Delägaren och en av skaparna av Köld, Peter Svanberg med sina glassverk. Foto: Simon Lundh

Smakexperiment lockar Malmö in i kylan

Glassbutiken Köld fick sin start genom en bourbon- och cornflakesglass i San Francisco. Den populära popupbutiken följdes av en permanent lokal på Mitt Möllan och nu blickar delägaren Peter Svanberg mot resten av Sverige och även Danmark. Kanske är gorgonzola, getost och mohitoté de nya vanilj, choklad och jordgubb.

Kön till glassbutiken Köld på Mitt Möllan är lång. Peter Svanberg och Alex Wesolowski öppnade upp sin popupservering vid Södertull i Malmö sommaren 2015, och de överraskades direkt av responsen.
– Det gick jättebra, berättar Peter Svanberg. Vi såg att det fanns en lucka i marknaden. Det fanns duktiga italienare eller producenter för större livsmedelsbutiker, men inget för folk som är intresserade av spännande smaker, veganer eller de som vill undvika laktos.
Framför mig står en bägare med tre kulor, gräddglass på getost med hjortronrippel, sorbet på hallon, citron och hibiskus sötad med stevia, och cashewglass på jordgubb med balsamicorippel.
– Vi är noga med att poängtera att vi inte är ett veganställe. Du kommer att hitta sex smaker vare sig du gillar gräddglass, är laktosintolerant eller vegan.

Historien började när de båda ägarna träffades i San Francisco. En dag tog de en glass på ett ställe i Missiondistriktet.
– Jag tog en bourbon- och cornflakesglass och Alex en med smak av rödvin och coca cola. Då beklagade sig Alex över att det var svårt för honom som vegan att hitta god glass i Sverige men att han här kunde få glass gjord på cashew, kokosnöt eller mandel. Jag hade tröttnat på mitt jobb som försäljningsledare för ett svenskt företag i USA så jag föreslog att vi skulle köpa en glassmaskin.
Sagt och gjort och de började göra cashewglass med udda smaker som de gick runt och bjöd sina grannar på.
– Jag ville göra något roligt och när jag är ledig gillar jag att stå i köket, men jag ville inte starta en restaurang. De flesta sa då att det var gott men att det smakade som något de kunde få tag på i en vanlig affär. Vi behövde ta ut svängarna lite så vi började fundera på andra smaker, som getost och hjortron. De funkar ju ihop, varför skulle inte det kunna bli en glass?
När Peter flyttade hem till Sverige valde han att starta företaget i Malmö.
– Alex undrade varför vi inte skulle göra det i Stockholm, men jag vet att Malmö är ett ställe där spännande smaker uppskattas. När han kom hit blev han också såld. Han cyklade omkring och käkade veganmat och stortrivdes direkt.

Frågan är då om man kan göra glass på allt.
– Nä, det måste passa med sötma. En bitter gammeldansk hade till exempel inte fungerat och vi försökte göra tahiniglass men det blev för matigt. Jag ville också göra baconglass men det sa Alex nej till.
Till sommaren flyttar glassdisken ut till kanalen vid Södertull för tredje året i rad, men man kan fortfarande köpa glass på burk i butiken på Mitt Möllan, där glassen produceras. Utöver detta pågår diskussioner med diverse restauranger.
– Vi har blivit kontaktade av restauranger och kaféer från Malmö till Luleå som vill köpa vår glass, och Köpenhamn blir nästa steg.

Läs aktuella nummer!