Malmöbandet babian är aktuella med en ny skiva, den första på fyra år. pressbild

Babian med ett mörkare sound

Musik De har gjort sig kända som ett liveband, blivit nominerade till P3 Guld och har spelat på festivaler runt om i Sverige. Den 26 maj släpper rockbandet Babian sitt fjärde album – en dubbel-lp med ett mörkare sound.

Medlemmarna i det forna Malmöbandet Babian har spelat ihop i över tio år. Nu har de flyttat ut på landet, bildat familj och anammat en lite lugnare livsstil.
– Alla har blivit lantisar och dragit ner på tempot. Vi har tagit ett steg tillbaka, och tittat på vad man håller på med, och det tror jag har varit nyttigt för nya skivan. Vi har ju haft ett uttryck som handlat väldigt mycket om energi, men jag tror man märkte det redan på förra skivan, att det var lite mer lugna och mer varierade låtar och nu har vi dragit det ännu längre på nya skivan, berättar Christian Norefalk, basist i bandet.

Det är fyra år sedan bandet sist släppte ett fullängdsalbum. Fjärde albumet Den andra sidan, släpps i maj och har fått mogna fram under två år.
– Det har varit en ganska lång process, men vi har haft rätt mycket pauser emellan.
Omfånget på nya plattan, en dubbel-lp med 15 låtar, har också gjort det möjligt för bandet att ta ut svängarna lite mer.
– Det känns bra med formatet, det är något roligt med att man kan dela upp det i fyra sjok, eller fyra sidor. Vi har inte nåt givet tema på varje sida men man kan bygga upp stämningen på ett annat sätt på en dubbel-lp. När man gör 15 låtar har man mer möjlighet att få mer variation på låtarna, om man bara har 10 låtar är det svårare att låta någon låt sticka ut.

Nya skivan har ett något mörkare sound och tätare texter.
– Innan var det kanske lite punk, poppigt och mer glada uttryck. Det är lite mer tyngd och mörker i denna skiva på nåt sätt.

Är det något som kommer med åren?
– Jag vet inte, man kanske blir lite mer deppig när man blir äldre. Men jag tror att man slappnar av lite mer. Man tar ett steg bakåt och betraktar lite mer, det är inte bara full fart framåt.
Arbetet med nya skivan påbörjades förrförra julen, med en sorts kreativ adventskalender.
– Det var ett sätt för att kicka igång oss. Tobbe (Tobias Allvén reds.anm) hade ett gäng låtar så vi bestämde att ha en adventskalender under december. Han la upp en ny låt till oss varje dag i december, så det blev 24 låtar.
Med det påbörjades sedan processen med att sålla ut bland låtarna, repa och testa olika arrangemang.
– Det var väldigt roligt att man tilläts prova många olika sorters låtar och sen sålla i det. Roligt, men intensivt.

Har du någon favorit på nya plattan?
– Titelspåret, På den andra sidan, tycker jag är den bästa. Det finns både mörker och sväng och gung. Den är skön.

Bandet började spela tillsammans 2006 och fick snabbt rykte om sig som ett liveband. De spelade på festivaler och klubbar runt om i Sverige redan innan de släppt sin första skiva.
– Sen när vi släppte andra skivan, jag vet inte men det var väl nåt ovanligt dött år inom rocksverige eftersom nominerade till P3 guld, det var oväntat men kom bra till släppet med andra skivan.

Under åren har bandet utvecklats mycket jämfört med hur de lät när de började, berättar Christian.
– Vi gick ut så stenhårt med energi i början och det var väldigt bra för nu finns energin alltid med. Även om vi spelat länge tror jag inte att folk upplever oss som trötta när vi spelar. Var vi än spelar finns alltid någon sorts bubblande energi. Vi gillar alla när det finns en nerv i musiken, går man på en livekonsert vill man ju att det ska kännas som att vad som helst kan hända. Det bästa tycker jag är när det finns någon sorts skörhet, som att allt kan falla ihop när som helst, det skapar en spänning.

Vad har Babian som andra band saknar?
– Jag tror att det är energi och lekfullhet, att vi har alltid spelat framåt hela tiden, med risken för att allt braka ihop men kan man kombinera det med musikalitet så blir det väldigt bra. Det är det jag tycker att många äldre band har, en energi som jag kan tycka att många band i dag saknar. Jag tror det handlar om att man var mer van vid spela live förr, då var livemusiken den stora grejen och man gjorde skiva bara för att det skulle ut. I dag gör man skivor och försöker återskapa soundet från skivan live. Förr var tänket tvärtom.

Den 26 maj släpps nya albumet och det firas med en släppfest i Malmö.
– Sen hoppas vi på många klubbspelningar i höst runt om i hela landet förhoppningsvis.

Är det de scenerna som passar er bäst?
– Ja, absolut, det ska vara lite trångt och mysigt och det kan vara svårt att få till utomhus. Vi spelade på Roskilde en gång och då hade vi över tusen personer i publiken. Det var också häftigt på sitt sätt men det är sånt avstånd till publiken med så stora scener, och stort avstånd mellan bandmedlemmarna.

Den andra sidan spelades in på Studio Möllan, och inspelningen blev en resa i nostalgins tecken för bandmedlemmarna.
– Det var där vi började, i en lokal på Möllevångstorget där vi repade, och vi bodde allihop runtomkring, vi var verkligen ett Malmöband. Förra skivan spelade vi in i Stockholm så det var verkligen roligt och nostalgiskt att komma tillbaka.

Läs mer: