Foto: TT
Foto: TT
Foto: TT
Foto: TT
Foto: TT
Foto: TT
Foto: TT
Foto: TT
Foto: TT

Superskrällen: SM-guld till H65 Höör

HANDBOLL H65 Höör gjorde det omöjliga möjligt och är sensationellt bäst i Sverige efter tidernas finalskräll mot IK Sävehof, 27-25 (13–8).
– Bästa dagen i mitt liv. Vi ska fira som aldrig förr, log målvakten Jessica Ryde med tårar i ögonvrån.

Glädjescenerna var enorma när slutsignalen ljöd i Malmö arena klockan 14.16. Suveräna Sävehof hade chansen att ta sin nionde raka SM-titel, men misslyckades kapitalt mot uppstickaren från Höör.
De 5 262 i publiken fick se när H65-spelarna dansade segerdans iklädda guldhattar och under konfettiregn.
Och glädjetårarna flödade – så klart.
– Jag var gråtfärdig redan innan jag skulle in på planen. Det är jättekänslosamt, sa 23-åriga Ryde som gjorde sin absolut sista match med gänget och presterade på topp när det gällde som mest.

Runt 67 procent i räddningar i första halvlek och 52 sett över hela drabbningen.
Snacka om vinnarskalle.
– Hur detta kunde ske? Det hade gärna velat veta för jag har ingen aning.
– Vill inte dra klyschor att man ville mer än något annat lag, fast jag tror att så var fallet i dag. Från sekunden vi gick in på planen fanns det ingenting annat än att vinna och att göra allt vi kunde. Så också om vi skulle dö på kuppen. Alla tog verkligen i som fan.
– Kändes som att spelarna i Sävehof blev skraja av vår start och sedan fortsatte vi. De försökte att jobba sig in i finalen, men den här gången tillät vi inte det och behöll ledningen.

Guldnyckeln?
– Jag lastade över lite mer på mina lagkamrater och det hjälpte.
– Gjorde heller inte om tabben från tidigare på säsongen då vi ledde med några bollar och bara fick en poäng. Inte en chans att vi skulle göra en sådan sak en gång till.

När kände du att det var klart?
– Då jag satte mig på bollen på Elins (Enhörning) skott. Detta strax efter att Sävehof gjort 25–27.
– Var oerhört trött på slutet och blev lite nervös när de närmade sig för jag vet inte om jag orkat mer. Skönt att i varje fall resten av laget pallade.
Anna Johansson öppnade målskyttet med klockan på 01.30 och H65 Höör gick upp till 3–0 innan Sävehof lyckades hitta rätt.
Ett tidigt guldgrepp hade kopplats och sedan var gästerna i princip aldrig nära att hota på allvar.
– Helt underbart. Jag unnar Höör detta så jäkla mycket, konstaterade Jessica Ryde som genomgick en känslomässig berg-och-dalbana under intervjun.
Skratt, tårar och glädje. Det var allt på en och samma gång.
Inte undra på. Lördagen den 27 maj 2017 kommer att vara en dag att minnas.
– Nu stämde allt. Energin som vi hade där bak sped sig verkligen framåt. Även om vi missade gav vi aldrig upp och tryckte bara på. Vi har skyttar med sådana psyken och det fällde avgörandet.
Ryde lämnar nu H65 för proffsliv i danska Midtjylland.
Därmed får 23-åringen inte spela Champions League med klubben som hon fört till ett historiskt SM-guld.
– Vilken jäkla avskedspresent. Nej, skämt åsido. Vi gjorde det tillsammans och klart att det är lite vemodigt. Jag hade så gärna velat spela med den här klubben i Champions League fast det kunde jag inte veta när jag skrev på kontraktet. Men förmodligen tar Midtjylland guld och då får jag spela där ändå, vilket är en tröst.
– Detta är bästa dagen i mitt liv. Tänk er att H65 aldrig spelat SM-final tidigare och det blev seger direkt, vi som inte ens vunnit en semifinal före den här säsongen.

Sportresultat

Sport i dag