Nisse Hellberg fick årets Piratenpris. Foto: Caroline Stenbäck
Gert-Inge Johansson, från Landskrona, och Bengt Ohlsson, från Vollsjö, hade tagit plats längst fram för att se bra.
Mikael Persson, ordförande i Piratensällskapet.

Skånsk rockkung fick årets Piratenpris

Vollsjö Malmömusikern, artisten och Wilmer X-sångaren Nisse Hellberg tilldelades årets Piratenpris.
– Det här är en av de största dagarna i mitt liv, sa den glade vinnaren på plats vid Pumphuset i Vollsjö på måndagen.

En stor presskår och flertalet nyfikna besökare hade samlats framför det gamla pumphuset när priset tillkännagavs för tionde gången i Vollsjö – Piratens födelseort.
Och exakt klockan tolv tog Fritiof Nilsson Piraten Sällskapets Sigge Cederlund guldmegafonen och ropade ut juryns motivering:
– Årets pristagare har alltid gått sina egna vägar. Från den punkinfluerade debuten på 70-talet via Svensktoppen till fjolårets countrydoftande album har han utforskat rockmusikens rötter, med ena benet i Malmö och den andra i Memphis, Tennesse. Hans låttexter är skarpa och mörkt humoristiska, där varje ord är valt med omsorg.

Jubel och hurrarop utbröt när det stod klart att han talade om Nisse Hellberg.
– Wow, vilken samling! sa den 29:e pristagaren i ordning när dörren öppnade sig. Jag är otroligt glad, tacksam och inte så lite rörd över att ha fått det här priset av Sveriges största och vackraste litterära sällskap.
Nisse Hellberg berättade att han älskade Bombi bitt och jag när han var liten. Men egentligen upptäckte han Piraten först som 30-åring när hans pappa gav honom Tre terminer, en skildring av studentlivet i Lund.
– Det är inte den vanligaste ingången har jag förstått, men jag blev helt tagen av bokens kärlekshistoria. Efter det plöjde jag under några år igenom allt som Piraten hade skrivit. Nu har jag alltid en Piratenbok inom räckhåll för att kunna plocka fram och ljusa upp min tillvaro.

Om hur mycket av Piraten som finns i hans egna texter svarade han så här på:
– Jag har lånat vissa enstaka uttryck av honom. Men en sak som jag snodde rakt av var ”han tände sina eldar för andra”. Det tyckte jag var så vackert.
När de flesta journalister lämnat slog Nisse Hellberg sig ner med Skånskans reporter vid ett bord. Han sa att han var förvånad när han fick beskedet i januari.
– Jag hade kanske tänkt om 20-30 år i så fall. Men kanske inte för rockmusik. Det visar att de vill bredda priset. Och jag tycker att det är helt rätt att jag får det. Jag ska inte vara blygsam, men jag hade inte väntat mig det.

Mikael Persson, ordförande i Fritiof Nilsson Piraten Sällskapet, sa att de hade tänkt på Hellberg länge som värdig vinnare.
– Redan för 20 år sedan fick vi reda på att Nisse var väldigt initierad av Piratens böcker. Nu tyckte vi att vi skulle göra lite av en Bob Dylan det här året. Det känns rätt. Kanske leder det till att fler upptäcker Piraten.

Nisse, hur har du kunnat hålla det hemligt så länge?
– Min hustru har vetat om det, men jag hemlighöll det för mina barn för att de inte skulle försäga sig. De har nog undrat eftersom jag har läst om många av hans böcker inför detta.

Vad hade Piraten tyckt om Wilmer X, tror du?
– (Skratt) Vad jag har förstått så var han inte intresserad av musik över huvud taget. Och vad han hade tyckt om rockmusik? Jag vet ju vad mina föräldrar och morföräldrar tyckte, det var ju bara skräl. Så där har jag inga högre förhoppningar. Men jag tror att han och jag hade haft rätt så kul ihop om vi hade suttit och pratat. Då hade han kanske haft överseende med min musik.

Hur landar man efter att få ett sådant här pris?
– Jag har ju fått några priser innan, och man blir ju uppfylld och går omkring i en bubbla i ett tag. Det är inte nyttigt att vara så självupplevd. Några dagar ska jag i alla fall gå och njuta lite. Men sedan får jag tänka vidare på nästa projekt.

Prissumman är på 100 000 kronor, vad ska du göra för dem?
– Jag ska göra flera resor. Det är kanske ett vanligt svar. Men förutom litteratur och konstupplevelser så tycker jag att resor ger så himla mycket. De vaccinerar en mot inskränkthet och fördomar. När man blir äldre är det lätt att man sitter i någon sorts ekokammare för sig eller med likasinnade.
– Jag har också konkreta exempel på låtar som jag har gjort, inte på plats, men som kommit när jag kommit hem efter en resa. Så det är inte bara njutning, utan även en investering i framtida låtar.

Vart tänker du dig då?
– Piraten åkte till Curaçao (Västindien, reds. anmärkning). Det har jag tittat på, men det verkar så där. Men Sydamerika, där har jag inte varit.

Traditionsenligt avslutade Piratensällskapet och pristagaren med middag på Gästis i Sjöbo. Nisse Hellberg får ta emot priset på Piratendagen i Kivik den 17 juli.

Läs mer:

Dagens fråga

Bör vägran att göra repmånad ge fängelse?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×