Malmöbon Daniel Lindskog berättade stolt om arkeologiturnén som startade i Malmö.
Många lyssnade koncentrerat på arkeologisamtalet på Far i hatten. FOTO: KRISTINA DAVIDSON
På ett lättfattligt sätt berättade de tre arkeologarbetarna om alla fynd de har hittat.
Alla åldrar kom till premiären.

Premiär då arkeologin kom till folket

MALMÖ Det var fullt med intresserade som samlades i Far i hattens vardagsrum på onsdagskvällen för att lyssna på historiska fakta på Sverigepremiären av Arkeologiturnén.

– Vi lämnar utgrävningsplatserna för att komma ut på mötesplatser och träffa folk som kanske aldrig har intresserat sig för arkeologi för att berätta om hur vi arbetar och vilka fynd vi gör, säger Daniel Lindskog, som bor i Malmö.

Han är fotograf på utgrävningen av den mytomspunna Sandby borg på Öland. Tillsammans med Clara Alfsdotter, osteolog vid Bohusläns museum och Ludvig Papmehl-Dufey, utgrävningsledare vid borgen, för de en dialog om de historiska slutsatser som har gjorts när arkeologerna har agerat detektiv i borgen, som har anor sedan 400-talet.
– Borgen var känd för oss redan innan vi startade utgrävningarna för sju år sen men när vi undersökte ett område med markradar upptäckte vi att det fanns många värdefulla smycken, främst dräktspännen, som hade lämnats kvar i de 53 husen i byn som ligger innanför de höga murarna i kalksten, berättar Ludvig Papmehl-Dufey.
Redan under den första utgrävningen hittades skelettdelar av människor som verkar ha varit på flykt och blivit brutalt nerhuggna i någon form av massaker.
– Både barn och vuxna och djur finns med bland skeletten och det verkar som om ingen har vågat sig in i borgen för att begrava dem efteråt. Allting finns kvar, som mat och guldmynt från romartiden. Det enda som fattas är vapen och svärd, säger Clara Alfsdotter.

Forskarna tror att det kan ha varit legoknektar i den romerska armén som bodde i borgen och att massakern var en maktdemonstration av en annan släkt eller ätt på Öland.
I den förväntansfulla publiken fanns det många olika åldrar. Gunilla Arborelius och Bosse Johansson hade åkte från Helsingborg för att lyssna på samtalet om Sandby borg.
– Vi har varit på plats på Öland och är intresserade av att följa med i vad som händer på utgrävningarna. När vi såg på deras Facebookgrupp att de skulle ordna en arkeologikväll kändes det naturligt att komma hit, förklarar Gunilla Arborelius.
Ingela Dahlberg från Malmö läste om arkeologimötet i tidningen och tyckte att det var spännande att komma och lyssna och få lära sig hur folk levde på den tiden.
Arkeologiturnén fortsätter till Göteborg och Stockholm. Faller den väl ut kan fler platser få besök av arkeologerna. Andra utgrävningar kan också uppmärksammas, som Uppåkra.

Dagens fråga

Har du köpt julgran?

  • Nix, det blir ingen gran i år (39%, 333 Röster)
  • Nej (31%, 267 Röster)
  • Ja (30%, 253 Röster)

Antal röster: 853

Loading ... Loading ...