Bilen som parkeras på Idrottsvägen har tidigare fått spik i däcken. Den här gången krossades framrutan.Foto: Privat

Nyanländ familj utsatt för vandaler

ABBEKÅS Ännu en gång har Kamal Chams och hans familjs bil utsatts för vandalisering.
– Jag undrar varför och vi är oroliga och ledsna, säger Kamal Chams som kommunplacerats i Abbekås efter flykt från krigets Syrien.

Det var i onsdags mellan klockan 11 och 12 som Kamal Chams ännu en gång kom ut till parkeringen och hittade sin bil vandaliserad. Den här gången har något krossat bilens vindruta på två ställen. Ännu en gång har bilens däck punkterats. Vid tidigare tillfällen har spik slagits in i dem.
– Min fru är rädd och vill inte gå ut och min fyraåriga dotter gråter och vill vara hemma från dagis, berättar Kamal Chams, som kom till Sverige för 15 månader sedan. Till Abbekås flyttade familjen för sju månader sedan.

Upprepade gånger har hans bil vandaliserats. Det sätter han själv liksom andra boende i Abbekås i direkt samband med att han och familjen är nyanlända från Syrien. Det tycker han känns väldigt obehagligt.
– Jag vet inte vad jag ska göra. Jag har varit hos polisen men de gör ingenting, säger Kamal Chams.
Han berättar att han tycker det är jobbigt att hans hustru och dotter känner sig så otrygga att de helst inte vill gå utanför hemmet.

Abbekåsborna som tagit Kamals parti är dock flera, åtminstone på Abbekås facebooksida där stödet är stort.
En av invånarna som är vän med Kamal Chams berättar för Skånska Dagbladet om en trevlig familj som generöst bjuder på fantastisk god mat och som behöver känna att de inte står ensamma i det här.
– Det hjälper dem bäst att vi i Abbekås umgås och pratar med dem. På så sätt visar vi att de inte står ensamma. För tyvärr är rasismen inget som går att flytta i från, säger Abbekåsbon, som endast vill uttala sig anonymt i tidningen.

Abbekåsbon berättar att Kamal och hans familj uppskattar stödet som de fått. Bland annat har invånare swishat pengar för reparationen av bilen.
– Troligen vill förövaren uttrycka sin motvilja över att flyktingar bor i byn och kanske få dem till att flytta. I förövarens ögon leder detta till ett bättre Abbekås, skriver Abbekåsbon i ett av sina inlägg på facebook.

Polisen i Skurup har hittills fått in tre anmälningar om skadegörelse av bilen. Nu i veckan har även Kamal Chams båt vandaliserats.

Vad gör polisen för att stoppa vandaliseringen?
– Polisen var på plats när anmälan gjordes. Vad jag känner till finns det hittills inte någon misstänkt i ärendet. Ingen har heller sett eller hört något vilket gör det svårt att utreda för oss, säger kommunpolis Sara Schön i Skurup.

Hon konstaterar att skadegörelsen på det här upprepade sättet kräver att någon hör av sig till polisen och berättar vad man eventuellt sett eller vet.
– Annars har vi ingenting att gå på, säger Sara Schön som i nuläget brottsrubricerar händelsen som skadegörelse.

Dagens fråga

Tror du att Annie Lööf lyckas få ihop en regering under sin sonderingsrunda?

  • Nej (89%, 969 Röster)
  • Ja (11%, 114 Röster)

Antal röster: 1 083

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×