Skurup

Lokal konstnär rasar mot säljakt

Totalt kan åttio sälar skjutas av efter kommunens beslut. ARKIVBILD
Skurup
Skurup
– Det är skandalöst. Det är jakt på djuren året om och nu ska man jaga säl. Hela Sverige riggas för jakt. Det säger konstnären Eva Stjernswärd som rasar mot beslutet att tillåta jakt på säl i kommunen.
PREMIUM

Som Skånskan berättat om tidigare tillåts nu jakt på säl efter ett initiativ från jägare.

Anledningen är bland annat att sälarna orsakat problem för lokala fiskare.

Fyrtio knubbsälar och lika många gråsälar kan nu skjutas av efter att en enig kommunstyrelse godkänt skyddsjakt i kommunen.

I protest mot jaktbeslutet skickade Eva Stjernswärd som bor vid kusten på gränsen vid Trelleborgs kommun in en skrivelse till bland andra kommunstyrelsens ordförande Magnus Alm (S) och kommundirektör Markus Willman.

I skrivelsen på fyra sidor uttrycker Eva Stjernswärd, som är medlem i föreningen Jaktkritikerna, att skyddsjakten snarast är att beteckna som ”en förtäckt nöjesjakt”. Hon betonar också att sälarna redan i dagsläget är hårt pressade av klimatförändringar och annan mänsklig påverkan.

Beslut är taget, går det att åstadkomma något med detta?


– Skrivningen skickades innan beslut var taget. Jag hoppades att de velat tänka utanför boxen
– en box väl omsluten av jägarintressen. De som värnar djuren pratar ingen med. Magnus Alm var exemplarisk och tog sig tid att ta emot skrivelsen. Sen tycker jag är tråkigt att de inte tagit till sig av det.

Eva Stjernswärd vill istället att sälarna och andra vilda djur ses som en tillgång och att andra åtgärder kunnat vidtas.


– Jag vill inte komma i klinch med fiskarna, men kanske borde man ha ett annat perspektiv. Vad vill allmänheten? Kan man köpa mer lokal fisk för att hjälpa dem istället?


– Jag har aldrig sett en säl här. Folk jag pratar med förstår ingenting. Jag tycker att det är groteskt, säger hon.

Skurup

Digitalt bokmys för unga

Bibliotekarien Louise Persson arrangerar ett ”digitalt bokmys” för unga. Arkivbild.
Foto: Caroline Stenbäck
Skurup
Skurup Skurups bibliotek har tagit initiativ för ett ”Digitalt bokmys” för unga i Skurup. Träffen går av stapeln den 20 januari.

Träffen riktar sig till personer som är intresserade av att läsa och prata om böcker.

– Vi kommer att ha en digital träff där vi ger lite boktips och pratar med varandra om böcker som vi gillar, säger Louise Persson, bibliotekarie.

Träffen kommer att fokusera på ungdomsböcker, samt böcker för unga vuxna. Det är första gången som biblioteket har denna typ av digital träff.

– Just åldersspecifikt kommer vi att prata om ungdomsböcker och för unga vuxna. Men vi har ingen speciell genre, det är öppet för alla sorters böcker, säger Persson.

Har tidigare haft möte på Instagram

– Det är första gången som vi har något som är i den här formen, tidigare har vi haft det på Instagram, men alla har ju inte Instagram. Detta är lite öppnare, säger Persson.

Är syftet att få fler unga att läsa?

– Det är många som säger att unga inte läser, men jag håller inte med. Man läser på olika sätt, detta riktar sig mer till folk som är inne i sin egna läsning. Men också till personer som vill komma in. Det är ett öppet forum, säger Persson.

Än så länge har fem personer anmält sig till bokmyset.

– Det finns fortfarande plats för några till, säger Persson.

Mötet kommer att vara mellan 30- och 60-minuter långt.

– Man tappar ju koncentrationen efter ett tag, så det är bra om det blir inte för långt. Men det beror ju på hur länge vi prata också, säger Persson.

Hur många träffar är inplanerade?

– Vi har planerat för att vi ska ha tre träffar nu i år, så får vi se hur det går. Det kanske finns ett större intresse så att vi kan ha det oftare. Detta är pilottestet, säger Persson.

Föranmälan till träffen sker via bibliotekets sociala medier eller via bibliotekets reception.

Malmö

Låtskrivare Ellen Berg erövrar Asien med sin K-pop

En kvinna framför en gul internatbyggnad.
Foto: Catharina Nilsson
Malmö
Skurup
Personligt
Personligt Malmöbördiga Ellen Berg skaffade sig en bred musikutbildning på Skurups folkhögskola. Nu har hon gjort succé i Korea i låtskrivarduon ”Sunshine” som skriver K-pop och hitintills har hon medverkat till 13 Billboardettor. I vår är hon aktuell i svenska Melodifestivalen.

I höstas fick hon och kollegan i låtskrivarduon ”Sunshine” regeringens hedersomnämnande för deras internationella musikexport.

– Det här är mer än vad jag hade kunnat drömma om, slår hon fast.

Under de senaste fyra åren har Ellen Bergs musikproduktion varit diger. I samarbete med andra har hon skrivit text och musik till 350 låtar och 51 av dem har getts ut.

Två kvinnor som ler brett i en aprikosfärgad miljö.
Låtskrivarduon Sunshine, Moa Carlebecker och Ellen Berg.
Foto: Julia Dansarie

Genombrottet kom 2017 då hon slog igenom som låtskrivare och blev signad av musikförlaget Ekko Music Rights. ”Breaket” kom med låten ”Peek-A-Boo” som framfördes av K-popbandet och tjejgruppen Red Velvet. Låtskrivare åker ofta på flera dagar långa camps, en sorts låtskrivarläger. Det var när hon blev inbjuden av Moa Carlebecker, Jonatan Gusmark och Ludvig Evers och de fyra skrev ”Peek-A-Boo” som hennes karriär tog riktig fart. Låten har visats över 160 miljoner gånger på Youtube. Hon fick en ny arbetsgivare, nya låtskrivarkollegor och året efter kunde hon säga upp sitt extraknäck som personlig assistent och försörja sig enkom på musiken - royalties och ersättning för cd-försäljning - främst från den asiatiska marknaden.

– Jag jobbade i studion under vardagarna och på extraknäcket på helgerna. Så var det i ungefär tio års tid. Så det krävs en hel del hängivenhet att jobba med musik, konstaterar hon och fortsätter berätta att hon hade en tro och ett driv under tiden.

– Jag blev rätt taggad av den processen. Jag tror att framgång ligger i att vara väldigt enveten.

FAKTA

Profilen

Ålder: 31 år.

Bor: I Stockholm men har familj i Malmö och svärmor och svärfar i Skurup.

Familj: Fästmannen Victor Axelsson och ettåriga sonen Jon.

Gör: Är låtskrivare på Ekko Music Rights, arbetar ofta i par med Moa Carlebecker i låtskrivarduon ” Sunshine”.

Aktuell: Repeterar körsång inför Melodifestivalen. Hennes låtskrivarpartner, Moa Carlebecker, uppträder under artistnamnet Cazzi Opeia med låten

”I can´t get enough”

Intressen: - Jag gillar att laga mat, yoga och meditera, umgås eller gå i skogen. I Malmö tycker jag om att gå till Kallis, jag älskar att kallbada och basta.

Prisad: I höstas fick låtskrivarduon Sunshine regeringens hedersomnämnande för insatser av särskild betydelse för svensk musiks internationalisering, med anledning av de stora framgångarna inom K-Pop, koreansk pop.

Kuriosa: Har varit med i Melodifestivalen två gånger tidigare, körade åt Lucia Piñera 2013,” Must be Love”, och 2017 åt Krista Sigrid i låten ”Snurra min jord>”. 2016 tävlade hon som låtskrivare i Eurovision Song Contest för Moldavien med låten” Falling Stars”. Det var Lidia Isac som sjöng bidraget.

Ellen Bergs föräldrar är musiker, mamma Agnes Berg är frilansande sångerska och stränginstrumentalist och pappa PA Tollbom är jazztrummis. Själv valde hon musikinriktning på Djupadalsskolan i Limhamn redan i fjärde klass och har fortsatt att utbilda sig inom musikgenren sedan dess. Några viktiga år blev det på Skurups folkhögskola på rocklinjen där hon skaffade sig en bred musikaliskt bas och fick viktiga kontakter. För precis tio år sedan intervjuades Ellen Berg i Skånska Dagbladet då hon gick på folkhögskolan och förklarade för reportern att hon skulle fokusera mer på sitt låtskrivande och kanske satsa på en utbildning i Paris, London eller New York. Men det blev Örnsköldsvik som tog henne ut i världen. Musikern och läraren Frank Ådahl som jobbar på yrkeshögskolan Musikmakarna i Örnsköldsvik besökte Skurups folkhögskola och gjorde intryck på Ellen, som satte sig ned för att komponera fem riktigt bra låtar för att kunna söka in till utbildningen.

Skiver i högre tempo

– Det tog ett helt år att skriva fem låtar. Nu skriver jag ibland fem låtar under en vecka på ett camp, men då är jag också helt slut i huvudet efter det, berättar hon leende.

Ellen Berg har rört sig mellan många olika musikstilar under sitt liv och har en extra kärlek till soul, som hon oftast väljer när hon sjunger själv. När hon skulle söka in till Musikmakarna parades hon ihop med en partner som spelade didgeridoo, den australiensiska ursprungsbefolkningens instrument, men lyckades ta sig igenom utmaningen att anpassa sig till situationen och övertygade lärarna om att hon hörde hemma på skolan.

En kvinna sedd bakifrån på en gågata.
Innan pandemin reste Ellen Berg flera gånger till Sydkorea för att jobba.
Foto: Privat

Praktiken som ingår på utbildningen förlade hon till Stockholm och efter den blev hon kontrakterad som låtskrivare på Snowflake, innan hon bytte till nuvarande arbetsgivaren Ekko Music Rights. Det är en ödmjuk och ambitiös låtskrivare, nybliven mor, Skånska Dagbladets utsända träffar efter storhelgerna. Ellen är på besök i Skåne för att hälsa på sin och sambons familj, och låta dem umgås lite med ettåriga sonen. Hon har fått en förfrågan av en lärare på Skurups folkhögskola om att föreläsa i Skåne men hon tvingades tacka nej för att hon har för mycket att göra i vår.

Tänker ge tillbaka till Skåne

– Det står på min att-göra-lista att jag ska komma tillbaka och föreläsa eller någonting liknande, lovar Ellen Berg. Men nu måste hon tillbaka till studion i Stockholm efter föräldraledigheten och ska fokusera på att skola in sin son på förskolan, flytta till en större lägenhet i huvudstaden och köra under repetitionerna av ”I can´t get enough”, ett av årets bidrag i Melodifestivalen. Det blir fjärde gången som Ellen medverkar i Melodifestivalen på ett eller annat sätt. Hon står gärna på scenen och sjunger men än så länge nöjer hon sig med att hålla sig lite i bakgrunden.

– Jag är introvert och lider av blyghet, berättar Ellen och konstaterar att det ibland varit nästan plågsamt att utsätta sig själv för strålkastarna inom musikbranschen. Men hon kan ändå inte låta bli.

– Det är så himla kul, konstaterar hon och fortsätter:

– Jag känner att drömmen om musiken är så himla stark, jag känner ett så starkt behov av att få hålla på med musik att jag måste fortsätta.

En kvinna i svart täckjacka.
Ellen Berg, låtskrivare som gick rocklinjen på Skurups folkhögskola. Numer lever hon på sitt låtskrivande.
Foto: Catharina Nilsson
En bild med skivomslag i förgrunden och två personer i bakgrunden.
Ellen Berg med sin son Jon och alla cd-omslag som hon medverkat i.
Foto: Moa Carlebecker

Skurup

Åklagare och kidnappare överklagar dom

Både åklagaren och tre av de fyra dömda efter kidnappningen av en 20-årig man har överklagat domen.
Foto: Johan Nilsson/TT
Skurup
Skurup Efter att en man i 20-årsåldern hittades blodig och knivskuren på E65:an dömdes fyra män. Domen har nu överklagats av både åklagare och dömda.

Den unge mannen tvingades klä av sig kläderna, blev sedan slagen och skuren av de fyra männen. Efter misshandeln dumpade gärningsmännen honom längs E65:an, där en kvinna hittade honom.

Fängelsedomar för tre av fyra

Gärningsmännen dömdes i december 2021. Den äldsta, född 1998, dömdes till fem år och sex månaders fängelse för människorov, grov misshandel, grovt olaga hot, ringa narkotikabrott samt våld mot tjänsteman.

En man, född 2001, dömdes till tre år och sju månader för människorov och grov misshandel.

En annan man, också född 2001, dömdes till ett år och nio månader för medhjälp till människorov, medhjälp till grov misshandel samt vapenbrott.

För ung för fängelse

Den fjärde kidnapparen, född 2004, dömdes med hänsyn till hans unga ålder till ett års sluten ungdomsvård. Han dömdes för människorov, grov misshandel samt ringa narkotikabrott.

Straffen har inte fallit i god jord hos åklagare, som menar att straffen är alldeles för låga. De ligger inte i paritet med brottets allvarlighet och har därför valt att överklaga domen mot den ena mannen född 2001 och den äldre som är född 1998.

För den yngre mannen, född 2001, är motiveringen för överklagandet:

”Våldet har, i motsats till vad tingsrätten funnit, varit livsfarligt dels då kniv och batonger använts av narkotikapåverkade personer för omfattande våld mot målsäganden och det, precis som tingsrätten skriver, synes vara ren tur att skadorna inte blivit värre, samt dels då målsäganden utsatts för kraftigt våld mot huvudet”, skriver åklagaren i sin överklagan.

Åklagaren vill se längre fängelsestraff för bägge männen. Den yngre blev tilldelad den så kallade ungdomsrabatten. Åklagaren vill se honom inlåst längre tid än de tre år och sju månader som han dömdes till.

Den äldsta mannen, född 1998, har också valt att överklaga. Han menar att det inte alls förekommit något människorov och vill därför frikännas helt.

Ynglingarna har även överklagat

De bägge männen födda 2001 har via sina juridiska ombud också överklagat sina domar. De menar att straffen är för hårda.

Skurup

Kammarkonsert på slottet ställs in

Söndagens kammarkonsert på Svaneholms slott tvingas ställa in till följd av sjukdom.
Foto: Arkiv
Skurup
Svaneholm På söndag var det tänkt att en ny kammarkonsert skulle anordnas på Svaneholms slott. Men på grund av sjukdom tvingas detta arrangemang att ställas in.

Som tidningen tidigare skrivit om har Malmö opera och Svanholms slott inlett ett samarbete. I höstas flyttades operans kammarkonsert nämligen in till slottets nyinredda Riddarsal.

– Det blev jättelyckat och vi har planerat att bjuda in till flera kammarkonserter under våren, säger andelsföreningens ordförande Bertil Nilsson.

Musiker i karantän

Redan på söndag var det tänkt att vårsäsongens första konsert skulle äga rum. Till denna konsert skulle slottets nya flygel invigas.

Men så kommer det inte bli. Detta då flera musiker och/eller närstående personer till dessa musiker drabbats av covid-19.

– Mycket energi har lagts på att hitta olika lösningar med hjälp av olika musiker men nu finns det inte fler möjligheter utan Malmö Opera har behövt ta beslutet att ställa in helgens kammarkonserter, uppger Bertil Nilsson.

De personer som betalat för biljetter kommer få tillbaka sina pengar, meddelar Bertil Nilsson.

Färdigt program

Bertil Nilsson hoppas och tror att övriga inplanerade vårkonserter kommer kunna bli av. Den 13 februari blir det musik av Beethoven och Mozart, den 8 mars blir det musik av Grieg och Dvorak och den 3 april blir det musik av Robert Schumann med fler. Även en konsert den 8 maj är inplanerat. Programmet för denna konsert är ännu inte färdigställt.

– Vi kommer givetvis följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Ingen vet ju exakt hur smittan kommer utvecklas men vi utgår från att vi ska kunna anordna konserterna som planerat, säger Bertil Nilsson.

Skurup

Elcykel stulen på Ugglevägen

Skurup
Skurup

På torsdagen stals en elcykel från en tomt på Ugglevägen i Skurup. Händelsen ägde rum någon gång mellan 09.30 och 12.20.

Cykeln, som är från Biltema, är värderad till 6 300 kronor.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Zervant

Skapa den perfekta fakturan

Zervant

En stor del av att driva ett företag går ut på att skicka och ta emot fakturor. Trots att en faktura oftast bara uppfattas som en begäran om en betalning så har den lite större betydelse än så, och den fakturamall som du använder kan komma att ha en stor påverkan på hur företaget uppfattas.

Med en välgjord faktura kan du ge så mycket mer än en betalningsuppmaning då du skickar fakturan till din kund, och alltså ge ett gott intryck utan att behöva kommunicera särskilt mycket. I den här artikeln sammanfattar vi de allra viktigaste punkterna då du ska skapa en faktura i ditt företag, och vad du bör tänka på för att den ska bli perfekt!

Fakturans innehåll

För att fakturan ska vara så korrekt och professionell som möjligt bör den innehålla en del specifika punkter. Det finns till och med en lag hos Skatteverket som talar för att en faktura måste innehåll vissa punkter, så som datum, löpnummer, företagets och kundens namn, och betalningssumman för varorna/ tjänsten.

Annat innehåll som stärker fakturan och gör den mer trovärdig är om du adderar företagets logga, beskriver den försäljning eller de produkter som fakturan berör på ett klart och tydligt sätt, vilka betalningsvillkor som gäller, och att samtlig information är välordnad. Du bör också skriva med dina och kundens uppgifter.

Innehållet på en faktura kan såklart variera beroende på vilket företag det gäller och vad fakturan berör, men dessa punkter är något som alla företag kan ta del av för att skapa pålitliga och professionella fakturor. Det kan absolut vara värt att lägga ner lite extra tid på innehållet i och med att det kan höja företaget och dess ansikte utåt.

Skicka faktura

Hur du skickar fakturan till kunden kan också vara avgörande för det intryck den ger. Det handlar om att skapa ett professionellt helhetsintryck där du vill övertala kunden att du har koll på vad sysslar med, och då krävs det att samtliga steg hanteras på ett smidigt och säkert sätt för båda parter.

Kommunikation mellan kund och företag är A och O, där fakturan ofta står för en stor del av den kommunikativa delen. Genom att skapa en välgjord faktura med ett korrekt innehåll som du sen skickar på ett lätthanterligt sätt kan du ge ett proffsigt intryck utan att behöva kommunicera särskilt mycket.

Skapa e-faktura

Ett väldigt smidigt och lätthanterligt sätt att hantera din fakturering är att skicka din faktura som e-faktura, alltså en elektronisk faktura. E- fakturering blir allt vanligare i vårt digitala samhälle, just för att det är ett smart och enkelt sätt att sköta sin fakturahantering på.

Bara de senaste åren har man sett en markant ökning när det kommer till e-fakturering och försändelser av e-fakturor mellan olika företag och kunder. Enligt en rapport från Svenska Bankföreningen skickades det år 2017 omkring 138 miljoner e-fakturor, och redan år 2018 hade den siffran stigit till omkring 148 miljoner e-fakturor.

Faktureringsprogram

Med den påtagliga ökningen av e-fakturering runt om i världen finns det ingen tvekan om att det anses vara ett praktiskt och smidigt sätt att hantera sina fakturor. Idag finns det en hel del olika faktureringsprogram som erbjuder e-fakturering för olika företag, så att du kan ta din verksamhet till nya nivåer.

Genom att ta del av en faktureringsprogram kan du få hjälp med att skapa korrekta fakturor till alla dina kunder, så att du kan ge ett professionellt och pålitligt intryck bara genom att skicka dina fakturor via e-fakturering. Vi hoppas att den här artikeln kan hjälpa dig då du vill skapa den perfekta fakturan!

Skurup

Ny anmälan om stenkastning på E65

En ny misstänkt stenkastning på E65 har anmälts.
Foto: Johan Nilsson/TT
Skurup
Skurup Ännu en stenkastning misstänks ha ägt rum på E65. Den här gången i höjd med Nils Holgersson-statyn.

På torsdagsförmiddagen upplevde en kvinna att hon fick en sten kastad mot sin bil. Detta när hon körde på E65 i höjd med Nils Holgersson-statyn.

Kvinnan hörde en smäll och i anmälan framgår att en ruta till hennes bil har spruckit. Brottet rubriceras som skadegörelse och framkallande av fara för annan.

– Vad jag kan se så anmälde kvinnan händelsen till polisens kontaktcenter. Men det ser inte ut som om någon patrull har varit på plats och tittat på skadan, uppger kommunpolis Mikael Svensson.

I somras fick E65 stort utrymme i media. Detta då en mängd stenkastningar mot fordon anmäldes på vägen mellan Svedala och Ystad. I första hand berördes danskregistrerade fordon av dessa stenkastningar.

Skurup

Miljöpartiet kan tvingas lägga ner efter avhopp

Richard Bergendahl har hoppat av partiet och blivit politisk vilde.
Foto: Arkivbild
Skurup
Skurup Miljöpartiets första ersättare i fullmäktige, Richard Bergendahl, har valt att lämna partiet. Efter en ”turbulent tid” väljer han istället att bli politisk vilde.
Partiordförande Maria Ivansson är nu orolig över Miljöpartiets framtid i Skurup.

I ett brev till Skurups kommunkansli har Richard Bergendahl skrivit följande:

”Efter den senaste tidens turbulens i Miljöpartiet Skurup, har jag beslutat mig för att bliva (Politisk vilde).”

När tidningen ringer upp Richard Bergendahl berättar han att beslutet helt och hållet är hans eget. Detta då han anser att han under en längre tid fått för lite gehör för den politik han vill driva

– Jag sitter bland annat i naturskyddsföreningen och brinner för frågor om biologisk mångfald. Något jag känner att jag inte fått gehör för i partiet. När vi haft möten i partiet har jag inte fått komma till tals. Jag känner att jag därför kan bedriva den politiken bättre som politisk vilde, säger han.

Röstade för maktskifte

Att Richard Bergendahl och övriga i partiet inte verkar ha dragit helt jämt märktes när maktskiftet i kommunen klubbades i fullmäktige den 13 december.

Partilinjen var glasklar. Miljöpartiet skulle inte stötta den nya majoriteten. I stället skulle samtliga medlemmar avstå från att rösta.

Ändå tryckte Richard Bergendahl på Ja-knappen.

– Det förra styret styrde ju kommunen som ett företag. Det kunde jag inte tolerera. Därför kände jag att jag var tvungen att rösta för ett maktskifte, säger han.

Någon som var allt annat än nöjd med Richard Bergendahls beslut var Maria Ivansson, ordförande i Miljöpartiet i Skurup.

– Givetvis tog jag ett snack med honom efteråt. Vi hade ju bestämt att vi i partiet skulle avstå från att rösta, säger hon.

Maria Ivansson, ordförande i Miljöpartiet i Skurup.

Maria Ivansson betonar dock att det varken är hon eller någon annan som ligger bakom Richard Bergendahls avgång.

– Det var han ensam som bestämde att han skulle avgå, säger hon.

Angående Richard Bergendahls kritik svarar hon följande:

– Att vi inte skulle belyst frågor om biologisk mångfald är inget jag köper. I vårt partiprogram för den här mandatperioden har vi tvärt om varit tydlig med att våra huvudfrågor är biologisk mångfald, klimatet och skolan. Jag upplever heller inte att någon i partiet inte skulle ha lyssnat på Richard Bergendahl, säger hon.

Ingen färdig lista

Richard Bergendahl sitter som första ersättare i fullmäktige. Om Miljöpartiets ordinarie ledamot, Göran Pettersson, skulle utebli vid något möte innebär det således att partiet skulle tappa sin enda plats i fullmäktige.

– Om vi inte har någon representant i fullmäktige tappar partiet insyn. Att vi heller inte skulle synas i debatten påverkar givetvis också, säger Maria Ivansson.

Men Miljöpartiet i Skurup har i detta nu ännu större bekymmer att tänka på. Till exempel huruvida partiet kommer kunna presentera en lista inför nästa val.

– Det är få som engagerar sig i partiet i Skurup. Och jag är osäker på om vi ens kommer kunna presentera en partilista inför valet, säger Maria Ivansson.

Kan partiet komma att läggas ner i Skurup?

– Ja, om vi inte lyckas knyta till fler som vill engagera sig kommer vi vara tvungna att lägga ner i Skurup. Nu har vi fram till mars på oss att samla ihop namn. Så, det ser ganska dystert ut.

Hur skulle Skurup påverkas om ni tvingas lägga ner?

– Ganska mycket tror jag. Det är väldigt få som driver den miljöpolitik som vi gör i kommunen. Och om vi tvingas lägga ner blir det därför svårare att nå klimatmålen.

Skurup

Öppet hus på gymnasium – utomhus

Jörgen Hagefjord, intendent på Nils Holgerssongymnasiet.
Foto: Max Holmgren
Skurup
Skurup Nils Holgerssongymnasiet bjuder in till öppet hus – utomhus den 18 januari. Detta på grund av det rådande läget med pandemin.

– Vi kommer att ha ett mindre öppet hus, det brukar vara lite färre besökare under våren. Det brukar mest vara under hösten, säger Jörgen Hagefjord, intendent.

Det öppna huset riktar sig, som tidigare konstaterat, till elever i årskurs nio. Hagefjord trycker på vikten av att inte andra personer dyker upp på det öppna huset.

– Vi inriktar oss till elever som går i årskurs nio, vi ser gärna att man har med sig en anhörig och inte alla i hela släkten. Gamla elever och övriga får vänta till någon annan gång. Det är niondeklassarna som ska stå i fokus denna gång, säger Hagefjord.

Det öppna huset kommer som sagt att ske utomhus, därför kan det vara bra att klä sig varmt.

Nils Holgerssongymnasiet kommer att ha öppet hus utomhus på tisdag nästa vecka.

– Vi kommer inte att visa upp några lektionssalar eller aulan. Allt kommer att ske utomhus, och då kan det ju bli lite kallt. Klä er varmt denna kväll, säger Hagefjord.

Gammal tradition bortplockad

– Vi kommer inte att erbjuda någon grillning denna gång, det blir ju automatiskt folksamling kring grillen. Det får vi vänta med tills efter pandemin, säger Hagefjord.

Är det svårt att arrangera öppet hus under pandemin?

– Det är utmanande. Vi kommer att ha tydliga stationer för vardera inriktning. Man går helt enkelt till den station som man är intresserad av, säger Hagefjord.

Har ni något uppskattat antal för hur många som kommer att besöka er?

– I och med att det är en pandemi så vet jag inte riktigt hur många som kommer att dyka upp, säger Hagefjord.

Skuggningen bortplockad

”Skuggningen”, alltså när en niondeklassare går bakom en gymnasist har plockats bort. Detta med hänsyn till pandemin.

– Det går helt enkelt inte i dagsläget, säger Hagerfjord.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL