Lund är populärast hos tyskar och danskar som gärna upplever staden. Foto: Hanna Dockson
Det är både kulturen och miljön som lockar.

Flera internationella hotellgäster lockas till Lund

LUND Fler och fler vill uppleva Lund. Skillnaden ligger förstås inte i att staden har förändrats utan att Lund Tourist Center har hittat fler kanaler att marknadsföra staden i och kan på så vis locka ännu fler turister.

Det är HUI Research som på uppdrag av Tourism in Skåne har tagit fram turismeffekterna för Lunds kommun 2016. I den har turismomsättning, genererade arbetstillfällen och kommersiella gästnätter varit underlag för undersökningen.

Det gjordes 477 171 kommersiella övernattningar i Lunds kommun 2016, vilket är en ökning med 4,1 % eller 18 651 gästnätter jämfört med 2015.
Av dem stod sommarmånaderna för cirka 32 % av gästnätterna. De utländska gästnätterna stod 2016 för den största ökningen. Lund hade faktiskt till och med de högsta andelarna utländska gästnätter i hela Skåne med sina 34 % jämfört med skånesnittet på 22 %.
– För många år sedan var ju Lund känt för att dö ut på sommaren när studenterna åkte hem, men det är en trend som vi tillsammans med Kultur och Fritids satsningar har lyckats vända helt och hållet. Vår huvudsakliga uppgift har ju varit att marknadsföra staden i rätt kanaler och då pratar vi inte i huvudsak om reklam eller på mässor utan i digitala medier och bloggar, säger Helena Görtz, turismutvecklare, Lund Tourist Center.
Turisterna kommer främst från Tyskland, därefter Danmark och sedan Storbritannien och USA.
Även 2017 ser ut att bli ett starkt år för Lunds kommun med tanke på att den preliminära ökning för det första kvartalet är 2,9 %.

Utvecklingen är inte bara positiv för turistomsättningen, utan även för arbetstillfällen eftersom den skapar sysselsättning.
– Det är lite tidigt att ta ut segern i förskott för 2017, men visst går det åt rätt håll när det gäller internationella hotellgäster. Det kan vi se redan nu. Mycket har vi förstås både universitet och Lunds företag att tacka för det, men också staden i sig. Det är en intressant stad som, utöver det traditionella upplevelserna, på sommaren har fått ett levande kulturliv med Sommarscen och festivaler, säger Helena Görtz.
Även om det uppenbarligen går bra för Lund så kan det alltid bli bättre.
– Självklart stannar vi inte upp nu och nöjer oss.

Senaste nytt omLund

Dagens fråga

Längtar du till jul?

Loading ... Loading ...