En scen ur The Promise. Foto: Noble Entertainment

The Promise lovar mer än den håller

FILM
The Promise
Regi: Terry George
Medverkande: Oscar Isaac, Charlotte Le Bon och Christian Bale bland andra.
Betyg: 2

Film/recension

Att sälja en historielektion i förklädnad av kärleksdrama är inget nytt i Hollywood. ”Titanic” och ”Pearl Harbor” är väl två av de mera namnkunniga filmerna från senare år. Terry George (Hotel Rwanda) försöker göra så gott han kan med detta triangeldrama i skuggan av första världskriget och med det armeniska folkmordet som blodig inramning.
Trion vars öden vi mer eller mindre fördjupar oss i är den amerikanske journalisten Chris (Christian Bale) Michel, en ung läkarstuderande (Oscar Isaac) och mellan dem den vackra sofistikerade Ana (Charlotte LeBon). Om och kring dessa personers relation i ett land som nu – i slutet av Osmanska rikets existens när landet allierar sig med Tyskland är på väg att frätas sönder – försöker Terry George mixa ihop en trovärdig lovestory som inte tar udden av historiens blodiga realiter. Det är tveksamt om han inte bara når halva vägen med båda intentionerna. Ibland slår filmen knut på sej själv i dramaturgin när scenerna växlar mellan plågade fångar, tortyr och smetig romantik med ömsom den ene älskaren och ömsom den andre. För mig är ytligheten filmens största sänke eftersom den får mig att glömma det vackra fotot och många bra aktörer i marginalen när inte trion Bale & LeBon & Isaac står i vägen. Skulle tro att filmen gjort ett lyft som tv-serie på tio avsnitt eftersom helheten just ger mersmak som en sådan.

FILM
The Promise
Regi: Terry George
Medverkande: Oscar Isaac, Charlotte Le Bon och Christian Bale bland andra.
Betyg: 2

×