Den

Straff för inbrott kan skärpas

Artikel Den rödgröna regeringen kommer att föreslå högre straff för bostadsinbrott efter påtryckningar från oppositionen, skriver Sveriges Radio.
PREMIUM

Alliansen och Sverigedemokraterna har en tid legat på den rödgröna regeringen med krav om att genom en ny brottsrubricering skärpa straffen för bostadsinbrott. Anledningen är att man anser att straffen idag är väldigt låga i jämförelse med andra brott.

Senast den 1 april 2018 vill man att ett förslag ska ligga på bordet. Och nu har regeringen gått ut med ett löfte om att man snart kommer att lägga ett förslag om skärpta straff.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

”Elvis” och ”Lee” åker på julturné

Henrik ”Elvis” Åberg åker på julturné och har med sig pianisten Jerry ”Lee” Carlson. Pressbild.
Foto: Werecki Promotion Company
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Rock 'n' roll-duon Henrik ”Elvis” Åberg och Jerry ”Lee” Carlson ska göra en gemensam julkonsertturné runt om i landet.

”A Christmas with Elvis and friends” har premiär i Härnösand den 26 november och kommer att bjuda på såväl legendariska hits och mäktiga gospellåtar som stämningsfulla julsånger.

"Min personliga favoritepok med Elvis har alltid varit hans gospel och julrepertoar, så gissa om jag är taggad att ge mig ut på julturné i denna magiska tid. Att få träffa publiken igen och tillsammans dela lite av detta känns så oerhört värdefullt", säger Henrik Åberg i ett pressmeddelande.

FAKTA

Turnédatum för ”A Christmas with Elvis and friends”

26 november Härnösand, Härnösands Teater

27 november Örnsköldsvik, Nolaskolans Aula

28 november Sollefteå, FH Hullstagård

1 december Gävle, Gävle Teater

2 december Järbo, Folkets hus

3 december Bollnäs, Bollnäs Kulturhus

4 december Norrtälje, Norrtälje kyrka

5 december Ljusdal, Slotte Scenen

10 december Enköping, Vårfrukyrkan

11 december Karlskoga, Nya Folketshus/Teatersalongen

12 december Götene, Parken

13 december Vara, Vara Konserthus

14 december Borås, Gustaf Adolfs kyrka

16 december Vänersborg, Vänersborgs Teater

17 december Kungälv, Mimers Hus Teater

18 december Värnamo, Gummifabriken

19 december Göteborg, Annedalskyrkan

20 december Kungsbacka, Kungsbacka Teater

Ekonomi

Tesla rusade på New York-börsen

Uppåt på Wall Street. Arkivbild.
Foto: Richard Drew/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

New York-börsen inledde en rapportintensiv handelsvecka med stigande kurser. Uppgången har varit bred de senaste dagarna, eftersom många företag redovisat resultat som överträffat analytikernas prognoser.

Bäst på det breda S&P 500-indexet gick elbilstillverkaren Tesla, som rusade nästan 13 procent. Hyrbilsjätten Hertz aviserade på måndagen att bolaget ska köpa 100 000 bilar av Teslas Model 3.

Till förlorarna räknades kreditkortsföretaget American Express, som tappade 2,6 procent.

Både Dow Jones industriindex och S&P 500 nådde nya rekordnivåer och steg 0,2 respektive 0,5 procent. Tekniktunga Nasdaqs kompositindex ökade 0,9 procent.

Rättad: I en tidigare version av notisen fanns en felaktig uppgift om Hertz köp av Tesla-bilar.

Sport

Krislaget straffas efter vild supporterprotest

Saint-Étienne straffas med tomma läktare efter att supportrar kastat in bengaler på plan. Arkivbild.
Foto: Daniel Cole/AP/TT
Sport
Sport

Noll segrar och sist i tabellen.

Saint-Étienne har fått en mardrömsöppning på säsongen i franska Ligue 1. I senaste hemmamatchen mot Angers protesterade arga supportrar genom att kasta in pyroteknik när spelarna äntrade planen.

Tilltaget gjorde att målnäten fattade eld och matchen sköts upp en timme.

Nu har ligans disciplinära organ beslutat att laget får spela inför tomma läktare tills vidare. Ett definitivt beslut på hur länge straffet ska gälla kommer den 17 november. Det innebär att laget får spela minst en hemmamatch utan åskådare.

Anrika Saint-Étienne innehar flest titlar i Ligue 1, totalt tio stycken. I nuläget står de på fem inspelade poäng efter elva matcher och ligger sist i tabellen.

Inrikes

Man anhållen för misshandel av rullstolsburen

En 32-årig man har anhållits misstänkt för mordförsök efter att ha misshandlat en rullstolsburen man i 40-årsåldern. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En 32-årig man har anhållits misstänkt för mordförsök efter att ha misshandlat en rullstolsburen man i 40-årsåldern, rapporterar Göteborgs-Posten.

– Jag kan bekräfta att vi har ett ärende med ett rullstolsburet offer, en man som är dödligt skadad, säger kommissarie Peter Kron, på avdelningen för grova brott, till tidningen.

Både offret och den misstänkte är kända av polisen sedan tidigare.

Sent på lördagskvällen blev den rullstolsburne överfallen och sparkad i huvudet i en hiss Hisingen i Göteborg. Flera personer ska ha setts springa från platsen.

Polisen utreder om det finns flera gärningspersoner och eventuell koppling mellan den misstänkta gärningsmannen och målsägaren. Den anhållne, som tidigare dömts för bland annat flera våldsbrott, nekar till anklagelserna.

Ekonomi

Cementakrisen – ett larm om vår sårbarhet

Cementas cementfabrik i Slite på Gotland är nu en av två cementfabriker i Sverige. Båda ägs av den stora cementtillverkaren Heidelberg Cement Group. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Ekonomi
Ekonomi Ett enda företag tillverkar nästan all cement vi behöver i Sverige och snart kan en stor del av produktionen falla bort.
Hur blev försörjningen av byggarnas stapelvara så sårbar?
Och det är inte den enda, det finns fler liknande sårbarheter i samhället.

En gång i tiden fanns många kalkbrott i Sverige, och flera cementfabriker. I bland annat Lomma, Skövde och i Stora Vika utanför Nynäshamn tillverkades det cement.

Nu finns två fabriker. En jättestor i Slite på Gotland och en mindre i Skövde. Båda fabrikerna ägs av det tyska Heidelberg Cement, världens fjärde största cementtillverkare. Över 50 000 anställda jobbar i företaget, och de finns på över 3 000 platser i världen i 50 olika länder, enligt företagets hemsida, där det också talas mycket om hållbarhetsåtaganden, grön elektricitet och låga utsläpp. Bolagets aktie är noterad på Frankfurtbörsen.

Men Cementa har fått sin ansökan om miljötillstånd för verksamheten i Slite avvisad, på grund av att miljökonsekvensbeskrivningen inte är tillräcklig. Det handlar om grundvattnet på Gotland. Sedan i somras har cementtillgången i Sverige därför varit hotad från sista oktober i år, och regeringen har fått sträcka sig långt utöver de gängse ramarna för att hitta lösningar.

För att få svar på hur det blev så här sårbart får vi gå långt tillbaka i tiden, förklarar Malin Dahlström, doktor i ekonomisk historia och verksam vid universitet i Stockholm och Göteborg.

– Det är en lång process, säger hon och berättar att det som var början till dagens Cementa var ett bolag som bildades i Skåne i början av 1900-talet, och som också var föregångaren till byggföretaget Skanska.

Monopolisering på 70-talet

Därefter köptes olika bolag upp, Cementa växte och cementindustrin koncentrerades i Sverige. Slitefabriken startades efter första världskriget och kom också att ingå i det företag som nu är Cementa.

– Industrin monopoliserades på 1970-talet. Då var det en nedgång i efterfrågan på cement, det var oljekris och byggstopp.

Bara två cementföretag fanns kvar då på 70-talet, Cementa och Gullhögen i Skövde. Gullhögen ägdes av Industrivärden, som ville sälja bolaget. Staten hade också ägarintressen i Gullhögen, både direkt och indirekt, berättar Dahlström.

– Industriministern Rune Johansson (S) var då orolig för att någon utländsk intressent skulle köpa Gullhögen. Han var med och diskuterade, och kanske var det också han som föreslog att Cementa skulle köpa Gullhögen, spekulerar hon.

Ett riksdagsbeslut från 1974 avgjorde affären. Cementa tog över Gullhögen och Euroc bildades som moderbolag, och vips fanns bara ett enda företag kvar. Men vid den tiden fanns flera fabriker i koncernen, förklarar hon. Heidelberg Cement köpte Cementa 1999.

Staten var angelägen om att det skulle finnas cement att få i Sverige. Fram till 1991 fanns enligt Dahlström viss statlig kontroll över både cementpriser och tillgång. Men då lämnade staten över frågan till marknaden.

Fram till nu, vill säga. Nu ropar marknaden på staten.

Sedan Cementa fick nobben av Mark- och miljööverdomstolen den 6 juli i år, eftersom bolagets ansökan enligt domstolen var så bristfällig att den inte ens kunde prövas, har det rått febril aktivitet på närings- och miljödepartementen. Orsaken är enligt regeringen de stora konsekvenser som en cementbrist skulle innebära för Sverige.

Sågades av Lagrådet

Ett lagförslag har snabbt tagits fram som ger regeringen möjlighet att tillåta kalkstensbrytning enligt det gamla tillståndet en tid till. Trots att lagförslaget sågats av tunga remissinstanser, däribland Lagrådet som anser att det strider mot grundlagen, så har en enig riksdag sagt ja. Miljöorganisationer har dock deklarerat att de är beredda att agera och överklaga ett förlängt tillstånd enligt den nya lagen.

Man kan fråga sig om ingen har sett hoten mot cementförsörjningen tidigare? Jodå, förklarar Jan-Olov Olsson, handläggare på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

– Vi har sett ganska länge hur kalkbrott och fabriker minskar, och att det skulle kunna vara ett bekymmer ur försörjningssynpunkt, säger han.

I något fall har myndigheten pekat på risken i sin risk- och försörjningsbedömning som myndigheten sammanställer, men egentligen har inte just MSB något mandat att lägga sig i frågan, säger han.

– Vi har uppdrag för krisberedskap, men inte för försörjningsberedskap.

Cement och andra varor är marknadens sak, och om brister riskerar att hota olika sektorer så är det myndigheterna inom respektive område som är ansvariga, enligt Jan-Olov Olsson.

– Förr i tiden hade vi fabriker här, som Volvo som byggde bilar. Nu är det mer verkstäder som plockar ihop delar från olika håll. Då är det svårt att veta hur det ser ut i leveranskedjorna.

Man förlitar sig på den fria marknaden och den globala handeln, och hittills har det tjänat oss väl, konstaterar han.

Brist på varor

Pandemin har samtidigt blottat när det kan bli problematiskt. I början av pandemin ströps handeln med viktiga varor för vården, och nu råder brist på många andra varor. Sårbarheten har blivit synlig. För många viktiga varor behövs fler producenter ur försörjningssynpunkt, säger Jan-Olov Olsson.

– Att det kan bli problem med en enda fabrik är inte konstigt. Så kan det bli även då en fabrik brinner ned.

Frågan är om det finns fler "Cementarisker" i vårt samhälle.

– Ja, operationshandskar till exempel, och it-komponenter. LCD-skärmar och hårddiskar är det också få fabriker som tillverkar. Även baskemikalier för vattenrening och grön omställning.

Han berättar att MSB har fått i uppdrag att sätta i gång andra myndigheter att inventera eventuella bristsituationer inom sina egna områden.

– Vi tycker att krisberedskapen är för låg, säger Jan-Olov Olsson.

Johanna Cederblad/TT

Heidelberg Cement Group äger båda cementfabrikerna i Sverige. Arkivbild.
Heidelberg Cement Group äger båda cementfabrikerna i Sverige. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Rune Johansson, industriminister (S). Arkivbild.
Rune Johansson, industriminister (S). Arkivbild.
Foto: Bertil Ericson/TT
Det var här det började för Cementa i början av förra seklet. Kalkbrottet i Limhamn är nu nedlagt, med bostadsområdet Victoria Park precis vid kanten. Arkivbild.
Det var här det började för Cementa i början av förra seklet. Kalkbrottet i Limhamn är nu nedlagt, med bostadsområdet Victoria Park precis vid kanten. Arkivbild.
Foto: Torbjörn Andersson / TT
Förr fanns kalkbrott lite överallt i Sverige. Här det nedlagda kalkbrottet utanför Rättvik som nu är konsertarenan Dalhalla. Arkivbild.
Förr fanns kalkbrott lite överallt i Sverige. Här det nedlagda kalkbrottet utanför Rättvik som nu är konsertarenan Dalhalla. Arkivbild.
Foto: Bertil Ericson/TT

FAKTA

Fakta: Försörjningsberedskap utreds

I början av september i år tillsatte regeringen en utredning som ska undersöka Sveriges försörjningsberedskap.

Utredaren Birgitta Böhlin får i uppdrag att föreslå en "funktion" med ansvar för nationell samordning vad gäller försörjningsberedskapen. Dessutom ska förslag läggas på hur beredskapen ska finansieras.

Vilka varor som Sverige bör ha en försörjningsberedskap av ingår inte i utredarens uppdrag.

Utredningen ska vara klar den 31 maj 2023.

Källa: Regeringen

FAKTA

Bakgrund: Cementa och kalkstensbrytningen

Den 6 juli avvisade Mark- och miljööverdomstolen Cementas ansökan om ett nytt 20-årigt tillstånd för kalkstensbrytning i Slite på Gotland.

Domstolen skrev: "Miljökonsekvensbeskrivningen även med gjorda kompletteringar är behäftad med så väsentliga brister att den inte kan utgöra grund för ett ställningstagande till verksamhetens inverkan på miljön."

Det befintliga brytningstillståndet löper ut den 31 oktober i år.

Högsta domstolen sade den 25 augusti nej till att ta upp Cementas överklagan.

Regeringen har för att undvika akut cementbrist för svenska bygg- och anläggningsprojekt föreslagit tillfälliga undantag i miljöbalken. Den omfattar bara sten som omfattades av det tillstånd som löper ut i höst, men som ännu inte hunnit brytas.

Lagrådet sade den 16 september nej till regeringens förslag till undantagslag för Cementas kalkbrytning. Men regeringen gick ändå vidare och den 29 september röstade riksdagen ja till lagförslaget.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

NannyPoppins

Fler tar hjälp av nanny - ökningen väntas fortsätta när RUT-avdraget tredubblas

NannyPoppins Det finns just nu ett stort intresse av att anlita en nanny. Barnvaktsföretaget NannyPoppins beskriver hur det finns ett stort intresse för att få hjälp med barnpassning och att det stora intresset förväntas växa när möjligheten att göra skatteavdrag för tjänsten utökas.

Det är en fantastisk förmån att vara förälder. Du får möjligheten att se ett barn växa upp och formas till en egen människa och utvecklas år för år. Men med det sagt så behöver föräldraskapet inte alltid vara enkelt - det är prövande att vara förälder. Du måste ha förmågan att prioritera mellan saker i livet, du aldrig hade velat prioritera mellan. Det gäller därför att göra de val och beslut som är bäst för familjen som helhet - även om det inte finns något facit över vad som är rätt beslut i alla situationer. Ett sätt att frigöra mer tid att göra de saker du vill och behöver göra som förälder är att ta in en nanny. En nanny som kan bidra till omsorgen av ditt barn och avlasta dig som förälder några timmar i veckan och på så sätt frigöra tid för att ni kan göra annat.

Nanny - möjliggör tid för karriär och socialt liv

Möjligheten att få hjälp av en nanny innebär att man skapar tid för annat som man tidigare inte haft tid att göra. Det kan handla om att arbeta de där extra timmarna på jobbet, kanske för att senare kunna göra anspråk på en chefstjänst eller annat roligt uppdrag man är intresserad av. Det kan också innebära att man får mer tid över till att träffa vänner, eller släkt.

Trygg barnvakt

En av NannyPoppins viktigaste fokusområden är trygghet. Det är viktigt att familjen känner sig trygg med att den barnflicka man anlitar är pålitlig och trygg i omsorgen av ens barn. Därför har NannyPoppins ett mycket seriöst rekryteringsförfarande där bara en ett fåtal av hundra sökanden får jobbet. Rekryteringsförfarandet innehåller flera olika djupintervjuer samt tester och ett krav är att personen innan den anställs som barnvakt, har erfarenhet av att passa barn. NannyPoppins kontrollerar även att personen inte förekommer i belastningsregistret, samt gör flertalet slagningar i offentliga register för att kontrollera att personen inte förekommer i övriga domstolstvister. Vill du läsa mer om NannyPoppins rekryteringsprocess av barnvakt.

Pedagogisk barnflicka

Det blir allt vanligare att föräldrar önskar en pedagogisk nanny. Det handlar givetvis inte om att mötet mellan barnvakt och barn ska bli en undervisningssituation, utan att de lekar och aktiviteter som nannyn gör med barnet har en pedagogisk baktanke i syfte att utveckla barnets förmåga att läsa, skriva, räkna och tala. Det går även att ägna en viss del av tiden med nanny till traditionell läxläsning, Skatteverket medger att 10 procent av barnpassningstillfället får ägnas åt detta givet att familjen i fråga vill ha fullt RUT-avdrag.

Handplockad nanny

NannyPoppins handplockar alltid en nanny till er familj. Det innebär att företaget lyssnar in era behov och förutsättningar och utifrån det sätter er i kontakt med en av bolagets nannys som stämmer in på era önskemål. Ni får träffa er nanny för ett första gratis möte och därefter ta ställning till om ni vill gå vidare. Det finns även andra aktörer som arbetar med barnpassning, en sådan är myNanny, läs mer om myNanny här och hitta en nanny.

Inrikes

Kvinna till sjukhus – påkörd av hjullastare

En kvinnlig kusk har förts till sjukhus och en häst har avlidit efter att ha blivit påkörda av ett större fordon. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En kvinna i 45-årsåldern har förts med ambulans till sjukhus efter att ha blivit påkörd av ett större fordon utanför Hässleholm.

Larmet kom vid 18.30-tiden på måndagen.

– En hjullastare och ett hästekipage med häst, sulky och kusk har krockat på en mindre grusväg. Det var väldigt mörkt på platsen vid tillfället för olyckan, säger polisens presstalesperson Patric Fors.

En djurambulans skickades också till platsen, men hästens liv gick inte att rädda.

Det är inte känt hur svårt skadad kvinnan är. Polisen har ännu inte kunnat tala med henne, men en patrull är på väg till sjukhuset.

En anmälan om trafikolycka har upprättats, men det finns inga brottsmisstankar.

Inrikes

Oklar omsvängning av Erdogan om ambassadörer

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Arkivbild.
Foto: Francisco Seco/AP/TT
Inrikes
Inrikes Turkiets president Recep Tayyip Erdogan backar om att tio ambassadörer, däribland den svenska, är icke önskvärda. Även Erdogans helomvändning, liksom hans första beslut, verkar dåligt kommunicerad till de tio länderna.

I ett utspel på måndagen säger Erdogan att de utländska sändebuden har gjort ett gemensamt uttalande där de backar från tidigare "förtal mot vårt land", rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Enligt mediebolaget CNN Türk gjordes uttalandet efter ett regeringssammanträde på måndagen.

Erdogan tror också att de utpekade ambassadörerna har påverkats av det turkiska hotet om att förklara dem "persona non grata", icke önskvärda i landet.

– De kommer att vara mer försiktiga från och med nu, sade han enligt AFP.

Bakgrunden till Turkiets ilska är de utpekade ländernas krav om att den fängslade affärsmannen och aktivisten Osman Kavala bör släppas fri.

"En skugga"

Ambassadörerna har skrivit ett gemensamt uttalande där man sade att fängslandet "kastar en skugga" över Turkiet. Man stödjer sig mot Europadomstolens dom från 2019 och Europarådets upprepade uppmaningar om att Kavala ska friges.

Bakom uttalandet stod ambassadörerna från Sverige, USA, Tyskland, Frankrike, Kanada, Danmark, Norge, Finland, Nederländerna och Nya Zeeland.

I lördags kom så Erdogans reaktion:

– Jag har beordrat vår utrikesminister att förklara dessa tio ambassadörer som persona non grata så snart som möjligt, sade han i ett offentligt framträdande.

Att beteckna en ambassadör som "persona non grata", icke önskvärd, är det första steget i den diplomatiska processen för att utvisa ambassadörer.

Dessa tio ambassadörer har agerat på ett olämpligt vis och behöver förstå hur Turkiet fungerar, sade Erdogan då.

Ingen kontakt

Sveriges ambassadör i Ankara är Staffan Herrström. Han tillträdde för ett drygt år sedan. Herrström har hänvisat till utrikesdepartementet (UD) när det gäller frågor som rör det turkiska beslutet om att förklara ambassadörerna som icke önskvärda.

På söndagen sade presskommunikatör Hanna Rehn på UD att man inte haft någon formell kontakt med Turkiet i frågan om svenske ambassadörens närvaro i landet.

Från flera andra länder – bland andra Finland, Norge och Danmark – kom mer eller mindre förvånade kommentarer om att man söker information från regeringen i Ankara om vad det är som gäller.

Fortsatt undran

Även sedan Erdogan bytt fot i frågan tycks det råda en viss undran inom de tio ländernas regeringskanslier.

"Vi noterar dessa medieuppgifter. Vi har inte fått någon information från turkiska myndigheter", skriver svenska UD:s presstjänst till TT på måndagskvällen.

TT söker även utrikesminister Ann Linde (S) för en kommentar till omsvängningen.

USA:s utrikesdepartement valde att markera att man inte backat från det grundläggande kravet om en fungerande rättsstat.

– Vi kommer att fortsätta att verka för att rättsstatens principer följs och att de mänskliga rättigheterna efterlevs, sade det amerikanska utrikesdepartementets talesperson Ned Price efter Erdogans besked.

– Den bästa vägen framåt är genom samarbete i frågor där vi har gemensamma intressen med Turkiet, och sådana finns det många av, sade Price.

Utrikes

Turkietexpert: Erdogan gör flest eftergifter

Paul Levin är chef för Institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet. Pressbild.
Utrikes
Utrikes Turkiets president Recep Tayyip Erdogan backar från hotet att förklara flera ambassadörer, däribland den svenska, icke välkomna i landet. Villkoret är att de utländska ambassadörerna "avstår från att lägga sig i turkisk inrikespolitik".

I ett utspel på måndagen säger Recep Tayyip Erdogan att de utländska sändebuden har gjort ett gemensamt uttalande där de backar från tidigare "förtal mot vårt land".

– Det har skett förhandlingar bakom lykta dörrar under helgen och under dagen i dag för att få till stånd något slags lösning som skulle kunna rädda ansiktet på Erdogan och få honom att backa från beslutet utan att backa från sin kritik, säger Paul Levin som är chef för Institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet.

– Och likaså att ambassadörerna skulle kunna undvika att bli utkastade utan att behöva ta tillbaka det de har sagt.

Olika tolkningar

Lösningen presenterades i ett uttalande både på turkiska och engelska där det bland annat refererades till artikel 41 i Wienkommissionen om "att inte lägga i sig i andra länders inre angelägenheter".

– Det intressanta är att i den engelska formuleringen, som först tweetades ut av den amerikanska ambassaden, använder man ordet "maintain", upprätthålla, vilket betyder att man fortsätter att respektera den artikeln och indikerar att man aldrig bröt mot den när man gjorde de här uttalandena om att aktivisten Osman Kavala bör släppas fri.

– Den turkiska översättningen däremot skulle man kunna tolka som att man hädanefter "ska följa den", säger Paul Levin.

Erdogan förloraren

Utländska analytiker har framställt det "ett pinsamt steg tillbaka" för de tio diplomaterna som inte stod upp för sitt uttalande, men Paul Levin säger att det finns många skäl till att man inte vill försämra de redan dåliga relationerna med Turkiet.

– Det är ett Natomedlemsland, en viktig handelspartner och dessutom ett EU-ansökarland. Om Turkiet hade kastat ut de här tio ambassadörerna skulle det ha inneburit en väldig eskalering av en redan konfliktfylld relation.

Enligt Levin är det egentligen Erdogan som har backat mest.

– Han hade gett sitt utrikesdepartement i uppdrag att förklara de här ambassadörerna icke önskvärda och det har man inte gjort. I stället har man förhandlat fram ett tvetydigt formulerat uttalande.

– I regeringstrogna turkiska medier framställs det dock som att Erdogan gett svar på tal till de som kränkt landets suveränitet, säger Paul Levin.

Kristina Erkenborn/TT

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL