Kiviks musteri var en av många lokala aktörer som var med och deltog under husvandringen. Här bjöds det på dricka.
Huset i Hagestad. Det nya köket och matrummet var tidigare en lada. Vid fönstret sitter författaren och musikern Martin Laps från Vik som underhöll gästerna med pianomusik.foto: Sabina McDowell
Stenhuset i Simris.
Glassen gick åt, trots regnigt väder.
Vd, Jacob Sten, på kontoret i Järrestad.
Truls Bengtsson är granne med ett av objekten och var på plats av ren nyfikenhet. – Det är väldigt intressant att se resultatet, säger han om huset i Simris som tidigare ägdes av en byggfirma.

Hus och historia på Österlen

Ystad/Simrishamn ”Ett annorlunda och utmanande sätt att visa hus på” – så beskriver Inspirandas vd Jacob Sten fredagens husrunda på Österlen där flera lokala aktörer gick samman för att bjuda hus- och inredningsintresserade på en inspirerande dag bland både nytt och gammalt.

Omkring hundra personer samlades i ladan till Inspirandas kontor i Järrestad där det bjöds på smakprover från Österlens lokala mat- och dryckesproducenter under fredagsförmiddagen. Efter lite mingel och genomgång av dagen fick besökarna sätta sig i sina bilar för att ge sig av till dagens första objekt. Inspiranda är ett bygg- och designföretag som sedan 2002 arbetat med att köpa gamla fallfärdiga hus och lador för att totalrenovera.
Deras vision är att i så stor mån som möjligt bevara husets karaktär och ursprung.
De bygger i egen regi, men hjälper även kunder med ombyggnad och inredning av deras befintliga bostäder.
– Alla hus har en själ och historia. Det har visat sig finnas ett otroligt stor intresse för husen vi restaurerar så vi tänkte, varför inte göra en grej av det? Så vi bestämde oss för att dra ihop en husrunda tillsammans med andra lokala aktörer, berättar företagets vd Jacob Sten.

Totalt var det sex objekt som visades under fredagen – men inte bara färdiga hus. I bland annat Äppellunden fick besökarna se markytor där nya hus ska byggas och några kilometer från Kivik kunde de besöka två hus samt en skånelänga som är under produktion. Resterande fastigheter var klara, inredda och redo för försäljning.
– När du köper hus köper du även omgivningen, därför har vi valt att bjuda in personer och grannar som kan berätta om de olika byarna. Vi har försökt samla ihop historia från de olika husen så att intresserade kan få höra bakgrunden till varje objekt. Dessutom vill vi visa hur vi arbetar och därför valde vi att även visa objekt som ännu inte är färdiga. Husrundan var öppen för alla med ett intresse för hus och inredning, inte bara de som gick i köpestankar. Trädgårdarna och insidan av fastigheterna hade pyntats med objekt från bland annat den lokala designern Karl-Fredrik som driver butiken Karl Fredrik på Eklaholm.
Även tavlor från den lokala konstnärer fanns att skåda på väggarna. Österlenglass var på plats vid varje objekt och delade ut glass och i Hagestadshuset befann sig musikern och författaren Martin Laps från Vik som spelade piano för gästerna.
– Det är ett annorlunda och utmanade sätt att visa hus på. Dessutom är det inte bara potentiella kunder vi vill ha hit, utan alla med intresse.
Det lockar folk till Österlen och vi kan visa upp våra byar från en bra sida och inspirera människor, säger Jacob Sten.

Totalt har Inspiranda renoverat och byggt omkring 50 hus och gårdar på Österlen sedan starten 2002.
Förhoppningen är att kunna göra fler husrundor och utöka samarbeten med lokala aktörer i framtiden.

Dagens fråga

Tror du dina paket kommer fram i tid till jul?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev