Emma Andersson sjöstrand och Martin Sjöstrand driver Hörte brygga ihop. Foto: Simon Lundh
Martin Sjöstrand i köket. Foto: Simon Lundh
Borden dignar under färska grönsaker. Foto: Simon Lundh

Hörte brygga lockar Europa till Skurup

I fjol besöktes Hörte brygga inte bara av människor från hela Skåne, utan även andra delar av Sverige och Europa. Restaurangen blev omnämnd i White guide och konceptet med gästkockar som lagade mat från en specifik skånsk gård varje söndag var populärt. Ur det föddes idén till årets sommarkoncept.

– I fjol körde vi ett protein från specifik gård, till exempel Linderödssvin från Lindegrens gård i Båstad. Samtidigt fick vi våra grönsaker från Little Gardens i Katslösa. I år tänkte vi att vi skulle köra en hel vecka var med olika gårdar, berättar Martin Sjöstrand, som driver restaurangen tillsammans med sin fru, Emma Andersson Sjöstrand.

Om möjligt ska då gården stå för alla ingredienser på menyn.
– Det blir större variation på det sättet. Gårdarna har ofta flera olika djur. Lindegrens har till exempel även rödkullor och fjällkor, så nu kan vi köra fågel en dag, ko en annan och så vidare. Många av dem odlar också grönsaker bredvid. Om de inte odlar grönsaker kommer vi att ta dem från Little Gardens som förra året.

Förhoppningen är att konceptet ska belysa det jobb som läggs ner på dessa gårdar.
– Vi vill belysa mångfalden av deras slit. Det är mycket jobbigare att ha en gård med så brett register. Johan Wilding på Bokeslundsgård har till exempel ankor, höns, grisar, kor och bredvid det odlar han olika örter, har bikupor och sitter i Kålrotsakademien. Det sliter. För egen skull blir det här ett kreativt och roligt sätt att jobba på. Dessutom lär vi oss nya grejer. Visste du till exempel att det finns 50 olika sorters kålrot i Sverige?

Är det sant?
– Ja, de flesta går in i en affär och köper en kålrot och så får man en kålrot, tänker man, men det finns 50 olika, alla med olika karaktär.

Sammanlagt deltar sju gårdar, varav de flesta var med även i fjol. Men inte alla.
– Några nya är det, bland annat en liten gård bara tre mil härifrån som har åtta kor, tre gäss och 28 höns. De hörde av sig till oss. Bokeslungsgård kommer hit i två vändor för att de har så mycket och så kör vi även en vegetarisk vecka i samarbete med Fagra Slätt. De odlar bland annat linser, bönor och matlupiner.

En annan nyhet i år är lanthandeln som paret öppnade den 1 maj.
– Det ger oss en chans att inte bara jobba med matproducenter genom restaurangen utan även mathantverkare. Vi kan inte köpa in till exempel marmelad till restaurangen, men till butiken går det. Det blir ett bra komplement för oss. Många frågar var man kan köpa den vinägern, saltet eller oljan vi använder och nu kan vi ha dem i butiken.

Minst två gånger i veckan kommer några av dessa hantverkare dessutom att dyka upp på plats.
– Vi kallar det för Mathjältar på besök. Vissa kommer att bjuda på smakprov, andra mest bara hänga och prat med kunderna. Då kan man ställa frågor kring allt man undrar om.