På tisdagsförmiddagen var det tomt och ödsligt på Nya torg. Inga avspärrningar var kvar. Nu fortsätter polisens utredningsarvbete efter den dramatiska händelsen. Foto: Jonas Karlsson

Man gripen för knivdåd vid torg

Hörby Tumult och gängbråk utbröt på Nya torg vid 20.30-tiden på måndagskvällen. I kaoset knivskars en 19-årig man och fick föras med ambulans till sjukhus. En 20-årig man greps senare på kvällen efter att polisen genomfört en husrannsakan i en bostad.

Inre befäl på polisen i Kristianstad säger till SkD att ett 50-tal personer var inblandade i bråket.
– Det rådde en upprörd stämning. Det var två olika falanger som bråkat och som känner till varandra sen tidigare. Mycket folk fanns vid platsen och det var uppretat, säger hon.
Inledningsvis anlände en polispatrull och en ambulans till platsen och fick då problem med att bringa ordning i kaoset.
– Både polis och ambulanspersonal hade svårt att freda sig inledningsvis, säger Carina Berggren.
Ett vittne som kom förbi platsen i bil strax efter knivdådet berättar för SkD om folk som sprang och jagade varandra och slogs.
– På torget låg jackor och väskor slängda. Polisen hade till en början inte så mycket att sätta emot. Mitt på torget satt en tjej och skrek något fruktansvärt. Det var riktigt obehagligt, säger vittnet.
En stor grupp med ungdomar stod vid butiken Ankis hörna. Vittnet såg också senare hur polisen sökte med hundar vid Kinarestaurangen nära torget.
– Folk sprang kors och tvärs över vägen. Det var en otäck känsla och jag hade aldrig gått ut ur min bil, säger vittnet till SkD.
Mikael Olsson från Nattvandrarna anlände till Nya torg strax efter 20.30.
– Vi kom precis när de hade lastat in den knivskurne i ambulansen. Det var väldigt upprörd stämning. Därför gick vi runt och pratade med den drabbades kompisar och föräldrar för att försöka lugna. Tyvärr har det här legat i luften länge nu och det finns en stor risk att det fortsätter, säger Mikael Olsson som reagerar på att att han inte såg någon av Hörby kommuns socialarbetare på hela kvällen.
Totalt fanns elva polispatruller vid platsen mellan klockan 20.30 och 23.30 då insatsen avslutades.
Ett annat vittne vid torget var Hörbys kommunalråd Susanne Meijer. Hon befann sig vid banken för att ta ut pengar och la då märke till uppståndelsen.
– Jag gick runt och pratade med några ungdomar som jag kände från skolan och frågade vad de hade sett.
– Jag såg polisbilar och att det var avspärrat. Många andra fanns också vid torget och var frågande till vad som hade hänt.

Vad är din kommentar till att person blir knivskuren mitt på torget i Hörby?
– Det är förfärligt allting som händer och jag sätter min tillit till polisen så att brottet reds ut. Vi vill inte ha det här i Hörby men tyvärr händer sånt här, säger Susanne Meijer.
20-åringen som greps på annan plats i länet sitter anhållen misstänkt för mordförsök.
– Vi försöker fortsatt under dagen beta av vittnen för att skilja ut vem som har sett och vem som inte har sett något. Vi ska också höra den knivskurne under dagen, säger inre befäl Carina Berggren.

Hur mår han?
– Den information jag fått är att han ska vara i hörbart skick.

Vad finns att säga om motivet?
– Vi vet inte den bakomliggande orsaken ännu. Vi har knappt hunnit höra den misstänkte och han ska tilldelas en försvarare, säger Carina Berggren.

Läs mer:

Dagens fråga

Har du blivit strandsatt vid något tågstopp i år?

Loading ... Loading ...