Elliot Ehui hade tagit med sig mamma Hereminia Michel till firandet på Sofielunds Folkets hus, där Sofie Arfwidson och Antje Nilsson från Malmö Konsthall tillhandahöll medel för konstnärliga uttryck.Foto: Anna Lindblom
Adriana Astorga Amaya och Angela Arias Morel avnjöt tradtitionell svensk sillunch på Sofielunds Folkets hus. Foto: Anna Lindblom
Merima Ramic bjöd på varm korv och Inger Aparicio lät sig väl smaka. Foto: Anna Lindblom
Carlos Cortes, till vardags chef på Sofielunds Folkets Hus och en av eldsjälarna bakom festivalen, tycker att den svenska nationaldagen är ett perfekt tillfälle för positiva kulturmöten. Foto: Anna Lindblom

Kultur i fokus på nationaldagsfest

Malmö Årets upplaga av Sofie-lundsfestivalen gick av stapeln på självaste nationaldagen.
– Jag hoppas att det ska bli en tradition, att alla barnfamiljer ska tänka att det är självklart att komma hit varje år den 6 juni.

Det säger Carlos Cortes, till vardags chef för Sofielunds Folkets hus, och en av eldsjälarna bakom den årliga kulturfestival som alltså från och med i år är tänkt att vara ett stående inslag i Malmös nationaldagsfirande.
– Jag pratade nyss med två personer som tyckte att svenska flaggan har blivit en symbol för Sverigedemokraterna. Men flaggan tillhör oss alla, och jag tycker att vi ska vara stolta över den!
Inger Aparicio är här för att sjunga med Visans Vänner, och framhåller just visan som en optimal bärare av svensk kultur.
– Och visan är ett perfekt sätt att förena människor, visor spelas ju över hela världen.

Hereminia Michel är i grunden finlandssvensk, och hennes föräldrar kommer från Katalonien.
– Så jag är alltså från en minoritet, och mina föräldrar också, så egentligen är det lite konstigt att jag aldrig har lärt mig det här med att fira nationaldag, men det har jag inte.
Till Sofielunds Folkets hus har hon kommit ”av nyfikenhet”, tillsammans med sonen Elliot Ehui.
– I hans skola är de flesta barn svenskfödda, men nästan inga föräldrar. Så det blir lite extra spännande med nationaldagsfirande i ett sådant här område.

Elliot Ehui grubblar en stund på frågan om vad svenskhet betyder för honom. Vad skulle han rita om han fick i skoluppgift att rita något riktigt svenskt? Efter en stunds betänketid skiner han dock upp, säker på svaret:
– Folk!

Dagens fråga

Tycker du om glögg?

Loading ... Loading ...