19-åringen höggs ner utanför en affär och sprang därfter ut på Nya torg där han segnade ner och hämtades med ambulans. Så här såg det ut på torget på måndagskvällen när polisen genomförde en brottsplatsundersökning. 8Foto: Topnews

Knivhöggs när han hade handlat

HÖRBY 19-åringen som knivskars på måndagskvällen hade varit och handlat i en affär vid Nya torg.
Det var när han kom ut från butiken vid 20.30-tiden som överfallet skedde. Flera personer stod och väntade på honom utanför entrén. En av dem ska ha knivhuggit honom i ryggen.

– De stod på höger och vänster sida om trappan utanför affären. En av killarna plockade fram en kniv och högg honom i ryggen. Några andra personer, som fanns på torget en bit bort, såg vad som höll på att hända och skrek att han skulle akta sig, men det var för sent. Han hann aldrig reagera, berättar en släkting till den knivskurne 19-åringen.

– Killen som höll i kniven högg för att döda, inte för att skada. Det känns som att det var planerat, fortsätter mannen.
Släktingen har själv tagit kontakt med tidningen för att berätta vad som hände. Han säger att uppgifterna från polisen om att det var ett stort gängbråk inte stämmer.
– Jag vill att sanningen ska komma fram. Det var först efter knivöverfallet som det blev tumult.

– Det kom vänner och släktingar från hela Skåne till Hörby när de fick höra vad som hade hänt. Jag kastade mig själv i bilen och körde ner till torget när jag fick veta att han hade blivit attackerad, säger mannen.
19-åringen fick allvarliga skador i knivattacken och fördes med ambulans till sjukhuset. Hans tillstånd beskrivs av släktingen som allvarligt men stabilt.

– Det är fruktansvärt det som har hänt. Han skulle precis börja sommarjobba och ta körkort. Och så händer detta. Det var rena turen att han överlevde. Kniven var bara ett par millimeter från att träffa hjärtat.
Mannen berättar att 19-åringen lyckades ta sig ut på torget efter överfallet. Där föll han ihop. En pojke i 15-16-årsåldern ska då ha rusat fram och lagt tryckförband om såret för att stoppa blodflödet.

– Han tog sin tröja och sitt bälte och spände fast runt såret. Den killen räddade livet på 19-åringen. Han gjorde en helt fantastisk insats. Jag skulle gärna vilja komma i kontakt med honom.
Hörbybon berättar också att en annan anhörig till honom – en ung kvinna – också var nära att bli knivhuggen när hon försökte avstyra överfallet.
Enligt mannen var motivet till attacken ett bråk om en stulen cykel.

– Det var några killar som tog 19-åringens cykel häromdagen, och när han ville ha tillbaka den blev han misshandlad. Han polisanmälde dem, och nu ville de ge igen för att han han anmälde dem.
– Allt det här hände för en sketen cykels skull, säger mannen och suckar.
Han vädjar till kommunen och polisen att ta krafttag för att få stopp på oroligheterna i centrum.

– Risken är stor att det blir mycket värre annars, säger han. Det finns gäng som håller på och härjar. En del av dem som är med i gängen är farliga för allmänheten, säger han.
Skånska Dagbladet har även varit i kontakt med ägaren till affären där knivöverfallet inträffade, men han vill inte vara med i tidningen och säger att han inte har sett något av vad som hände.

Läs mer:

Dagens fråga

Brukar du fira namnsdagar?

Loading ... Loading ...