Bild: TT / Erik Johansen

Kommunens recept mot våldet – korvgrillning

HÖRBY Kommunstyrelsen har beslutat att en ungdomssamordnare ska anställas som ska försöka få bukt med våldet och oroligheterna bland ungdomarna i centrum.
Samordnaren ska jobba med olika typer av aktiviteter runt torgen, till exempel bjuda in ungdomarna till korvgrillning, är det tänkt.

Beslutet fattades av kommunstyrelsen på onsdagen. 250 000 kronor avsätts till projektet som ska pågå vecka 24 till vecka 33.

Satsningen är led i arbetet med att få bukt med oroligheterna bland ungdomarna i Hörby.
– Vi kommer att påbörja rekryteringen så fort som möjligt. Syftet är att få in ungdomar, som inte har något att göra, i aktiviteter och verksamheter där det behövs mer vuxenkontakter, säger kommunalrådet Susanne Meijer (S).

Förslaget kommer från socialchefen Eva Klang Vänerklint, som menar att den oro som har förekommit mellan ungdomar i Hörby och olika ungdomsgäng har eskalerat under våren och att något måste göras.

Detta har börjat få märkbara konsekvenser för lokalsamhället, för enskilda ungdomar och för dem som bor och arbetar i området, summerar Eva Klang Vänerklint.
Hon anser att det är viktigt att ungdomarna har något att göra, och inte bara hänger på byn.
– Ungdomssamordnaren har som specialuppgift att prata med ungdomarna. Vi måste kunna erbjuda trevligheter för dem. Vi måste tänka kloka och positiva tankar och göra något tillsammans för att lösa det här, säger hon.

Projektet görs i samverkan mellan flera olika aktörer – bland annat kommunen, näringslivet, föreningslivet, polisen och räddningstjänsten.
Planeringen har varit igång i flera veckor, och att ärendet kom upp i kommunstyrelsen bara två dagar efter det brutala knivdådet och det stora gängbråket på Nya torg är bara en slump, enligt Susanne Meijer.
– Att vi anställer en ungdomssamordnare är inte ett svar på händelserna i måndags kväll. Detta ärendet har vi haft på bordet i 3-4 veckor.

Vad är det då för aktiviteter som ungdomssamordnaren ska dra igång? Jo, bland annat grillkvällar och matlagning, musikarrangemang och fikaträffar. Ett stort tält ska införskaffas där en del av aktiviteterna ska hållas.
– Det kan handla om aktiviteter runt torget, som korvgrillning och tältaktiviteter. Vi kommer att jobba med civilsamhället och idrottsföreningarna kring detta, säger Meijer.

Läs mer:

Dagens fråga

Kommer Storbritannien att lämna EU?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev