Foto: TT

Atomubåten passerade Stora Bält

På fredagseftermiddagen passerade den 172 meter långa atomubåten TK-208 Dmitrij Donskoj Stora Bältbron på väg in i Östersjön.

Ubåten passerade i ytläge under bron vid 18.40-tiden. Enligt Svenska Dagbladet låg den i ytläge eftersom den inte är byggt för Östersjöns bräckta vatten.

– Den kan inte dyka i Östersjön eftersom den är byggd för saltvatten, den skulle sjunka som en sten om den dök i bräckt vatten som det är i Östersjön. Därför måste den färdas i ytläge i Östersjön, säger den tidigare u-båtskaptenen Nils Bruzelius, till SvD.

Dmitrij Donskoj är en kvarleva från kalla krigets dagar. Ubåten, som är döpt efter en storfurste av Moskva som levde på 1300-talet. är den sista av Akula-klassen – motsvarande Nato-beteckningen Typhoon – som fortfarande gör tjänst. Ursprungligen bar den 20 stycken ballistiska robotar. Den är för närvarande världens största ubåt i aktiv tjänst.

Båten är på väg till St Petersburg där den ska delta i firandet av den ryska flottans 100-årsjubileum. Det finns dock de som har tankar om andra motiv.

”Mitt i det växande militära och politiska trycket från Förenta staterna och Nato är en parad i S: t Petersborg inte det enda målet för denna sjöresa. Det här är naturligtvis också ett sätt att visa styrka gentemot Norge, Tyskland, Sverige, Polen och några andra län, skriver den militära kommentatorn Aleksandr Khrolenko i en krönika i RIA Novosti.

– Vi har koll på dem. Vi har god kontroll på läget i närområdet. Vår policy är att vi inte kommenterar vad vi ser eller inte ser. Man måste komma ihåg att alla nationer har rätt att röra sig i internationellt vatten och öva i internationellt vatten, säger Jesper Tengroth, pressekreterare vid Försvarsmakten till Kvällsposten.

 

 

Läs mer:

Dagens fråga

Tar sig Sverige till EM i fotboll?

Loading ... Loading ...