort ett stort avtryck i Malmö FF de senaste matcherna. Från att ha debuterat i segermatchen mot Östersund följde han upp med att göra ett mål i 3-0 segern mot IFK Göteborg. Nu står det alltså klart att kontraktet, som tidigare gällde över 2021 nu förlängs med ytterligare 2 år.

– Amin har visat upp en imponerande utveckling. Vi kände till hans potential och han har tagit chansen när han fått den. Det är en spännande spelare med sin spetskompetens i snabbheten och han kan kombinera fart med teknik. Han tar för sig samtidigt som han är en ödmjuk kille som vet att det är hårt jobb som gäller, säger Daniel Andersson, sportchef i klubben.

Amin Sarr har ett förflutet i klubbar som Kulladals FF, Husie IF och Trelleborgs FF. När han var 16 år kom han till Malmö FF.

– MFF är klubben i mitt hjärta och det känns otroligt skönt att förlänga. Jag känner stort stöd från staben och lagkamraterna och det ger mig ännu fler anledningar till att fortsätta kämpa på samma sätt som jag gjort hittills. Det kan gå snabbt i fotboll när man kommer upp som ung och hungrig, säger Sarr.

NÄSTA ARTIKEL