Cykelfärjan kommer att köra enligt schemat under Limhamns hamnfestivalen, men innan och efter står den still.
Gitte Knutson.

Cykelfärjan tvingas stoppa verksamheten

Malmö Den första juni premiärseglade M/s Elephanten mellan Limhamn och danska Dragör.
Men nu, bara ett par veckor senare, tvingas verksamheten lägga ner på grund av beslut som inte genererar tillräckligt med klirr i kassan.

Det var för två år sedan som danska Dragörns borgmästare EIK Dahl Bidstrup kläckte idén om en båt mellan Limhamn och Dragör.
Gitte Knutson som redan på den tiden samarbetande med honom under Limhamns hamnfestival nappade på idén, och den 1 juni i år var det premiärsegling för cykelfärjan M/S Elephanten – 18 år efter att den traditionella färjetrafiken lades ner mellan de två destinationerna.

Men tyvärr blev lyckan inte långvarig, och Cykelfärjan tvingas nu ställa in sina avgångar – bara veckor efter att de startade. Detta beror på att svenska Transportstyrelsen endast godkänt tolv passagerare på båten, vilket är för få för att ekonomin ska gå runt.
– Förutom otroligt mycket engagemang från alla inblandade har det varit en lång process med tullverk, polis, ny hamnanläggning och tillstånd. Jag tycker det är hemskt tråkigt det som har hänt, säger verksamhetsledaren Gitte Knutson. Den danska sjöfartsmyndigheten däremot har gett tillstånd för 36 passagerare, trots att de är samma riktlinjer som följs i säkerhetsarbetet.
Varför det skiljer så stort på tillstånden är fortfarande ett frågetecken för många inblandade. – Den danska sidan har skickat brev till den svenska för att få svar på hur de resonerat kring beslutet, men så vitt jag vet har de inte fått några svar, säger Gitte Knutson.
På den svenska Transportstyrelsen anser fartygsinspektören Richard Blomstrand att båten inte lever upp till de säkerhetskrav som finns för passagerarbåtar på internationellt vatten.
Det var han själv som inspekterade M/S Elephanten nere i Limhamns hamn för ett par veckor sedan.
– Båten lever inte upp till säkerhetskraven, så enkelt är det. Det går inte bara att peka ut en enskild grej utan är flera punkter på listan. Hur de resonerat under den danska flaggan vet jag tyvärr inte, berättar han.
Eligt honom skulle det krävas stora åtgärder om just M/s Elephant ska få segla med fler passagerare enligt deras bedömning.

Rikke Stoltz som är ägare av båten och den som driver verksamheten är själv överraskad över att myndigheterna inte kunnat komma överens, men ser ändå positivt på framtiden.
Till Skånska Dagbladet säger hon att hon är helt säker på att de kommer hitta en lösning på problemet, och tänker själv göra sitt bästa utifrån situationen för att konceptet ska lyckas.

Cykelbåten står numera still i hamnen, och kommer fortsätta att göra det framöver.
Det enda undantaget som görs är turerna som är inplanerade under Limhamns hamnfestival.
Då kommer båten gå enligt schemat igen.

Dagens fråga

Har du drabbats av E6:ans avstängning?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×