Naket eller ej på Kallis, det är frågan. ARKIVBILD

”Klädkoden på vårt bad är naket”

MALMö En infekterad tvist har uppstått om badbyxornas vara eller icke på Malmöbornas älskade Kallis på Ribersborg.

Vid det senaste brukarrådet kom det upp en het diskussion om att vissa badare vill behålla sina badbyxor eller sin bikini på när de vistas på kallbadhuset och framförallt i duschen.

– I alla tider har det varit kutym att badarna är nakna när de vistas på Kallis. Så har det varit sen jag var liten och gick i simskolan. Badvakterna kontrollerade då att vi tog av oss badbyxorna, berättar Lars-Gunnar Bengtsson som var representant för badarna vid brukarrådet.
Arrendatorn på kallbadhuset har satt upp regler om att badarna måste vara nakna i bastun av hygienska skäl, men de behöver inte klä av sig i duschen eller ute på bryggan.
– Det finns alltid en risk för spridning av bakterier om du sitter i dina badbyxor på trätrallarna inne i bastun. I duschen är det ingen risk för att din smuts ska spridas till någon annan, förklarar Hekajos vd Henrik Klamborn.

Många av badarna som har gått på Ribersborgs kallbadhus i åtskilliga årtionden har dock en helt annan åsikt.
– Det är inte okey att ha på sig badbyxor eller bikini i duschen. Hur ska man då kunna bli riktigt ren innan man går in i bastun. Dessutom är klädkoden naket på vårt bad, säger en arg Lars-Gunnar Bengtsson.
Flera gånger under våren har äldre badare sagt till dem som har på sig badbyxor eller bikini på badet att ta av dem.
– Det har till och med varit några badare som har känt sig påhoppade när de inte är nakna. Det är inte okey. Är det några ungdomar som är på badet första gången kanske de är blyga.

– Låt dem vara så klär de säkert av sig badkläderna efter några gånger, tror Henrik Klamborn.
Vid brukarrådets möte sa också kommunens representant Per-Olov Bergquist att Malmö stads regler är att man får duscha med badkläder på kommunens anläggningar.

Dagarna efter gick Kockum Fritid ut med uppmaningen att badarna bör tvätta av sig ordentligt utan badkläder innan de hoppar i bassängen elelr går in i bastun.
Badkläder eller ej, diskussionerna lär fortsätta på badhusen i Malmö.

Läs mer:

Dagens fråga

Brukar du äta lutfisk på julafton?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev