Den nya mobila scenen går att fälla ihop och köras till nästa spelställe med bil. Foto: Matilda Arborelius
Pappa är ute och cyklar är en farsliknande pjäs för barn. Foto: Matilda Arborelius

Cykelpjäs flyttar ut under sommaren

Med hjälp av en specialbyggd scen ska Teater 23 snabbt kunna ta sig från ett spelställe till ett annat när de i sommar flyttar ut pjäsen Pappa är ute och cyklar, deras första sommarteater.
Dessutom är de först med att erbjuda syntolkning till alla föreställningar. Premiären spelas i dag på Lindängens amfiteater.

Pappa Eddie är fenomenalt duktiga på att reparera cyklar i sin turkosa cykelverkstad, och sonen Freddie beundrar sin pappa och vill precis som han bli världens bästa cykelreparatör. En dag får Freddie en skateboard i present av pappa och blir överlycklig. Men lyckan är kortvarig. Skateboarden går sönder.
– Pappa börjar bete sig underligt efter olyckan, och på olika håll i staden går skateboards och sparkcyklarsönder, men aldrig några cyklar. Freddie börjar nysta i vad som är på gång, berättar regissören Gunilla Andersson.
Pjäsen, skriven av Harald Leander, är en komedi med inslag av fars och med ett litet deckarspår. För vem är egentligen sabotören? Pappa är ute och cyklar riktar sig till barn i åldrarna 6-10 år och är till viss del interaktiv.
– Det är en utåtvänd pjäs, barnen är med och får hjälpa till att gömma saker, säger Gunilla Andersson.
Föreställningen har spelats under hösten och våren för lågstadieklasser och blir nu Teater 23:s första utomhusteater.
– Vi har pratat om det i många år, att ha utomhusteater. Vi kände att Pappa är ute och cyklar passar bra, den har både barn och vuxna skrattat åt. Den har en del publikkontakt och det ska bli spännande att se hur det blir med en sån blandad publik som det kan bli nu, säger Gunilla Andersson.
I rollerna ser vi Willy Pettersson som pappan och Johan Marenius Nordahl, som är nyutexaminerad från teaterhögskolan, i rollen som sonen Freddie.
– Han är väldigt sprudlande, och rolig att spela. Det är kul också att det är fars, säger Johan Marenius Nordahl.
Johan Marenius Nordahl är dessutom den tredje skådespelare som spelar Freddie.
– Man kanske skulle kunna tro att det är jobbigt att byta son sådär, men jag tycker att det är skojigt, och uppfriskande, säger Willy Pettersson.
Ensemblen har repat i två veckor med den nya specialbyggda scenen som ska hjälpa dem att snabbt förflytta sig mellan olika föreställningar eftersom de ibland kommer att ha två per dag. Scenen är ett ombyggt bilsläp, med en hopfällbar plattform och ett litet utrymme bakom scenen som rymmer rekvisita och har två dörrar för skådespelarna att springa in och ut i.
– Vi hoppas kunna ha mer sommarteater än vi har och att vi då kan behålla konceptet med vår specialscen, säger Gunilla Andersson.
Premiären spelar de på Lindängens amfiteater. Därefter kommer de att besöka Lund, Kristianstad, Bjuv och Malmöfestivalen.
– Nu är vi sugna på att komma ut och spela. Och vi hoppas vi har vädret med sig. Men har vi publik spelar vi även fast det är regn, säger Gunilla Andersson.
Det finns även möjlighet att få föreställningen syntolkad genom en mottagarenhet, där ljudteknikern styr olika ljudspår vartefter pjäsen fortlöper.
– Alla föreställningar är syntolkade. Jag tror vi är allra först med det, säger ljudteknikern Narjes Al-Ansari som också är den som syntolkat föreställningen.